Lluís Maria Güell recrea la història d'Ermessenda de Carcassona

ACN / Redacció
29 d'abril del 2010
Els actors Julio Manrique i Marc Rodríguez, caminant pel centre de Girona vestits d'època
Els actors Julio Manrique i Marc Rodríguez, caminant pel centre de Girona vestits d'època | Tania Tapia / ACN

El cineasta Lluís M. Güell està ultimant aquests dies el rodatge d'una coproducció entre Televisió de Catalunya i Ovideo i amb la col·laboració de l'ICIC sobre el personatge històric d'Ermessenda de Carcassona, comtessa de Barcelona, Girona i Osona, que va governar durant 50 anys al S.XI. 'Ermessenda' és una minisèrie de dos episodis de 85 minuts protagonitzada per Laia Marull, en el paper protagonista, Lluís Homar que encarna l'Abat Olilba i Dafnis Balduz, que interpreta Berenguer Ramon, el fill de la comtessa. Tan el director com els actors han volgut remarcar que la producció és clarament una ficció que a banda, dóna a conèixer un personatge històric, desconegut per la gran majoria de públic.

Després de nou setmanes de rodatge l'equip encapçalat pel director Lluís Maria Güell ha arribat aquest dijous al seu penúltim dia de gravació d''Ermessenda'. Ho han fet al Monestir de Sant Pau del Camp de Barcelona, on han rodat l'escena en què es corona Berenguer com a comte de Barcelona. És un dels episodis que es retraten a aquesta producció de Televisió de Catalunya i Ovideo, que tracta la història d'Ermessenda de Carcassona, comtessa de Barcelona, Girona i Osona, que va regnar durant 60 anys al S.XI en els inicis de la feudalització de Catalunya.

La idea sorgeix de la televisió pública, que va apostar altra vegada per temes històrics i a través d'assessorament, Lluís Maria Güell va proposar centrar-la en la vida d'Ermessenda, un personatge poc conegut però un 'pal de paller' d'altres personatges molt coneguts, com ara Ramon Berenguer i Berenguer Ramon,  que va viure en un moment històric de canvi i va governar durant seixanta anys en un món d'homes. Després de la mort del seu marit va deixar de banda al seu fill i al seu nét a l'hora de prendre decisions. La història d''Ermessenda' però, és tal i com han volgut remarcar tan el director com els actors protagonistes, una ficció a través de la qual es detallen relacions personals, d'amor i de poder.

Tot i recrear l'Edat Mitjana a Catalunya i que per tant, la importància dels vestits, els decorats i els pentinats és indubtable, Lluís Maria Güell li ha volgut donar una visió contemporània, utilitzant el llenguatge més actual de les sèries i per tant, utilitzant els atractius d'avui aplicats a l'època. En aquest sentit, afegeix Güell, el personatge també 'moltes vegades ens agradaria que els polítics actuals fossin com Ermessenda' perquè tot i ser conservadora té les coses molt clares.

Lluís Maria Güell va pensar de seguida en Laia Maruall per poder fer el paper protagonista d'aquesta sèrie, Considera que és molt temperamental i que 'es tira a la piscina'. Per la seva banda, Laia Marull assegura que des del primer moment li va cridar l'atenció el paper que és 'un bombó, perquè ho té tot' i malgrat ser 'passional' no és deixa arrossegar. Ermessenda acabarà enfrontada amb el seu fill, Berenguer Ramon, que interpreta l'actor Dafnis Balduz, perquè el té tal i com explica Balduz, 'arraconat i reprimit fins que es revel·la'.

Un dels personatges històrics més documentats que apareix a la sèrie és l'Abat Oliba. Lluís Homar s'encarrega de posar-se a la pell del religiós. Per fer-ho, Homar ha explicat que per crear el seu personatge ha llegit molts llibres d'història per conèixer el caràcter de l'abat. A la sèrie, l'Abat Oliba té una molt bona relació amb Ermessenda amb qui es complementa des de la intel·ligència, i compensa la passió i la rauxa de la comtessa, a qui ajuda a resoldre conflictes.

Roger Coma, Julio Manrique, Rosa Renom, Álvaro Cervantes, Maria Gatell Joan Massotkleiner i Francesc Orella són alguns dels intèrprets que completen el repartiment d''Ermessenda' una minisèrie de dos episodis de 85 minuts cadascun que de moment, encara no té data d'estrena.