Girona també diu Sí

Redacció
25 d'abril del 2010
576_1272229869jordi
576_1272229869jordi | Adrià Costa
22:56h El Sí també s'imposa a Girona amb el 95,56%

El sí s'ha imposat a Girona amb 16.055 vots dels 16.801 totals, amb una participació del 21,40%. L'auditori de la Casa de Cultura de Girona, ple a vessar, ha rebut amb aplaudiments i crits per la independència el resultat, que ha fet públic Carles Mascort, president de la Junta electoral de Girona Decideix.

Biel de Montserrat, portaveu de Girona Decideix, ha explicat que el repte, considerable i ambiciós, s'ha superat amb fermesa.

20:54h La participació a les 19:30 és del 20,71%

Més de 16.000 vots a les 19.30, a falta de les dades definitives, situa la participació a Girona per sobre del 20%. Felip Puig valora molt positivament els resultats de participació fins ara són molt positius, tot i que ha reconegut que encara queda "molt per fer", indicant que "la majoria social per prendre decisions com a país encara és lluny". Puig ha aprofitat a preguntes dels periodistes per carregar contra el PSC tot qualificant-lo de "delegació regional del PSOE a Catalunya", i criticant que inicialment criminalitzés les consultes per ara intentar deslegitimar-les.

Per la seva part, la CUP ha comapregut per felicitar els voluntaris i celebrar una "jornada històrica" que no es vivia des de fa 30 anys "amb la transició". Ha criticat Felip Puig per fer un ús partidista dels resultats, i ha considerat que les consultes acaben d'"apagar l'espelma de l'autonomisme":

Anna Simó, per la seva part, ha valorat positivament també les consultes posant èmfasi en el creixement de l'independentisme tot restant importància a les xidfres de participació mentre remarcava que és bo que es puguin fer aquestes consultes en llocs on fa uns anys era impensable.

Jordi Terol (ADAC) i Muriel Casals (Òmnium) han tingut un record per Torramadé, i han felicitat tots els qui han participat de les consultes.

18:20h La participació a Girona a les 18:00 supera el 17%

13.920 persones han votat a Girona fins a les 18:00, fent un total d'un 17,73% de participació sobre el cens total cridat a votar. Carles Mascort, president de la Junta Electoral de Girona Decideix, ha explicat també que en cas d'extrapolar les dades al cens de les darreres europees, la participació es situaria en més d'un 22%.

Biel de Montserrat, per la seva part, ha exlpicat que ja s'ha utlitzat, aquesta tarda, el primer kit de votació per a invidents al Centre Cívic Ter de Girona.

Foto: Adrià Costa

14:00h La participació a Girona es situa en l'11,43%

Carles Mascort i Marian Ribas, membres de la Junta electoral de Girona Decideix, han explicat aquest migdia que la participació a les 13:00h a la ciutat de Girona es situava en l'11,43%m, amb els vots de 8.974 persones.

Biel de Montserrat, portaveu de Girona Decideix, ha valorat positivament les dades i la normalitat amb què s'han obert els col·legis electorals i amb què discorre la jornada.

En representació dels 29 observadors internacionals, han parlat Jonathan Gillaume (Bretagne Reunie), Loai Mahmoud Saleh Attawa (Al-mubadara - Iniciativa Nacional Palestina) i Belkacem Lounes (President del Consell Mundial Amazic), i han agraït la tasca que fan les consultes per les nacions sense estat, tot remarcant que tot funcionava correctament a Girona.

Puigcercós recorda a Montilla que porta anys «pactant amb independentistes»



Joan Puigcercós (ERC) ha comparegut amb Cristina Alsina per agraïr la tasca dels voluntaris de Girona, així com per recordar a Montilla que avui podia votar a Sant Just Desvern, tot criticant que li demanés a Mas si era independentista i recordant-li que porta "anys pactant amb independentistes", en referència a ERC.

Per Puigcercós, l'Estatut és "el passat", i el present i el futur passen per "poder decidir el nostre futur". També ha titllat la democràcia espanyola com a democràcia "de baixa qualitat".

Oriol Pujol (CiU) parla en clau nacional i agraeix la col·laboració d'ERC a Girona

Oriol Pujol, envoltat per Santi Vila (alcalde de Figueres), així com Ricard Font i Eudald Casadesús, també ha posat èmfasi en que Montilla no votés avui, i ha valorat la "guillotina" de la sentència del TC a l'Estatut com un motivador per anar a votar "amb enuig".




11:00h Els regidors de CiU voten a la Casa de Cultura de Girona

Els regidors de CiU a l'Ajuntament de Girona han votat aquest matí a la Casa de Cultura de Girona. CiU ha fet campanya aquesta darrera setmana a la ciutat amb ERC pel Sí.   Per Carles Puigdemont, Girona s'ha de convertir en la «capital nacional del dret a decidir». 

Carles Puigdemont, regidor de CiU a l'Ajuntament de Girona, amb l'edició especial impresa de Gironainfo.cat pel 25A, a la Casa de Cultura de Girona Foto: Miquel Serrabassa

El mateix Carles Puigdemont ha publicat, al seu Facebook, un vídeo del moment del seu vot:



10:00h Primera compareixença de Girona Decideix

Obertura amb normalitat dels col·legis electorals

Biel de Montserrat, durant la primera compareixença aquest 25 d'abril a Girona Foto: Miquel Serrabassa / Gironainfo.cat


Biel de Montserrat, portaveu de Girona Decideix, ha comparegut davant els mitjans a la Casa de Cultura de Girona per explicar que s'han constituït amb normalitat les 35 meses dels 19 col·legis electorals gironins.

Inicialment s'ha registrat alguna incidència amb el sistema informàtic, que influia en la velocitat de la comprovació d'identitats.

En total, hi ha més de 400 persones vetllant pel desenvolupament de la consulta a Girona. 200 membres de meses, 70 persones en tasques de seguretat en col·laboració amb els cossos policials locals i nacionals, 20 informàtics repartits pels diversos col·legis, i altres persones per realitzar suplències i tasques de logística.

Com a anècdota, Biel de Montserrat ha explicat que una de les urnes del Centre Cívic Sant Narcís havia quedat invalidada perquè s'hi ha introduit un sobre de vot anticipat. Per no comprometre la consulta i mantenir un alt grau de seriositat, s'ha optat per retirar la urna i substituir-la per una de nova, buida i precintada.

L'afluència de votants és, per ara, «satisfactòria», tal com ha explicat Biel de Montserrat, equiparant-la amb altres convocatòries oficials.

35 observadors internacionals

Entre els 35 observadors internacionals a Girona, hi ha el vicepresident del Partit Quebequès així com diputats gallecs i vascos, a més de representants de la Bretanya, Còrsega o llatinoamèrica.

Seguretat als col·legis a l'exterior

Les darreres dues nits s'ha reforçat la seguretat a les carpes de la Plaça Miquel Santaló i Constitució, que seran col·legis electorals situats a le'xterior, per evitar que acabéssin malmeses.

El vot anticipat, superior al 7%

Les dades provicionals del vot anticipat a Girona es situen per sobre del 7%, xifra que significa que s'han rebut anticipadament més de 5.500 vots del total de més de 78.000 de Girona.




Primer vot el 25A a la Casa de Cultura de Girona Foto: Miquel Serrabassa

Seguiment a través de Twitter

- Els regidors de CiU de Girona votaran junts a la Casa de Cultura, a dos quarts d'onze del matí #consultes #consultes25a #25acat
- Presenten els observadors internacionals per la consulta de Girona - http://bit.ly/aIlLoa #consultes #25acat #consultes25a
- Al Gironès, 115.000 persones cridades a votar per la independència #consultes #25acat #consultes25a
- Gironainfo.cat, a punt per començar el seguiment de la consulta a Girona #consultes
- Primer vot emès a la Casa de Cultura de Girona #consultes
- El vot anticipat a Girona és del 7%. #consultes
- Primera galeria de fotos: l'obertura de la Casa de Cultura de Girona http://bit.ly/afNri4
- Votació a la Casa de Cultura http://ustre.am/:qYF0
- Sarrià de Ter ja està al 100% , amb aproximadament un 5% del vot anticipat. #consultes
- GRN: 35 meses constituïdes sense problemes. Anècdota: s'ha hagut de substituir una urna perquè s'hi ha introduit un vot anticipat #consultes
- Els regidors de CiU a Girona ja han votat a la Casa de Cultura #consultes
- Més fotografies de la consulta a Girona: http://bit.ly/caWuYa #consultes
- A Girona hi ha votat una dona de 103 anys, i un gironí que ha vingut expressament de França. #consultes
- Sarrià de Ter: 14% de participació a les 11:30
- Participació Girona 13h: 11,43%, gairebé 9.000 persones han votat #consultes
- Decidim.cat: la participació nacional es situa al 7,7%
- Sant Feliu de Guíxols: participació a les 14h, 5%
- Més del 30% de participació a Sant Joan de Mollet #consultes
- Sarrià de Ter: participació a les 17h: 17%
- Girona. Participació 18h: 17.73%, 13.920 vots
- Mascort presenta resultats a les 18h a Girona http://tweetphoto.com/19896219
- Primer kit de votació per invidents utilitzat all Centre Cívic Ter
- 14% de participació a tot Catalunya a les 18h segons Decidim.cat #consultes
- Felip Puig, Ricard Font i Carles Puigdemont http://tweetphoto.com/19909608
- Observadors internacopnals a Girona http://tweetphoto.com/19909748
- Darreres dades de participació a Girona a les 19.30h: 16.259 vots, un 20.71% http://tweetphoto.com/19911430
- Felip Puig: "Estem exercint la democràcia en estat pur" http://tweetphoto.com/19912143
- La CUP celebra una "jornada històrica" que "apaga l'espelma de les autonomies" http://tweetphoto.com/19914246
- Anna Simó resta importància a la participació i valora més que s'hagin pogut tirar endavant les consultes http://tweetphoto.com/19916334
- Jordi Terol (ADAC) valora que els joves hagin estat determinants en l'organització http://tweetphoto.com/19916907
- Jordi Terol recorda Torramadé #consultes
- Muriel Casals: "Participar a les urnes quan no s'hi està obligat és una doble festa" http://tweetphoto.com/19917930
- Joan Olòriz recorda el suport d'ICV a la consulta des de l'ajuntament http://tweetphoto.com/19919252
- Girona. Participació definitiva: 16.801, 21.40% Sí: 16.055 vots, 95.56%
- Fins aquí el seguiment de Gironainfo.cat. Moltes gràcies per seguir-nos!