El Govern no pagarà tota la rehabilitació de les cases de l'Onyar

El tripartit de Girona refusa una moció presentada per CiU i PP.

per ACN / Redacció, 14 d'abril de 2010 a les 15:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'abril de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El tripartit de Girona ha refusat una moció presentada per CiU i PP, a l'oposició, que demana al Govern que es faci càrrec del cost total de la rehabilitació de les façanes de l'Onyar. L'acord a què va arribar l'ajuntament amb l'INCASòL recull que el cost de rehabilitar les façanes més típiques de Girona l'havien de pagar a mitges propietaris i administració. L'oposició ha recriminat al govern municipal que la primera rehabilitació que es va fer en aquestes façanes el 1983 la pagués quasi totalment la Generalitat i que ara, en temps de crisi, ho hagin de fer a mitges amb els ciutadans. Les obres, en marxa des del novembre, afecten 16 façanes i tenen un pressupost de 495.000 euros.

La moció presentada per CiU i PP demanava al ple que es plategés a la Generalitat la revisió del conveni signat amb l'Ajuntament de Girona per tal que augmentés l'aportació econòmica a la rehabilitació i eximir així els propietaris d'aquests pagaments. L'oposició entén que aquestes cases són un atractiu turístic de la ciutat i, per això, també s'hauria d'implicar en el finançament de l'obra el Patronat de Turisme a través de la Diputació. La moció també demanava que s'aturessin els requeriments als veïns que encara no han signat el conveni i que no han pagat la seva part i es deixessin sense efecte els que ja s'havien tancat.

'El plantejament de pagar-ho a mitges fa que el govern municipal no sigui sensible, per carregar sobre les espatlles dels propietaris un cost en un context de crisi econòmica i davallada d'ingressos a comerciants', ha justificat des de CiU el regidor Albert Riera.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Pluma, ha justificat que els propietaris han de ser qui paguin les reformes dels seus edificis, estiguin situats al lloc que estiguin. Del contrari, entén Pluma, es crearia un greuge comparatiu entre ciutadans. Pluma ha indicat que durant el 2009 l'ajuntament va tramitar 225 projectes de reforma o rehabilitació de façanes per un import total de 2 MEUR i que, en tots els casos, el cost el van assumir els propietaris, ja fos per iniciativa pròpia o per requeriment de l'ajuntament. 'En temps de crisi els processos de reforma de façanes es demostra que mantenen el seu to', ha indicat el tinent d'alcalde d'Urbanisme.

'Viure al Barri Vell té avantatges i desavantatges, com ser propietari d'una imatge de la ciutat però també veure comla dinamització comercial del barri és superior a altres zones de Girona', ha justificat Pluma.

Les obres afecten un total de 16 façanes entre el pont d'en Gómez i el Pont de Sant Agustí i es faran en dues fases amb una durada de deu mesos. L'objectiu és tornar a pintar les façanes, arreglar els tancaments deteriorats, ordenar les instal·lacions que hi ha i millorar els tancaments acústics i tèrmics. El pressupost per aquesta fase és de 495.000 euros, dels quals el Govern n'aporta 295.000 euros i 200.000 el veïns. El cost mitjà que ha de pagar cada propietari afectat és de 6.800 euros. El veí que més paga arriba als 45.000 euros i, segons ha dit Pluma, hi ha un veí que té la finca en tan bon estat que no ha de pagar res.

 

Arxivat a:
Societat, onyar
Participació