Girona es prepara per les processions

Verges celebra aquesta nit la Dansa de la Mort, i demà sortiran els Manaies a Girona.

per ACN / Redacció, 1 d'abril de 2010 a les 08:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

A Girona, les processons més importants són les de Verges, al Baix Empordà, i la de la pròpia capital gironina. La de Verges és cita obligada la nit de Dijous Sant a la demarcació. Durant la processó, de la qual el primer testimoniatge documental és del 1666, es pot veure la Dansa de la Mort. Es tracta d'una dansa medieval protagonitzada per cinc esquelets que salten al so d'un tabal, situats en forma de creu, enmig de la foscor i el silenci dels carrers de Verges, on s'hi van concentrar l'any passat fins a 10.000 persones.

Abans de la processó, a la plaça de l'Església s'hi representa una obra teatral –tots els actors són veïns del poble que durant tot l'any treballen en la seva preparació- que repassa la passió i mort de Jesús. Des de l'any passat el cantautor Lluís Llach se n'encarrega de la direcció. La seva entrada ha permès renovar l'espectacle però sense perdre l'essència dels orígens. El mateix Llach ha avançat que aquesta any hi haurà més novetats, entre les quals destaca una major integració de l'espectacle amb el públic, incorporació de nous personatges i també un esforç per tal que els quadres es puguin apreciar millor.

La nit de Divendres Sant, Girona es converteix en el punt obligat d'aturada per veure la processó, de la qual en destaca sobretot la participació dels manaies. Prèviament, aquest dimecres, 120 manaies aniran a entregar el penó (un estendard insígnia de la confraria) a l'escollit d'enguany, Josep Maria Esteba, que haurà de custodiar-lo fins al dia de la processó, el divendres a la nit. Com ja va passar l'any passat, el Bisbe de Girona, Enric Pardo, presidirà la processó i durà la creu, una decisió que va aixecar polèmica ja que suposava recuperar una tradició que no es portava a terme des dels anys 60, en plena època franquista. A la processó de Girona hi participen 1.600 persones i no hi ha canvis en el recorregut respecte els darrers anys. La sortida serà a les deu de la nit a la plaça de la Catedral, passarà pel Barri Vell i retornarà novament a la Catedral on acabarà amb un homilia del bisbe.

Els manaies sortiran aquest vespre per entregar el penó a Josep Maria Esteba, en un recorregut que començarà a les vuit del vespre i que acabarà a la casa d’Esteba, a la plaça Sant Pere. Allà el pendonista haurà de custodiar l'estendard de la confraria en un lloc visible de la façana de casa seva. Els manaies sortiran de nou divendres al vespre per recollir el penó i el pendonista per tal que la confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona surti, a les deu del vespre i juntament amb les altres onze confraries, i participin en la Processó del Sant enterrament del Divendres Sant. La sortida serà des de la Catedral i comptarà de nou amb la presencia i la participació del bisbe de Girona, Francesc Pardo. El recorregut serà el mateix que els darrers anys i acabarà amb una homilia del Bisbe i amb el cant de Crec en un Deu. Els passos que les confraries portaran durant la processo es podran veure des d’avui al vespre i durant tota la setmana a l'església dels Dolors.

 

Participació