Protecció Civil recomana no circular per la xarxa viària catalana

Especialment per l'AP-7 en sentit nord. S'ha incrementat a fase d'emergència 1 el pla Neucat. Més de 12.000 alumnes de les comarques gironines, afectats per les nevades.

Redacció
08 de març del 2010

Previsió meteorològica

Segons el SMC, fins les 13.00 hores d’avui és molt probable (grau de probabilitat superior al 70%)que hi hagin nevades en cotes de 200 metres a l’Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Segarra, Solsonès, Urgell, Vall d'Aran. Aquesta situació és probable (grau de probabilitat entre el 30% i el 70%) a: Alt Camp, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Gironès, Pla d'Urgell, Pla de l'Estany, Priorat, Ribera d'Ebre, Selva, Tarragonès, Terra Alta, Vallès Occidental, Vallès Oriental; i possible a (Grau de probabilitat d’entre el 10% i el 30): Baix Ebre, Baix Empordà, Barcelonès, Maresme, Montsià i Segrià.

Pel que fa al període de 13 a 19 hores la previsió del SMC indica que les nevades poden afectar cotes de 200 m a les següents comarques: És Molt Probable: Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Camp, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrotxa, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Priorat, Ripollès, Segarra, Solsonès, Urgell, Valld'Aran. És Probable: Alt Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Garraf, Garrigues, Pla d'Urgell, Ribera d'Ebre, Tarragonès, Terra Alta. És Possible: Baix Ebre, Baix Empordà, Barcelonès, Gironès, Maresme, Montsià, Pla de l'Estany, Segrià, Selva, Vallès Occidental, Vallès Oriental

Pel que fa al períodes de 19 a 01 hores les nevades es poden registrar a: És Molt Probable: Garrotxa, Osona, Ripollès. És Probable: Alt Empordà, Gironès, Pla de l'Estany, Selva, Vallès Occidental, Vallès Oriental. També és Possible que nevia les comarques: Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Garraf, Maresme, Montsià, Pallars Sobirà, Priorat, Ribera d'Ebre, Tarragonès, Terra Alta, Vall d'Aran

A punts de l'interior és possible que es puguin arribar a acumular fins a 5 cm per sobre de 200 metres. Esporàdicament es podrà veure nevar fins a nivell de mar a la meitat sud de Catalunya i a punts de l'extrem nord-est. A més, a causa del fort vent es produirà el fenomen del torb.
 
D’altra banda, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) també ha activat la fase d’alerta del PROCICAT per l’estat del vent a partir de les 13.00 hores de demà i fins les 19.00 hores, d’acord amb l’avís del SMC de risc de vent, amb ratxa màxima superior a 90km/h. Les comarques afectades amb diferents graus de probabilitat són les següents:  Molt Probable: Gironès, Maresme, Pla de l'Estany, Selva, Vallès Oriental. Probable: Alt Empordà, Alt Penedès, Bages, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Garrotxa, Osona, Ripollès, Vallès Occidental. Possible: Alt Camp, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Baix Penedès, Cerdanya, Pallars Sobirà, Solsonès,Tarragonès i Vall d'Aran.
  
Estat del trànsit

GIRONA (9 vies afectades)
TALLADES (3): C-38 Molló – Coll d’Ares, N-II La Jonquera cap a França i AP-7 Jonquera
OBLIGATORI CADENES (5): C-153a La Vall de Bianya – Sant Pau de Segúries, C-38 Sant Joan de les Abadesses – Molló, GI-521 La Vall de Bianya – Sant Joan de les Abadesses, N-260 Ribes de Freser – Puigcerdà, N-260a Olot - Ripoll
NEU I GEL (1): AP-7 Hostalric – Cassà
 
* RESTRICCIÓ CAMIONS (1): AP-7 Jonquera cap a França
 
Rutes escolars afectades

Segons que informa el Departament d’Educació, actualment hi ha 23.953 alumnes que s’han vist afectats pel temporal arreu de Catalunya.
 
Serveis Territorials Girona: 12.313
 
    * Alt Empordà 2.393

    * Baix Empordà 1.367

    * Cerdanya 296

    * Garrotxa 1.595

    * Gironès 2.589

    * Pla de l’Estany 944

    * Ripollès 635

    * Selva 2.492

    * Centres tancats: 2

Neteja i manteniment de carreteres per nevades

El DPTOP té en aquests moments una cinquantena de màquines treballant per tot el territori, que actuen en funció de les condicions meteorològiques.
 
Així, durant la matinada i primeres hores del matí, s’ha treballat per minimitzar els talls de carreteres, tot procurant mantenir oberts al trànsit els trams més afectats per la neu, garantint la circulació tot i amb cadenes. Igualment, s’ha estès sal en les zones on no ha nevat però on existia el risc de formació de plaques de gel.
 
85 màquines llevaneu disponibles

El DPTOP disposa a tot Catalunya de 85 màquines llevaneu i 60 sitges per emmagatzemar els fundents, amb una capacitat de 30 tones cadascuna. Aquests recursos estan distribuïts pel territori de la manera següent:

    * Demarcació de Girona: 12 màquines i 7 sitges

En aquests moments, les actuacions més significatives són les següents:
 
Eix Transversal (C-25)
Hi ha 3 llevaneus treballant des d’aquesta matinada entre Cervera i Manresa. També s’han activat 3 llevaneus més entre Manresa i Santa Coloma de Farners –1 a la zona de Fontfreda i 2 més per a mantenir obert el Coll de Ravell.
 
Comarques Gironines
A la zona de la Vall de Bianya, hi ha 4 màquines treballant, 2 entre Sant Pau de Seguries i el Coll d’Ares (C-38) i entre Camprodon i Setcases (GIV-5264), i 2 més entre Ripoll i Olot (N-260a, GI-401, GI-402, entre d’altres). A la zona de Vidreres, hi ha 4 màquines treballant als voltants de Sant Hilari Sacalm i Arbúcies (GI-550, GI-551, GI-541, GI-542, per exemple). D’altra banda, hi ha una màquina treballant a la zona de la Jonquera (GI-502, GI-503, entre d’altres).
 
Davant d’aquesta situació de risc de nevades, vent i estat de la mar generalitzat a Catalunya, la DGPC de la Generalitat ha avisat a tots els municipis afectats perquè prenguin les mesures preventives oportunes (activin els Plans d’emergència municipals si en disposen), bàsicament referides a les condicions de les vies de comunicació, a l’alerta als serveis municipals que calgui i a les mesures generals de prevenció en aquestes situacions.
 
Davant la previsió d’inclemències meteorològiques, sobretot en forma de neu i vent, el Servei Català de Trànsit també recomana extremar la precaució en la conducció, i informa que  possiblement es mantindrà restringit el pas fronterer per als vehicles pesants pel temporal de neu a França.