Denuncien tres emissores de ràdio per ocupar freqüències municipals

Es tracta de Live FM, Xtra FM i la Radioactivitat, que ocupen set freqüències municipals de les comarques gironines.

ACN / Redacció
22 de febrer del 2010
Les emissores denunciades són privades, no tenen llicència i ocupen freqüències municipals.
Les emissores denunciades són privades, no tenen llicència i ocupen freqüències municipals. | Xavier Pi / ACN

Membres de l'ACR, aquest matí a Girona Foto: Tania Tapia / ACN

L'Associació Catalana de Ràdio (ACR) ha denunciat davant el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), la Generalitat i l'Estat que tres emissores privades ocupen il·legalment la freqüència de set ràdios municipals. Es tracta de Live FM, Xtra FM i la Radioactivitat, que estan emetent a través de set freqüències municipals de les comarques gironines. L'ACR ha renyat també els ajuntaments per permetre aquesta vulneració de la llei audiovisual i no garantir que la freqüència municipal s'usi amb voluntat de servei públic. Girona és el territori on aquesta pràctica s'està donant 'de manera flagrant' però el temor de l'associació és que, si es deixa impune, s'estengui a la resta de Catalunya.

El cas que han portat davant el CAC des de l'Associació Catalana de Ràdio és un fenomen nou que va més enllà de les denúncies a emissores pirata que emeten sense freqüència. En aquest cas es tracta de ràdios privades, que bàsicament fan radiofórmula, i que usen freqüències locals per ampliar el seu radi d'emissió. A més, connecten entre sí totes les freqüències que tenen per arribar, en alguns casos com el de la Radioactivitat arribant a cobrir zones amb 200.000 oients potencials arreu del territori gironí.

L'ACR no ha concretat si els ajuntaments que cedeixen les freqüències reben diners a canvi però ja ha avançat que hi ha beneficis comercials a l'assolir aquests tractes. Concretament, aquest cas s'ha donat amb els ajuntament de Campdevànol, al Ripollès, pel cas de Live FM; amb els ajuntaments de Santa Cristina d'Aro i Regencós, al Baix Empordà, i Castelló d'Empúries (Alt Empordà) per Xtra FM i amb els ajuntaments de Santa Coloma de Farners, Vilablareix (Gironès), Maçanet de la Selva i Sant Cebrià de Vallalta al Maresme.

Segons els denunciants, el cas de Girona és 'flagrant' ja que hi ha ajuntaments que a la mateix web municipal redireccionen els internautes als webs de les emissores comercials o bé aquestes ràdios il·legals reconeixen obertament emetre a través de freqüències municipals. Aquesta pràctica, penada a la llei de l'Audiovisual de Catalunya del 2005, enfronta tant als ajuntaments com a les tres ràdios privades a pagar multes per 'infraccions molt greus' i també se'ls podria dictar el cessament de l'activitat i el tancament de l'emissora.

El director de l'ACR, Eugeni Sallent, ha remarcat també que aquesta situació perjudica a la resta d'emissores comercials que operen a Catalunya ja que hi ha una 'competència deslleial' pel sector de la ràdio privada si es toleren aquestes pràctiques. 'La radiofórmula musical no és cap servei públic, que és el que han de prestar les emissores municipals', han denunciat.

'S'han superat tots els límits, aquestes ràdios se'n riuen de les administracions que són les que han de vetllar pel compliment de la norma', ha afirmat el secretari general de l'ACR, Francesc Robert. També ha explicat que el cas es va detectar fa aproximadament mig any arran de les queixes d'un dels membres de l'associació en una de les reunions periòdiques que fan.

La denúncia, la primera d'aquestes característiques a Catalunya, ja està presentada des del dijous passat i ara serà el CAC qui s'haurà de posar en contacte amb els ajuntaments i les cadenes privades il·legals per aclarir la situació.