La Sopa atén 259 persones menys durant el 2009

El perfil de l'usuari és més complicat i triga més a sortir-se'n

ACN / Redacció
22 de febrer del 2010
Una de les cuineres de la Sopa preparant el menjar.
Una de les cuineres de la Sopa preparant el menjar. | Arxiu ACN

El centre d'acolliment La Sopa de Girona ha atès durant el 2009 259 persones menys que l'any anterior, malgrat la demanda ha estat superior. El context econòmica ha fet que baixi la rotació d'usuaris del centre. Segons ha explicat el tinent d'alcalde de Serveis Socials, Joan Olóriz, la gent hi arriba amb més problemes d'addiccions o salut i també amb menys recursos econòmics que mai i, per tant, costa més que se'n surtin i puguin viure autònomament. En total, durant l'any passat es van allotjar 945 persones, la gran majoria homes. També va augmentar espectacularment el servei de menjar. S'han donat un 18% més d'àpats i els entrepans per sopar han passat dels 4.300 dels 2008 als 19.400 del 2009.

Dels 945 atesos durant el 2009, 851 van ser homes, 88 dones i 6 menors. El 68% de tots els atesos són estrangers -els marroquins els més nombrosos- i el 18% d'origen comunitari. Una altra dada que es repeteix any rere any és la reincidència ja que el 55% de les persones que durant l'any passat van anar a la Sopa ja hi havia anat anteriorment.

El tinent d'alcalde de Serveis Socials, Joan Olóriz, ha explicat que la 'part positiva' d'haver atès menys gent que al 2008 ha estat poder actuar 'amb més intensitat' amb la gent que més ho necessita perquè s'estan més temps a la Sopa. Segons ha explicat Olóriz, es fa una tria a l'hora d'atendre els més necessitats. 'Si els més joves han de dormir al carrer es poden espavilar i així podem atendre a persones més delicades i amb malalties', ha explicat.

Davant casos de persones malaltes o amb addiccions, el centre pot derivar a serveis sanitaris. Aquest passat 2009 van augmentar un 60% les derivacions per a allotjament, sobretot a l'IAS-psiquiatria de Salt i l'Hospital Josep Trueta de Girona.

Sovint les persones que van al centre d'acolliment presenten problemes amb l'alcohol o les drogues i també patologies mentals. Des de la Sopa, intenten que els usuaris es posin en tractament i, en el cas dels alcohòlics, els demana que entrin en tractament si volen gaudir dels serveis del centre. Dels atesos, només un de cada deu té feina.

Problemes amb els sense sostre

El 2009 s'ha tancat amb un total de 210 persones que viuen al carrer ateses per la Sopa a través del programa pensat pels sense sostre. Del 2008 al 2009 la xifra de sense sostre a Girona es va doblar però Olóriz ha explicat que en els darrers mesos 'notem una estabilització'. Dels 210 atesos, 109 consumeixen alcohol o drogues i 65 tenen malalties mentals.

Olóriz ha explicat que hi ha zones de la ciutat on tenen detectat que hi viuen sense sostre com el polígon industrial de l'Avellaneda, Fontajau, la Devesa i les Hortes de Santa Eugènia així com cases ocupades o caixers automàtics on passen la nit. Segons ha explicat el tinent d'alcalde, alguns ciutadans també viuen dins el cotxe perquè s'han trobat fora de casa arran, per exemple, d'un divorci.

A l'Ajuntament de Girona els preocupa especialment el cas d'un grup d'entre vuit i divuit sense sostre que s'estan sota un pont de Fontajau on hi ha construït manualment una mena de barraques. Olóriz ha dit que hi estan anant sovint per convèncer-los que allà no hi poden estar per qüestions de salut. Fa uns cincs mesos que estan sota aquest pont però són persones que des de fa anys ja viuen al carrer. 'No volem que es cronifiqui el problema, si cal actuarem per la via policial', ha afirmat Olóriz.

Augmenta el servei de menjador

El 2009 ha estat un any complicat per a moltes persones que s'han quedat sense feina i que han recorregut a la Sopa per poder menjar. Això ha fet que el servei de menjador hagi registrat importants crescudes. El 2008 es va tancar amb 54.771 àpats servits, sobretots dinars i sopars, i el 2009 ha crescut fins als 66.177 els àpats servits, sobretot dinars que han crescut un 49% aquest any.

La directora de la Sopa, Rosa Angelats, ha explicat que el nombre de sopars servits ha baixat perquè s'han donat fins a cinc vegades més entrepans per sopar que no àpats calents. Aquesta és una fórmula, segons ha explicat Angelats, que ha servit per reduir els conflictes al centre a l'hora de sopar. Molts dels usuaris del centre d'acolliment són persones alcohòliques o drogoaddictes que han estat consumint durant tot el dia i arriben perjudicats al centre per sopar. És aquí quan els responsables del centre opten per donar-los un entrepà per tal que no es quedi a sopar a l'edifici evitant conflictes entre ells i també sorolls als veïns.

En només un any, la xifra d'entrepans dispensats ha passat dels 4.278 del 2008 als 19.417 el 2009.

La Sopa estrenarà una ampliació de les instal·lacions al setembre i la previsió és que les obres s'acabin entorn al maig.