El pacte entre CiU i PSC a Figueres es trenca i Vila justifica la seva decisió

El cessament de Ciro Llueca (PSC) com a regidor de Cultura a Figueres ha provocat reaccions al PSC, qui ha donat per trencat l'equip de Govern municipal, mentre l'alcalde Santi Vila assegura que la gestió era «reprovable, inadmissible i immoral».

per ACN / Redacció , 10 de febrer de 2010 a les 09:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de febrer de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El portaveu socialista, Pere Casellas, i el regidor cessat, Ciro Llueca, durant la compareixença d'aquest dimarts al migdia Foto: Xavier Pi / ACN


El PSC de Figueres ha donat per 'dinamitat' el pacte de govern que els unia a CiU i ICV des de finals del 2007. La gota que ha fet vessar el got i ha sentenciat l'acord ha estat el cessament del regidor de Cultura arran d'unes factures no consignades per valor de 250.000 euros. Els socialistes han qualificat l'afer de 'burda excusa' per provocar la fractura, han acusat l'alcalde de 'deslleial' i han avançat que no es quedaran de braços creuats. Per això, demanaran un informe detallat a l'interventor municipal. El pas del PSC a l'oposició, però, ha comportat una altra fractura dins els mateixos socialistes. I és que el regidor Pere Pujulà ha anunciat que passa al grup mixt i abandona el grup.

'L'alcalde ens ha foragitat de l'equip de govern; no hi ha més matisos per explicar-ho'. Amb aquesta contundència, el fins ara tinent d'alcalde de Figueres Pere Casellas ha anunciat el trencament del pacte de govern. Durant les últimes setmanes, l'acord –vigent des de finals del 2007- ja havia quedat tocat arran de l'aprovació del pressupost, on es fan fer evidents les desavinences entre els dos socis.

La gota que ha fet vessar el got ha estat, però, la destitució del regidor de Cultura, Ciro Llueca (PSC) per part de l'alcalde, Sant Vila (CiU). El motiu que ha comportat la destitució és, segons l'alcalde, les factures no consignades per valor de 250.000 euros emeses des d'aquesta àrea. Per als socialistes, però, l'afer és només 'una burda excusa' de Vila per dinamitar el pacte.

Durant una tensa compareixença, els socialistes han acusat l'alcalde de 'deslleial' i de mantenir una actitud 'deplorable' amb l'únic objectiu de propiciar la fractura. 'Vila ha optat per desgastar el seu soci de govern mutilant l'àrea de Cultura i mantenint una actitud innoble', ha declarat el regidor cessat.

Ciro Llueca ha defensat la tasca feta per la seva àrea durant tot el 2009. Ha assegurat que l'import de les factures correspon a despeses fetes arran de la Capitalitat de la Cultura Catalana i ha acusat l'alcalde de 'voler enfosquir' la seva gestió, perquè –segons ha explicat- Sant Vila tenia coneixement de l'existència d'aquestes factures des de mitjans de novembre.

Burda excusa

'El cessament ha estat, doncs, una burda excusa per justificar el trencament', ha assegurat Llueca. En aquesta mateixa línia també s'ha expressat el fins ara tinent d'alcalde Pere Casellas. El portaveu dels socialistes figuerencs ha acusat l'alcalde de mantenir una actitud 'd'extrema deslleialtat' i de posar 'per davant els seus èxits personals i de partit per sobre els de la ciutat', en referència al recent nomenament de Vila com a cap de llista de CiU al Parlament.

Sense voler fer 'un memorial de greuges' –això ho ha deixat per a més endavant-, Pere Casellas ha assegurat que, durant el temps que ha durat el pacte, el PSC s'ha 'empassat molts gripaus'. Ara, però, Casellas ha dit que havia arribat el moment de 'dir prou' i donar per liquidat l'acord.

El portaveu socialista ha assegurat que passen a l'oposició, però que no s'estaran de braços creuats. Per això, el PSC ja ha demanat a l'interventor municipal que emeti un informe 'detallat' de tot el 2009, amb l'objectiu de justificar la seva actuació a l'àrea de Cultura i, de retruc, veure també quina és la gestió que CiU ha fet de les seves àrees.

Pas al grup mixt

El trencament del pacte de govern a Figueres, però, també s'ha saldat amb una altra fractura. En aquest cas, dins els mateixos socialistes. I és que el regidor de Qualitat Ambiental, Pere Pujulà, ha decidit passar al grup mixt i abandonar el PSC, formació on havia entrat com a independent ara fa set anys.

Les tibantors entre ell i els socialistes ja van fer-se evidents en el moment de tirar endavant el pressupost. Pujulà, a diferència de la resta del grup (que va mantenir un estira-i-arronsa amb CiU), ja estava disposat a donar-hi el vot favorable des d'un principi.

Aquesta situació, segons ha destapat Casellas, va comportar que Santi Vila oferís al regidor mantenir-li les atribucions si es passava al grup mixt. Una decisió que Pere Pujulà ha decidit tirar endavant, desmarcant-se de la resta dels socialistes figuerencs i quedant-se al govern com a no adscrit. 'Entenc que, arran dels últims esdeveniments, la confiança amb els companys de grup ha quedat tocada; per això, prenc la decisió des de la meva honestedat i consciència', ha declarat Pujulà. El fet que l'oferiment de l'alcalde de mantenir les atribucions a Pujulà hagi fet decantar la balança, ha portat els socialistes figuerencs a acusar Sant Vila de 'fomentar el transfuguisme'. Una acusació a la qual l'alcalde haurà de respondre aquesta tarda, durant una compareixença que preveu fer a les cinc a l'Ajuntament.


Vila justifica el trencament del pacte a Figueres perquè la gestió a Cultura era 'reprovable, inadmissible i immoral'

L'alcalde de Figueres, Santi Vila, ha justificat la decisió de destituir el regidor de Cultura perquè el descontrol pressupostari de l'àrea era 'absolutament reprovable, inadmissible i immoral'. Vila ha dit que li sap 'greu' haver trencat el pacte de govern amb la decisió, però ha assegurat que les factures no consignades per valor de 250.000 euros no es poden acceptar 'en un context de crisi com l'actual'. L'alcalde ha revocat aquest mateix migdia totes les competències dels socialistes, tot i que les ha mantingudes a Pere Pujulà com a regidor no adscrit. Santi Vila ha dit que, a partir d'ara, obrirà converses amb la resta de partits (ERC i PP) per intentar aconseguir una nova majoria a la ciutat.

Santi Vila ha sortit al pas aquesta tarda de les acusacions que li han llançat els socialistes figuerencs. L'alcalde ha dit que la decisió de destituir Ciro Llueca estava plenament justificada arran del 'descontrol pressupostari' que ha viscut l'àrea de Cultura, 'especialment greu en un context de crisi com l'actual'.

L'alcalde ha explicat que molts dels conceptes als quals corresponen les factures no consignades són 'inadmissibles i reprovables'. Com a exemple, Santi Vila ha tret una despesa de gairebé 12.500 euros, destinada a coordinar i posar en marxa el web i la presència de l'Ajuntament a la xarxa social Facebook. 'Això és absolutament immoral; avui dia, un adolescent, en cinc minuts es dóna d'alta a aquesta xarxa, i en cinc minuts més l'actualitza', ha dit l'alcalde.

Santi Vila ha explicat que aquest descontrol pressupostari no només comportarà haver de fer equilibris per incloure la despesa al pressupost del 2010, sinó que també 'comprometia seriosament i posava en risc serveis bàsics i activitats culturals a la ciutat', com el festival Acústica o la biblioteca municipal.

Precisament, l'alcalde ha explicat que la biblioteca era un dels serveis que estava 'més en precari', i que fins i tot havia rebut una carta de la directora alertant-lo de la situació. 'A l'hora d'adoptar la decisió de destituir el regidor, no només hi ha pesat la magnitud de la despesa, sinó el fet que aquestes factures són absolutament indefensables i, en alguns casos, fins i tot farien ruboritzar l'opinió pública', ha assegurat Vila.

L'alcalde també ha volgut deixar clar que, tot i destituir Llueca, en cap moment ha dubtat de la seva honestedat. 'Hi ha hagut irregularitats i mala gestió, és evident; però mai apropiació indeguda', ha ressaltat Santi Vila.

Em sap greu, però no hi havia alternativa

L'alcalde de Figueres ha admès que, amb la decisió –avalada per tots els regidors de CiU- sabia que posava fi al pacte de govern. 'Em sap greu, i ho dic sincerament, haver trencat el govern, perquè aquest no hauria de ser el missatge a donar, però no hi havia cap més alternativa', ha declarat Santi Vila.

En referència a les acusacions que li han llançat els socialistes, sobre si el seu nomenament com a cap de llista havia precipitat el trencament, Santi Vila s'ha limitat a respondre: 'Els judicis d'intencions són lliures'. I ha afegit: 'A qui cregui que he actuat responent a un dictat estrany del partit, no tinc res a dir-li; ni confirmo ni desmenteixo aquest extrem, forma part d'allò opinable'.

Aquest mateix migdia, l'alcalde ha revocat totes les delegacions i competències dels socialistes, i ha nomenat Albert Ollé (CiU) i José Luis Yécora (CiU) nous tinents d'alcalde. Santi Vila ha avançat que, de moment, ell condensarà totes les competències dels antics socis de govern, en espera d'obrir converses amb ERC i el PP per 'intentar aconseguir la majoria que ha de permetre garantir la governabilitat a la ciutat'.

D'altra banda, Santi Vila ha mantingut competències especials a Pere Pujulà com a regidor no adscrit. Precisament, Pere Pujulà –que avui ha donat la campanada anunciant que marxava del PSC- ja ha formalitzat aquesta demanda i ha passat al grup mixt.

L'alcalde també s'ha defensat de les acusacions que li ha llançat el PSC, en referència al fet de propiciar el transfuguisme i oferir a Pujulà mantenir-li les competències si es passava al grup mixt. Santi Vila s'ha limitat a dir que ha estat el mateix Pujulà qui, 'exhaust de tots els despropòsits i ruboritzat per la situació' ha decidit deixar el seu grup.


Ciro Llueca assegura que el compte al Facebook forma part d'un paquet de mesures comunicatives de 9.595 euros

L'exregidor de Cultura de Figueres, Ciro Llueca, ha assegurat aquest dimarts al vespre que el compte de la seva àrea al Facebook és només una de les accions comunicatives del seu departament, que en total sumen 9.595 euros. Segons ha explicat, altres accions són la coordinació, posada en marxa i manteniment de la web www.figuerescultura.cat, la creació i enviament d'una agenda setmanal i el departament de premsa, entre d'altres. Llueca ha respost així a les acusacions de l'alcalde de Figueres, Santi Vila, qui ha definit com a 'immoral' la despesa de, segons ell, 18.000 euros per posar en marxa el compte de Facebook. La sortida de Llueca del govern municipal ha provocat el trencament entre CiU i PSC.

El fins ahir regidor de Cultura ha admès que l'Ajuntament de Figueres va gastar 9.595 euros en una sèrie d'accions comunicatives, de les quals una d'elles és la creació i manteniment del perfil 'Figueres Cultura' al Facebook, la coordinació, posada en marxa i manteniment de la web www.figuerescultura.cat, la creació i l'enviament de l'agenda setmanal, la redacció de notes de premsa i organització de rodes de premsa a la regidoria de Cultura; la coordinació de la publicitat i el màrqueting de la regidoria de Cultura i el màrqueting del teatre.

Aquests 9.595 euros, però, difereixen molt dels 18.000 euros que l'alcalde de Figueres, Santi Vila, ha afirmat que només es van destinar a crear i mantenir el compte de Facebook. En roda premsa, aquest dimarts Vila ha afirmat que aquest fet és 'absolutament immoral'. Vila ha explicat que el descontrol pressupostari no només comportarà haver de fer equilibris per incloure la despesa al pressupost del 2010, sinó que també 'comprometia seriosament i posava en risc serveis bàsics i activitats culturals a la ciutat', com el festival Acústica o la biblioteca municipal.

Aquest dilluns a la nit, l'alcalde de Figueres, Santi Vila, va decidir suspendre de les seves funcions el regidor de Cultura després de detectar que l'àrea de Cultura acumulava factures per valor d'uns 250.000 euros sense autorització pressupostària. Llueca ha justificat, en una entrada al seu bloc, que té de termini fins el 28 de febrer del 2010 per entregar les factures de l'any passat, tot i que ja les va facilitar a Santi Vila al novembre, i personalment al mateix alcalde i a Albert Ollé, de CiU.

En el seu bloc, Ciro Llueca carrega contra la decisió de l'alcalde i la qualifica com una 'burda excusa per trencar el govern municipal'. Segons Llueca, el trencament del govern respon a la 'inquietud generada a CiU' pel fet que la popularitat de Pere Casellas, cap de llista del PSC, vagi en augment. També ha recordat l'èxit de la Capitalitat de la Cultura Catalana, la conferència de Pere Casellas sota la cúpula del Museu Dalí i la renúncia de Pere Casellas a ocupar el seu escó de diputat al Parlament per centrar-se en Figueres.

D'altra banda, Llueca ha demanat a l'Ajuntament de Figueres que l'interventor municipal faci un informe detallat de les factures pendents de consignació de l'any 2009, la data que les factures s'han posat a la seva disposició i que contrasti les dades amb els proveïdors 'per valorar sobre la facturació conforme a la lògica dels serveis i productes realitzats'.

 

Arxivat a:
Municipis
Participació