Josep Roca: \"la decisió d'Adrià fa créixer el «mite» d'El Bulli\"

El sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, ha volgut valorar la decisió del seu col·lega Ferran Adrià i ha assegurat que el guru de la creativitat culinària 'es pot permetre qualsevol cosa'.

ACN / Redacció
27 de gener del 2010

Segons Roca, la decisió d'Adrià de tancar dos anys el restaurant per dedicar-se a la creació 'fa que el mite d'El Bulli creixi'. No obstant això, el sommelier del que està considerat el cinquè millor restaurant del món considera que la retirada temporal d'Adrià perjudicarà la resta de restaurants del país. 'A nivell pragmàtic trobarem a faltar el Bulli perquè és la referència mundial de la gastronomia', ha afirmat Roca que defensa la decisió d'Adrià perquè té per objectiu 'millorar un concepte'.

El Celler de Can Roca, situat al barri de Taialà de Girona, iguala des d'aquest any El Bulli en estrelles Michelin –tots dos en tenen tres- i ocupa els primers llocs en l'elit de la cuina mundial. 'Tenim molt clar que El Bulli segueix essent un referent en la creativitat', ha afirmat el gran dels germans Roca que creu que la decisió d'Adrià 'trenca conceptes en un restaurant que ja era molt especial'. Roca ho té clar, El Bulli continuarà 'essent el nostre far' i assegura que Adrià no té ganes de retirar-se.

'En Juli i en Ferran es prenen una pausa per reinventar un concepte i el que fan és consolidar la marca Bulli, donar força al valor de la creativitat per sobre de tot', ha remarcat el sommelier que creu que, amb el gir de timó dels responsables del millor restaurant del món, 'Adrià ens dóna una altra lliçó magistral'.

En la part menys positiva, Roca reconeix que el fet de tancar dos anys el restaurant perjudicarà també els altres establiments de la zona, inclòs el Celler de Can Roca. 'El Bulli és insubstituïble i qui pensi que ara nosaltres tindrem més gent és mentida, en tot cas en tindrem menys', ha afirmat ja que, segons afirma, del renom del Bulli crea una 'peregrinació', sobretot d'estrangers, per la resta de restaurants catalans reconeguts. Ara bé, Roca afirma que l'aturada 'és a fi de bé i perquè en Ferran així ho ha volgut'.

Aquest dimarts el mateix Ferran Adrià, en el marc de la VIII Cimera Internacional de Gastronomia Madrid Fusión, ha anunciat que tancarà a partir del 2012 durant dos anys 'per reflexionar' i impulsar un nou projecte basat en la creativitat i la recerca. El restaurant de la Cala Montjoi de Roses (Alt Empordà) es podria convertir en centre basat en la investigació culinària. Adrià també ha afegit que durant aquest temps s'analitzaran les tècniques i estils d'El Bulli, una feina que es plasmarà en una enciclopèdia detallada. La decisió de Ferran Adrià coincideix amb el 50è aniversari del que es considera el millor restaurant del món.