CiU denuncia que els 'números no quadren' en la rehabilitació de les façanes de l'Onyar

Segons CiU, en el mateix expedient hi ha dues valoracions econòmiques diferents i les xifres finals varien.

ACN / Redacció
10 de desembre del 2009
Les Cases de l'Onyar, la postal de Girona
Les Cases de l'Onyar, la postal de Girona | Tania Tapia / ACN

El grup municipal de Convergència i Unió (CiU) ha afirmat que 'els números no quadren' en la primera fase de rehabilitació de les façanes de l'Onyar. Segons CiU, en el mateix expedient hi ha dues valoracions econòmiques diferents i les xifres finals varien. Concretament, pel mateix projecte –l'única variació que ha apreciat CiU és que inclou una façana menys- fixen primer un preu de 913.000 euros i després de 554.000. 'Al final l'han licitat per menys', ha afirmat el portaveu Carles Puigdemont. 'Tenint en compte que part dels diners sortirà de la butxaca dels veïns, caldria ser més rigorosos i filar més prim', critica. Per això, reclama a l'equip de govern que aclareixi quin serà el cost final.

'Tenim dubtes sobre si s'han fet prou bé les coses', ha afirmat Puigdemont que exposa que 'no pot ser' que per al mateix projecte hi hagi costos tan dispars que facin que el pressupost previst pugui ser la meitat. El portaveu del grup municipal de CiU creu que en la situació de crisi actual aquest poc rigor és especialment greu perquè pot repercutir en les butxaques del veïns, que hauran de cofinançar el projecte.

Aquest aspecte del projecte de rehabilitació de les façanes també ha estat blanc de les crítiques de Puigdemont que lamenta que hagin de ser els veïns, amb els seus propis diners, els que hagin de pagar per arreglar un bé que és per a tota la ciutat. Puigdemont creu que els propietaris de les cases de l'Onyar haurien de ser 'com tots els veïns' i, per tant, només haurien de cofinançar la despesa d'arreglar la part estructural dels edificis. 'La part ornamental hauria d'anar a càrrec de l'administració', ha concretat el portaveu de CiU.

En aquest punt, Carles Puigdemont ha recordat que la rehabilitació de les façanes de l'any 1983 va ser 'més profunda' i va anar a càrrec de la Generalitat. Ara, ha continuat Puigdemont, que el titular del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) és exalcalde de Girona, també hauria de ser la Generalitat qui assumís la despesa de la rehabilitació de la icona més important de la ciutat.

'La rehabilitació de la icona de Girona no depèn dels propietaris, arreglar l'estructura de casa seva sí', ha afirmat Puigdemont que lamenta que viure o tenir un habitatge a les cases de l'Onyar acaba essent un 'càstig' perquè han de pagar més pel manteniment. Puigdemont alerta que si no es tira endavant aquesta proposta, els propietaris poden acabar concloent que no els surt a compte tenir una casa a l'Onyar i creu que pot acabar convertint aquests habitatges en 'façanes mortes' perquè no hi viurà ningú.