Bo. Tic, un restaurant amb estrella Michelin al Baix Empordà

Entre les grans sorpreses de les noves estrelles Michelin en destaca un petit restaurant, el Bo.Tic, a cavall entre Corçà i la Bisbal d'Empordà, obert a finals de 2007.

ACN / Redacció
09 de desembre del 2009
Sastregener i Torrent a l'entrada del Bo. Tic.
Sastregener i Torrent a l'entrada del Bo. Tic. | Jordi Bataller / ACN

Sastregener i Torrent a l'entrada del Bo. Tic. Foto: Jordi Bataller / ACN

L'edició de 2010 de la famosa guia gastronòmica Michelin ha estat molt generosa amb els restaurants gironins. El Celler de Can Roca, situat al barri de Taialà de Girona, ha aconseguit per fi la somiada tercera estrella i Les Cols, d'Olot, s'ha consolidat a l'elit amb la seva segona estrella. Entre les grans sorpreses, cal destacar l'aparició a la llista d'un petit restaurant, a cavall entre Corçà i la Bisbal d'Empordà, que en el poc temps que està obert –va inaugurar-se el desembre de 2007- ha entusiasmat els experts de la prestigiosa bíblia culinària i s'ha guanyat a pols una estrella Michelin. Es tracta del Bo. Tic, regentat pel xef Albert Sastregener i la seva companya, la Cristina Torrent.

Tot i la seva joventut, Sastregener no és cap novell en aquest terreny i ja ostentava una estrella Michelin quan de bracet amb Ramon Casabayó era el xef de 'La Cuina de Can Pipes', a Mont-ras. El tancament d'aquest restaurant fa un parell d'anys va deixar la comarca del Baix Empordà òrfena d'un establiment amb estrella Michelin però el Bo. Tic s'ha encarregat de recuperar-la en ben poc temps. 'La idea del Bo. Tic va sorgir quan varem acabar de treballar a Can Pipes, en jubilar-se en Ramon Casabayó, i amb la Cristina varem iniciar la cerca d'un petit local a la zona, amb poques taules, perquè ho poguéssim portar bé', ha comentat Sastregener.

El recinte que varen escollir és a Corçà, a peu de la carretera C-66, i es tracta d'un annex del Molí de la Torre, el taller de l'escultor bisbalenc Joan Abras. Després d'una profunda remodelació, el restaurant va obrir les portes a finals de 2007. 'La nostra intenció era fer un restaurant de petit format: 7 o 8 taules amb capacitat per a unes 25 persones i marcar de bones a primeres un nivell alt. En cap cas enfocats a entrar a la Guia Michelin', ha comentat el xef del Bo. Tic. 'Mica en mica, però, va anar creixent l'interès, t'intentes superar una mica més per fer les coses ben fetes i ha vingut el regal de la primera estrella', ha continuat Sastregener amb orgull.

'Per nosaltres significa un reconeixement professional, personal i també l'afirmació que la línia que hem seguit és positiva. A més, ens alegra moltíssim pels primers clients que hem tingut, que ens han recolzat, han estat fidels i ens han animat a continuar així. Aquesta estrella Michelin també és d'ells', ha assenyalat el xef del Bo. Tic, que ha definit la seva cuina de 'tradicional però adaptada als nous temps. 'A veure, nosaltres som empordanesos de tota la vida. Fem una cuina de producte, d'arrel empordanesa i actualitzada amb noves tècniques, ha enumerat Sastregener, que ha destacat influències de tots els cuiners. 'Des que vaig començar a treballar, als 15 anys, que he anat aprenent l'ofici i formant-me per així crear la meva pròpia línia', ha assegurat.

Plats estrella

Entre els plats estrella del Bo. Tic, Sastregener destaca l'especialitat en les vieires, el foie i alguna carn guisada com, per exemple, la cua de bou. 'Són plats que intentem bordar', ha puntualitzat el xef baixempordanès, que no s'ha mostrat gens sibarita i ha reconegut que ell menja de tot, menjar ràpid inclòs. 'Quan volem fer un fast food anem al Konig i quan volem menjar alta cuina cap al Celler de Can Roca. Tot depèn del dia i de què estiguis disposat a menjar', ha ressaltat Sastregener, que ha parlat d'altres restaurants gironins que es mereixerien una estrella Michelin com la seva.

'Ens agrada molt la Rectoria d'Espinavessa, la Plaça de Madremanya o el Pa i Raïm de Palafrugell. Tots segueixen una línia molt bona i a veure si la Guia Michelin els hi concedeix una estrella el dia de demà', ha demanat el xef del Bo. Tic, que finalment ha desvelat quin és el secret d'aquest nom tan original. 'Es tracta d'una barreja d'idees. Bo de qualitat i Tic de Tito, que és com em deien de petit, i Cristina', ha explicat Sastregener. 'A part, la Cristina és dissenyadora i patronista de moda i com que Bo. Tic no porta accent a la o molta gent ho pronuncia boutique', ha afirmat el xef. 'Així relacionem el seu camp amb el meu', ha afegit amb ironia.

Clientela heterogènia

La part visible de la cuina del Bo. Tic, integrada per un equip de vuit membres, és la Cristina Torrent, que és l'encarregada de la sala, dels vins, i de tractar amb el client. 'Abans de tot, cal arribar a un acord sobre els seus gustos i preferències. El més maco és observar la seva reacció quan portes el plat a taula, la sorpresa, i com escolten atentament quan els hi expliques tot el que han de trobar-hi', ha comentat la Cristina. 'Realment valoren els productes i també les tècniques que es fan servir', ha assenyalat Torrent, que assegura no tots els comensals del Bo. Tic són experts en alta cuina.

'N'hi ha que hi entenen, que hi estan acostumats, però d'altra gent no', ha comentat la Cristina, que destaca la variada clientela del restaurant. 'Gent de la comarca, de Barcelona, holandesos, francesos, anglesos. Abans de l'estrella ja teníem bons clients i ara amb l'estrella hi ha un boom', ha reconegut Torrent. 'Realment sí que han pujat les reserves, tot i que mantenim les mateixes taules. De fet, ja tenim ple d'un cap de setmana per l'altre', ha finalitzat l'encarregada de sala del Bo. Tic.