Els caganers dels casos Millet i Pretòria

El pastisser gironí Frederic Faure ha recreat amb caganers de xocolata els escàndols dels casos de corrupció Millet i Pretòria.

ACN / Redacció
01 de desembre del 2009
El pastisser gironí Frederic Faure ha creat aquest 2009 les figures de xocolata de Pep Guardiola i el personatge de llegenda gironí, el Tarlà.
El pastisser gironí Frederic Faure ha creat aquest 2009 les figures de xocolata de Pep Guardiola i el personatge de llegenda gironí, el Tarlà. | Xavier Pi / ACN

El pastisser gironí Frederic Faure ha recreat aquest 2009 amb caganers de xocolata els escàndols dels casos Millet i Pretòria Foto: Xavier Pi / ACN

L'artesà ha elaborat un diorama on, per una banda, es representa l'entrada de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i, per l'altra, la sortida del Palau de la Música. En un lloc hi ha posat diferents figures de caganers manifestant-se i, a l'altre, dos caganers muntats en un cotxe –que representen Millet i Montull- escapant-se amb feixos de diners. En paral·lel, i com ja ve essent tradició, Faure també ha creat dos nous caganers: el de l'entrenador del Barça, Pep Guardiola, i el del personatge de llegenda gironí El Tarlà.

Pels volts de les festes nadalenques i des de fa quinze anys, el pastisser gironí elabora uns caganers de xocolata molt particulars. Els hi posa cara i ulls, i escull personatges dels camps de la política, l'esport o la cultura, que al llarg de l'any hagin estat representatius o tinguin vinculació amb la ciutat de Girona.

'Amb aquesta tradició, premio o censuro la trajectòria dels homenatjats', explica Frederic Faure. El pastisser indica que aquest doble objectiu permet que, els qui es mengen les figuretes, 'els hi facin un somriure en el moment de degustar-les o bé els clavin una queixalada ben forta, per descarregar així el seu desencís'.

A l'hora d'elaborar els motllos dels caganers, el pastisser compta amb l'ajuda de l'artista gironina Ció Avellí, que li crea els originals amb guix. 'Un cop tenim aquesta primera creació, elaborem el motlle amb resines; després, només queda anar-los omplint de xocolata i ajuntar les dues peces que formen la figura', indica el pastisser.

Aquest 2009, Faure ha elaborat amb xocolata la figureta de l'entrenador del Barça, Pep Guardiola, com a 'reconeixement' per haver fer l'equip tricampió. A més, també ha creat un altre caganer que representa un dels personatges de llegenda més característics de Girona, El Tarlà. Com a curiositat, a l'hora de fer l'original, Avellí ha volgut picar l'ullet al pastisser, i per això ha posat el rostre de Faure a aquest caganer de llegenda.

Els dos nous caganers de xocolata d'aquest 2009 –que es venen a 4 euros- s'incorporen a una llarga llista de personatges creats per l'enginy de Faure. Entre aquests, hi ha l'alcaldessa de la ciutat, Anna Pagans, els dos expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall o els esportistes Rafel Nadal i Messi.

El pastisser gironí Frederic Faure ha creat aquest 2009 les figures de xocolata de Pep Guardiola i el personatge de llegenda gironí, el Tarlà. Foto: Xavier Pi / ACN

Diorama de la corrupció

A més de les característiques figuretes, però, la pastisseria Faure també ha creat aquest 2009 un curiós diorama en xocolata que recrea, amb caganers, els casos Millet i Pretòria. 'El que volia era reflexar tota la moguda que hem tingut durant els darrers mesos a Catalunya amb els escàndols de corrupció', ressalta el pastisser.

En un costat del muntatge, es veu l'entrada de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, amb diferents caganers a les portes manifestant-se. Els caganers porten cartells on es poden llegir frases com 'Lladres' o 'Torneu-nos els diners'. A l'altre costat del muntatge, es veuen dos caganers sortint del Palau de la Música dalt d'un cotxe carregat amb feixos de diners.

'El que volia era recrear el clima que es viu; per un costat, la gent del carrer crida, i per l'altre, els corruptes surten carregats de diners', explica Faure. Passades les festes nadalenques, el pastisser donarà el diorama a una escola de la ciutat perquè 'la quitxalla en faci una bona berenada', conclou.