55 pares obligats a visitar els fills en un espai tutelat

El Punt de Trobada de Girona ha atès 55 famílies durant aquest any. Aquestes instal·lacions serveixen com a lloc de trobada neutral entre els pares que no tenen la custòdia dels seus fills i els infants.

ACN / Redacció
27 de novembre del 2009
Una de les habitacions del nou espai.
Una de les habitacions del nou espai. | Marina Lopez / ACN

Les visites se solen fer els caps de setmana i estan tutelades per un professional. La majoria dels casos, el 80%, són per ordre judicial i són pares que s'han separat i que tenen una relació conflictiva. Aquest espai permet que els dos progenitors no s'hagin de trobar i, alhora, garanteix el règim de visita als infants en casos de separació o divorci. La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha explicat que molts dels infants són fills de mares maltractades.

Girona ha estrenat noves instal·lacions per al Punt de Trobada que ara es troba situat al barri de Sant Narcís. La consellera, Carme Capdevila, ha explicat que aquest nou espai ha de servir per millorar l'atenció als infants i, alhora, atendre'n més. Des de principis d'any han atès 55 famílies i la meitat són noves respecte a l'any anterior. A les comarques gironines hi ha un altre Punt de Trobada, el de Figueres, que des durant aquest 2009 ha atès 21 famílies i 28 infants.

'Els nens hi poden estar entre una i tres hores amb el progenitor que no té la custòdia, ha de ser un espai on s'hi trobin a gust', ha afirmat Capdevila. El Punt de Trobada de Girona va entrar en funcionament el 2007. Aquell any van atendre 15 famílies i 17 infants, el 2008 van ser 65 famílies i 71 infants i, en el que va d'any, han atès 55 famílies.

El Punt de Trobada és un espai on es reuneixen els infants amb els pares. Carme Capdevila ha explicat que vuit de cada deu casos són derivats del propi jutjat que estipula quin és el règim de visita. La resta, el 20%, poden ser famílies que tenen nens en acolliment i busquen un espai de neutralitat per a la relació de l'infant tutelat amb la família biològica.

Capdevila ha exposat que aquests infants tenen pares amb relacions conflictives i no poden tenir trobaments normalitzats per complir el règim de visites. Per això, el Punt de Trobada fa d'espai de reunió entre l'infant i el progenitor sota la tutela d'un professional.

De moment, Capdevila ha explicat que poden atendre tota la demanda però no descarta que més endavant hagin de posar en funcionament més Punts de Trobada. 'No potenciem la relació de les víctimes de violència masclista amb els seu maltractador, garantim el dret dels infants a visitar els pares', ha conclòs Capdevila.

Jutjat de Família

La directora dels serveis territorials de Justícia, Carme Sitjes, ha explicat que el 30 de desembre Girona tindrà un Jutjat de Família. Fins ara aquests casos estaven dividits entre els sis jutjats d'instrucció del partit judicial. Sitjes ha afirmat que, ara, hi haurà un professional dedicat exclusivament a aquests casos i permet que hi hagi un jutjat complert amb una plantilla de funcionaris.

Sitjes ha detallat que estan estudiant posar-hi un punt de mediació per agilitzar el procés quan el jutge detecti que un cas es pot mediar i no cal acabar en sentència.