Anna Pagans: «El PSC té prou entitat per tenir grup propi a Madrid»

L'ACN ha entrevistat l'alcaldessa de Girona

ACN / Redacció
23 de novembre del 2009
Anna Pagans, alcaldessa de Girona
Anna Pagans, alcaldessa de Girona | Tania Tapia / ACN


Anna Pagans, alcaldessa de Girona, en un moment de l'entrevista. Foto: Tania Tapia / ACN

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, creu que el PSC té 'prou entitat' per tenir un grup propi al Congrés dels Diputats. Així ho ha dit en una entrevista a l'ACN, on també ha defensat la feina feta pels 25 diputats socialistes catalans dins del grup del PSOE, i la 'pedagogia' que va fer amb l'Estatut. Alcaldessa des del 2002, Pagans, que és independent, ha defensat la feina de la 'immensa majoria' d'alcaldes i regidors davant de la corrupció. Ha defensat que ja hi ha lleis, com la d'urbanisme, que són 'bastant garantistes' i ha demanat que les noves mesures que s'implantin per combatre aquesta xacra no impliquin un alentiment de la dinàmica dels municipis.

Arran del cas Pretòria, els ajuntaments estan al punt de mira. El Govern ha decidit incrementar les mesures de control. Des del municipalisme, creu que no hi havia controls suficients?

Crec que sí. La nova Llei d'urbanisme de Catalunya és molt garantista. Però em sembla bé que des del Govern es prenguin mesures per garantir sempre aquesta transparència. Tot i que sempre hi haurà la possibilitat que algú vulgui fer coses que no s'han de fer, perquè el que vol robar o extorsionar busca tot els camins per saltar-se la llei. Quantes més mesures millor, però haurem de mirar que això no ens alenteixi la dinàmica municipal, que és bàsica.

Tem que aquestes noves mesures comportin més burocràcia?

S'han de veure bé. Tenim unes lleis bastant garanties i si venen noves mesures, bé. Però demanem, sobretot, que tot això estigui garantit, però que a nosaltres no ens compliqui excessivament la tramitació de tot, però no sé si és així, s'haurà de veure.

Diu que la llei d'urbanisme és garantista. No s'ha aplicat bé?

Aquí hem aplicat la llei, com l'ha aplicat la immensa majoria. Casos com aquest fan molt de mal, sigui del partit que sigui. Estic convençuda que el 99% dels alcaldes i regidors de Catalunya s'hi deixen la pell. Poden tenir encerts i fracassos, però s'hi deixen la pell. I no hi ha dret sentir la frase tòpica de tots som iguals. No és veritat. En aquest món sempre hi ha gent que ha fet coses malament, però això no ha de fer mal a tots aquells que destinen molt esforç i dedicació. Hem de reclamar als ciutadans que estiguin convençuts que als ajuntaments les coses es fan bé.

D'ençà del cas Pretòria, ha ordenat alguna auditoria a l'Ajuntament de Girona?

No, jo tinc uns serveis jurídics i econòmics, tothom ha de fer la feina com l'ha de fer, hem presentat informes a la Sindicatura de Comptes, i anem responent sempre. En principi, penso que la feina que fem la fem ben feta.

L'urbanisme ha tingut un pes excessiu en el finançament dels ajuntaments?

L'urbanisme és un element molt important per pensar la ciutat. Nosaltres volem una Girona ordenada, amb nous espais verds, hem generat nous barris... Que hi ha temptacions que a partir d'això puguis ingressar més impostos? Més Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres? Crec que la llei d'urbanisme ja defineix molt el que pots fer i el que no.ç

El govern espanyol ha situat el 2011 com la data per a l'entrada en vigor d'un nou finançament local. Li sembla bé?

No vull parlar més de dates. Que ho facin i ho apliquin, que estiguem tots d'acord i ho facin bé, no em serveix res més. És cert que els ajuntaments estem contents amb el Fons Estatal d'Inversió Local, hem pogut fer inversions que han generat ocupació i han endreçat més les nostres ciutats. Aquesta agilitat entre el govern espanyol i els ajuntaments no s'havia donat mai. Això és molt important, però no soluciona la vida. Soluciona moments de crisi i està molt bé que es faci, però cal una nova llei de finançament local. Hem de poder desenvolupar les nostres polítiques sense tenir els braços tant lligats com tenim amb els ingressos, que a sobre disminueixen.

Algunes enquestes apunten que l'hegemonia del PSC a Barcelona podria estar en entredit. Com veu el futur a Girona?

El PSC a Girona ha tingut un paper fonamental per al seu desenvolupament des del 1979. Un lideratge que ha estat avalat cada quatre anys i espero que es torni a avalar. La ciutat en el seu conjunt ha tingut majoritàriament una complicitat amb el partit que ha liderat el govern, sigui amb majoria absoluta o no, però sempre liderant. El projecte de ciutat no ha estat sempre el mateix, perquè va canviant a mesura que la societat canvi. Espero que tornem a revalidar la nostra posició.

Ja té decidit si pensa tornar a presentar el 2011?

Això en aquests moments encara no és a sobre de la taula del partit, ja arribarà. Tinc un compromís per aquests quatre anys i després amb el partit ja en parlarem. No ho hem ni plantejat, primer tenim unes eleccions de país.

Creu que el PSC té prou veu pròpia a Madrid?

Aquí hi ha molts tòpics. El PSC té veu a Madrid. El PSC està federat amb el PSOE i fa molta feina. Aquestes coses tampoc es poden frivolitzar. Sé que el grup del PSC al Congrés, en el moment que l'Estatut es va portar allà, va fer molta pedagogia, que no és senzill, perquè el PSOE és ampli, és enorme. I el PSC, dins d'aquest grup, hi treballa i fa pedagogia davant d'algú que no acaba d'entendre què vol dir que Catalunya és una nació. I això ho fa el PSC i ho fa dins, i aquí fa molta feina i fa forat.

I creu que podria fer més feina amb un grup propi al Congrés?

Un grup propi ja l'havíem tingut, al principi ja hi era. La meva opinió sempre ha estat més favorable a això que no. Ara, hauria de tenir un lligam, perquè l'estructura federal del PSOE és la que és, però penso que el PSC té prou entitat per tenir un grup propi. Si faria més feina o no, no t'ho sabria dir, però un grup propi, ara amb 25 diputats, té entitat per tenir-lo.

La veig partidària al grup propi.

És que no he dit mai que no ho fos. Al principi ja hi era i em semblava bé, després hi va haver una sèrie de raons per anar junts. Com a grup fan feina i ser un grup a part no vol dir anar en contra de. Estem parlant del PSOE i dins hi ha el basc, el gallec, l'andalús, etc i el PSC, que té crec molta més autonomia que altres, perquè també la vol i vol que sigui així. Té una concepció de l'Estat que potser no té el PSdG o el d'Andalusia. L'Espanya plural hi ha moltes maneres d'entendre-la dins del mateix marc socialista, que per això és ampli. Si nosaltres tenim una concepció de l'Espanya plural com la tenim, hem d'anar explicant-la i apretant als nostres, als altres ja sabem que no la tenen.

Veu possible que en algun moment el PSC pogués votar diferent del PSOE, encara que fos dins del mateix grup?

Possibilitats sempre n'hi ha, el mateix president Montilla ho ha dit fa temps.

Ara que sembla que s'accelera la llei electoral, què li sembla la fórmula 'd'una persona un vot'?

Em sembla bé que hi hagi una nova llei electoral. En general em sembla bé que hi hagi un vot per persona, però entenc que hi haurà d'haver algunes mesures amb el tema del territori, però potser no les mateixes d'ara. Un català, un vot, és important, és l'un a un. Però tenim un país que és com és i hem de veure com ens plantegem la llei, de quin tipus. El president ha dit que ho mirem i que la gent recu