Les empreses gironines acumulen 154 MEUR d'impagats

Aquesta és una de les dades que ha posat sobre la taula el president de la patronal Pimec Girona, Iñaki Frade, per reclamar una reforma de la Llei contra la Morositat que permeti reduir els terminis de pagament a les empreses fins als 60 dies.

ACN / Redacció
16 de novembre del 2009
El president de la patronal Pimec Girona, Iñaki Frade, durant la roda de premsa a Girona
El president de la patronal Pimec Girona, Iñaki Frade, durant la roda de premsa a Girona | Xavier Pi / ACN

Les empreses gironines han acumulat 154 milions d'euros (MEUR) d'impagats a bancs i caixes durant els nou primers mesos d'any. Aquesta és una de les dades que ha posat sobre la taula el president de la patronal Pimec Girona, Iñaki Frade, per reclamar una reforma de la Llei contra la Morositat que permeti reduir els terminis de pagament a les empreses fins als 60 dies. El president assegura que, en una situació de crisi com l'actual, l'allargament dels terminis de pagament (que en alguns casos arriben fins als 180 dies), 'posa en perill la pervivència de les pimes'. Frade reclama seguir els models europeus i poder arribar, en un futur, fins als trenta dies (seguint l'exemple dels països nòrdics).

Durant els nou primers mesos d'any, el volum d'impagats a bancs i caixes per part de les empreses gironines ascendeix als 154 MEUR. Aquesta quantitat fa referència a crèdits i préstecs que les entitats van concedir a les empreses –mitjançant fórmules com talons, pagarés o lletres de canvi- però que no es van poder retornar per manca de líquid quan va vèncer el termini acordat.

Si es trasllada en percentatges tot l'acumulat entre gener i setembre, la taxa d'impagats se situa al 4,7%. De totes maneres, si només es miren les dades corresponents al mes de setembre, la taxa d'impagats es redueix. En concret, durant aquest mes les empreses gironines van acumular un volum de 12 MEUR d'impagats a les entitats, i la taxa es va situar al 3,3%.

Aquest descens, però, no s'explica perquè hi hagi hagut un gir en la conjuntura econòmica, sinó perquè la crisi ha fet neteja i ha obligat a tancar aquelles empreses que arrossegaven més problemes. 'Les empreses que estaven sotmeses a un nivell d'endeutament molt alt són les primeres que han caigut', ha assenyalat el president de Pimec Girona.

Iñaki Frade ha explicat que, ara com ara, 'les empreses que se sostenen són les que tenen un bon nivell d'activitat o que ja estaven autofinançades'. Per lluitar contra els problemes que comporten els impagats i la morositat, la patronal ha exigit aquest dilluns que es reformi la Llei contra la Morositat, i que es redueixin els terminis de pagament a les empreses.

Terminis insostenibles

'Actualment, ens trobem que les empreses han de fer front a terminis de pagament de 90 dies, que en alguns casos s'arriben a ampliar fins als 120 o els 180', ha indicat Frade. A parer del president de Pimec Girona, aquesta situació es fa 'insostenible' per a moltes pimes, perquè les obliga a 'deixar de tenir tresoreria' si volen continuar la producció.

Per això, Frade ha reclamat reformar la normativa perquè s'emmiralli en models europeus. 'Demanem que aquests terminis no es puguin negociar a més de 60 dies a partir de la data d'emissió de la factura, que és la mateixa reforma legal que s'ha portat a terme a França', indica Frade.

El president també ha anat més enllà i ha reclamat que, en un termini de cinc anys, les dates de pagament es redueixin fins als 30 dies. 'Aquest és el model que ja s'està aplicant als països nòrdics', indica Frade.

Per al president de Pimec Girona, si el govern espanyol no té cura de les pimes, s'entrarà en un 'cercle virtuós' que comportarà que l'activitat i els sous que generen no es puguin revertir per fer funcionar l'economia. 'La solució és fomentar l'activitat de les pimes, i per això cal que el sistema financer ara mantingui la seva activitat per la via del crèdit', ha conclòs Iñaki Frade.