«Encomana el català», a Lloret

Entre les activitats previstes hi ha jocs de sensibilització i actuacions amb la participació del públic, i s’hi han programat visites dels instituts i de cursos de català del CPNL.

Redacció
12 de novembre del 2009

Aquest divendres, 13 de novembre, coincidint amb la Festa de Sant Romà, entre les 10 del matí i les 8 del vespre, la plaça Pere Torrent acollirà les activitats de la campanya “Encomana el català”. Un decorat reproduirà un carrer comercial semblant al de l’espot televisiu, amb diversos establiments (floristeria, forn de pa, etc.), on es portaran a terme jocs i activitats relacionats amb el contingut de la campanya. En diferents moments del dia es farà una actuació amb la participació del públic simulant que cal gravar un nou anunci.

Les persones que s’hi apropin podran familiaritzar-se amb la campanya i descobrir l’oferta de serveis que la Generalitat posa a disposició de tothom per facilitar l’ús de la llengua catalana. També es podran conèixer els serveis que el Consorci per a la Normalització Lingüística, a través de l’Oficina de Català de Lloret de Mar, ofereix a la població.

Al llarg de tot el matí visitaran l’espai estudiants dels instituts, i a la tarda hi ha programades visites d’alumnes dels cursos de català per a adults del Consorci per a la Normalització Lingüística. També, de 7 a 8 del vespre, s’emmarcarà en aquest espai la presentació de la nova edició del programa Voluntariat per la llengua que s’inicia a Lloret.

“Encomana el català” és una campanya impulsada pel Govern de Catalunya i destinada a promoure l’ús del català en aquells contextos o situacions en què se sol canviar de llengua innecessàriament (per exemple amb persones que no parlen català encara que l’entenen, en contextos plurilingües o en àmbits amb dificultats d’ús de la llengua). Té com a objectiu general sensibilitzar la població perquè en les converses mantingui la llengua amb normalitat.

“Encomana el català” es va presentar el passat mes de febrer a Barcelona, i a la demarcació de Girona aquesta activitat ja s’ha presentat a Olot (Fira de Sant Lluc), a Banyoles (Fira de Sant Martirià) i a Girona (Fires de Sant Narcís). S’ha anat promocionant amb accions en entorns web 2.0, una innovació en una campanya d’aquestes característiques. Aquestes actuacions estan recollides a la pàgina web de la campanya, que també aplega les eines i els recursos que la Generalitat posa a disposició de la ciutadania per facilitar el coneixement i l’ús del català. També s’hi pot trobar el joc “Encomana el català”, una activitat lúdica sobre la situació del català entre les llengües del món i sobre els usos lingüístics, i una proposta didàctica basada en els materials gràfics de la campanya.

El web conté també l’agenda de les activitats que la Secretaria de Política Lingüística i els centres del Consorci per a la Normalització Lingüística duran a terme per difondre la campanya pel territori.