Comença la rehabilitació de les façanes de l'Onyar

Els operaris ja han muntat les primeres bastides. Les obres, que afecten ara a 16 façanes, costaran 495.000 euros, dels quals el Govern n'aportarà 295.000, i 200.000 els propietaris.

ACN / Redacció
10 de novembre del 2009
Les Cases de l'Onyar, la postal de Girona
Les Cases de l'Onyar, la postal de Girona | Tania Tapia / ACN

Els operaris han començat ha muntar la bastida per rehabilitar les primeres façanes de les cases de l'Onyar, la vista més típica de la ciutat de Girona. Les obres afecten un total de 16 façanes entre el pont d'en Gómez i el Pont de Sant Agustí i es faran en dues fases amb una durada de deu mesos. L'objectiu és tornar a pintar les façanes, arreglar els tancaments deteriorats, ordenar les instal·lacions que hi ha i millorar els tancaments acústics i tèrmics. El pressupost per aquesta fase és de 495.000 euros, dels quals el Govern n'aporta 295.000 euros i 200.000 el veïns. El cost per a cada edifici oscil·la entre els 8.000 i els 80.000 euros, segons el tamany i l'estat de cada façana.

Les façanes de l'Onyar són, sens dubte, la vista més famosa i fotografiada pels turistes que visiten la ciutat. Dècades endarrere però aquesta vista no lluïa com ara, ja que les veïns abocaven les deixalles al riu i les cases no estaven pintades. Una reforma en profunditat el 1983 va aportar les tonalitats ocres a les cases i es van convertir 'en la postal de Girona'. Però des de fa més de 26 anys no s'hi actua i el pas del temps ha deteriorat tant la pintura com d'altres elements estructurals.

L'Ajuntament de Girona ha hagut de posar d'acord tots els propietaris per poder iniciar l'obra ja que aquests n'han de pagar una part, dependent del tamany de la façana i l'estat de conservació que tingui. Els propietaris però poden recórrer al Departament de Medi Ambient i Habitatge perquè se'ls subvencioni, mitjançant ajudes a la rehabilitació, una part de la inversió que han de fer. La resta del cost de l'obra, el paga el Govern.

La primera fase de les obres, que durarà cinc mesos, servirà per rehabilitat nou façanes i, una segona fase, treballarà sobre set façanes més. La durada total de l'obra serà de deu mesos i tindrà un pressupost de 495.000 euros, pagat entre el Govern i els propietaris.  Per arreglar les 83 façanes que hi ha en aquesta riba del riu l'ajuntament ha obtingut 900.000 euros del Govern, a través d'un conveni amb el Departament de Política Territorial i Obres Públiques. En la primera fase es gastarà 295.000 euros i la resta els reservarà per a properes actuacions.

L'alcaldessa de la ciutat, Anna Pagans, ha afirmat que aquesta és una imatge de la ciutat 'molt coneguda' i que els treballs que s'hi faran serviran per 'posar-la a punt' després de les obres que es van al 1983. 'Abans es va fer una remodelació molt a fons, traient latrines i demés, però ara es farà una intervenció en la pintura, els tancaments i les parts estructurals deteriorades', ha explicat Pagans que ha remarcat la importància de mantenir 'unes façanes emblemàtiques'. 'Si millorem la imatge d'aquestes façanes també millorem la qualitat de vida dels qui hi viuen', ha declarat.

De moment, l'ajuntament només té tancada la fase que afecta 16 de les 83 façanes que composen aquesta zona del riu Onyar, però la voluntat és continuar rehabilitant les cases de la banda est –la que fa més temps que no s'hi actua- fins arribar al pont de Pedra.

Pel que fa a l'altra banda del riu, Pagans ha dit que és 'més moderna' i que s'ha incorporat posteriorment i, per tant, les façanes estan en millor estat. No obstant això, ha avançat que l'ajuntament està fent un estudi per poder fer operacions similars, quan calgui, a l'altra banda del riu.