Santa Coloma celebrarà la Festa de la Ratafia

Serà els propers 5, 6, 7 i 8 de novembre. Enguany, el poble convidat serà Porreres (Mallorca), que durà productes tradicionals de la terra.

Redacció
03 de novembre del 2009
576_1257277578ratafia
576_1257277578ratafia

El món màgic de la ratafia torna a Santa Coloma de Farners en motiu de la Festa de la Ratafia que enguany arriba a la 28ena edició. En el marc de la festa es coneixeran els guanyadors del concurs de la ratafia, al qual enguany s’hi han presentat 130 ratafies casolanes, es podrà participar en concerts, teatre, trobades de geganters, animació de grallers, tastets d’aigua, presentacions de llibres, un mercat d’artesania i de productes naturals, demostracions de destil·lació d’aiguardent de la comarca del Priorat, una castanyada i sobretot molta animació ratafiaire.

Santa Coloma de Farners obre les portes més que mai per rebre la Festa de la Ratafia que se’ns presenta carregada de variades activitats que de ben segur faran que el resultat final sigui el d’uns dies extraordinaris.

Us podríem explicar moltes més coses d’aquesta festa que té com a protagonista aquest beuratge fet amb herbes remeieres i de com s’obté tenint-lo 40 dies a sol i serena o de com molts ratafiaires trien les dates properes a la festa de Sant Joan per sortir a cercar les herbes que utilitzaran per fer la seva ratafia. Al voltant d’aquest esdeveniment, que tindrà lloc els propers 5, 6, 7 i 8 de novembre hi ha tradició, sentit de país, cultura, molta festa i ganes de gresca per part de tothom!

Dir que tot el poble de Santa Coloma de Farners s’aboca a aquesta festa no és cap exageració, com tampoc ho és dir que la ciutat es queda petita per rebre la multitut de visitants que no es volen perdre esdeveniment. Tot el que envolta la ratafia és un món màgic que fa que el centre històric es transformi per uns dies, vestint-se amb les millor gales per complir amb aquests cita anual que a tots ens sedueix.

Les primeres receptes de ratafia que trobem documentades a Santa Coloma de Farners daten dels anys 1.842 a 1.844. Van ser manuscrites per Francesc Rosquellas en uns curiosos llibrets on guardava tot tipus de fórmules per fer licors, ungüents medicinals, receptes de cuina i remeis casolans.

Des de l'any 1.997, l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners encarrega l'elaboració d'un tiratge limitat de litres de ratafia, segons les fórmules manuscrites per Rosquelles. D'aquesta manera va néixer la "Ratafia de Santa Coloma de 1842”.