CiU i PP demanen «mesures més agosarades»

Els grups de l'oposició s'han abstingut aquest dimarts en la votació al Ple municipal per a la congelació de les taxes i impostos del 2010. ERC ha votat en contra de l'ampliació de l'Hipercor sobre una plaça pública.

per ACN / Redacció , 28 d'octubre de 2009 a les 10:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'octubre de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'oposició de l'Ajuntament de Girona (CiU i PP) no ha passat de l'abstenció en el ple d'ordenances per al 2010 en el qual l'equip de govern ha proposat congelar les taxes i impostos per a l'any vinent. L'oposició ha demanat mesures 'més agosarades', com la introducció de més bonificacions o abaixar algunes taxes. La tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Freixenet, ha afirmat que la Llei d'Hisendes Locals posa 'uns límits estrictes' a les bonificacions que es poden aplicar i que Girona 'n'aplica la majoria amb diferents quantitats des de fa anys'. Des del PSC, Joan Pluma ha argumentat que no es poden abaixar taxes perquè cal garantir la prestació del servei.

El ple per aprovar la modificació de les ordenances per a l'any vinent partia de la proposta clara del tripartit de congelar taxes i impostos. Els arguments de la tinenta d'alcalde d'Hisenda per defensar la proposta han estat la voluntat d'ajudar les empreses i famílies que passen pel període de crisi i, d'altra banda, ajudar a reactivar l'economia de la ciutat. Freixenet també ha destacat que es pren aquesta mesura en un any en què elaborar el pressupost 'serà molt complicat' ja que les transferències procedents de l'Estat han baixat un 20%.

Aquesta postura ha afectat el vot de l'oposició que, durant tota la legislatura, havia votat en contra de les modificacions d'ordenances presentades per l'equip de govern, i que ara ha variat a l'abstenció.

Per part del PP, la seva portaveu, Concepció Veray, ha demanat que algunes taxes que 'havien pujat molt' en els darrers anys –ha posat l'exemple de la taxa de recollida d'escombraries- baixessin ja que els ciutadans tenen problemes econòmics arran de la crisi. També ha demanat que, en temps de crisi, el govern municipal inclogui més bonificacions per a les famílies que ho estan passant pitjor amb la crisi.

Des de l'altre partit de l'oposició, el regidor convergent Albert Riera ha fet notar al tripartit el gir del seu partit ja que en els dos exercicis anteriors havien votat en contra en aquest mateix ple. Riera ha acusat l'equip de govern de fer una 'pujada injustificada' d'impostos al 2008 'd'esquenes a la crisi que no volien veure' i de fer 'política d'aparador' al 2009 quan es van congelar les taxes, no els impostos.

'Ara frenen en sec però és massa tard i em dóna la sensació que ho fan a contracor empesos per una crisi que no els deixa viure i per una despesa fora de tot control', ha etzibat Riera al tripartit a qui ha pronosticat que fan política 'esperant temps millors per poder aplicar la política de sempre: la pujada d'impostos i taxes i la despesa forassenyada a costa dels ciutadans'.

Riera també ha criticat que el tripartit no tingui en compte una sèries de propostes de bonificacions que ja en l'exercici anterior van presentar i ha anunciat que ho tornaran a fer en matèria d'al·legacions properament. La tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Freixenet, ha afirmat que la Llei d'Hisendes Locals posa 'uns límits estrictes' a les bonificacions que es poden aplicar i que Girona 'n'aplica la majoria amb diferents quantitats des de fa anys'. Freixenet també ha demanat una revisió 'urgent' d'aquesta llei que fa 30 anys que s'aplica de la mateixa manera.

Freixenet també ha dit que prendre de referència l'IPC per calcular a la baixa les taxes o impostos –com ha proposat l'oposició- no és un exercici correcte perquè, segons ha apuntat, tot i que l'IPC es trobi ara en quatre punts negatiu, la previsió amb la que treballa l'ajuntament –en base a anàlisis d'experts- és que tanqui el 2009 en l'1% positiu.

Des del PSC, Joan Pluma ha assegurat que no es poden abaixar les taxes perquè es posaria en perill la prestació dels serveis. 'Agraeixo que passin del vot negatiu a l'abstenció però és difícil mantenir una posició contrària a política de sentit comú que fem', ha recriminat a l'oposició. També ha lamentat l'abstenció la tinenta d'Hisenda, que ha dit que 'pensava que era un bon moment' perquè se sumessin a la proposta i validessin les ordenances. ERC i ICV, socis de govern del PSC, han avalat la proposta.

Freixenet també ha contestat a les acusacions de CiU que qualificaven de 'despesa fora de control' la política fiscal de l'ajuntament. La tinenta d'alcalde ha recordat al regidor convergent que l'exercici del 2008 es va tancar amb superàvit i que el 2009 està essent 'bastant fidel' a les previsions que el consistori va fer en el seu dia.

L'ampliació d'Hipercor, una altra vegada

El ple ha tornat a validar la polèmica ampliació del centre comercial d'Hipercor. Un error en l'aprovació del projecte en el seu dia –el ple ho va validar abans que el Diari Oficial de la Generalitat publiqués el Pla Territorial Sectorial d'Equipaments Comercials (PTSEC)- ha obligat a tornar a votar l'expedient. No hi ha hagut sorpreses i la història s'ha tornat a repetir: només PSC i ICV i han votat a favor i CiU i ERC s'han manifestat en contra. El gir l'ha fet el PP que ha canviat el vot negatiu d'anteriors votacions per una abstenció, ja que considera que la injecció de diners –es calcula que uns 20 MEUR- que durà a la ciutat les obres d'ampliació del centre comercial i els llocs de treball que generarà seran 'benvinguts' en temps de crisi.

 

Arxivat a:
Política, hipercor, impostos, ple
Participació