Gran acollida de la Llei de millora d'urbanitzacions

La primera convocatòria de la Llei de millora d’urbanitzacions amb dèficits ha tingut una gran acollida entre els ajuntaments catalans. A les comarques gironines, s'han sol·licitat actuacions en 40 urbanitzacions, la majoria situades a l'Empordà.

Redacció
26 d'octubre del 2009

Un total de 128 municipis han sol·licitat els ajuts que preveu la Llei per a impulsar actuacions en 213 urbanitzacions. La primera convocatòria de de la Llei preveu atorgar ajuts per un total de prop de 10 MEUR, als quals es podran acollir una trentena d’urbanitzacions. Les subvencions es destinaran a cofinançar la redacció dels Programes per a regularitzar la situació urbanística de les urbanitzacions, completar-ne les obres o  proveir-les de serveis. El DPTOP preveu resoldre l’atorgament dels ajuts abans de finals d’any.

El Parlament va aprovar el passat mes de març la Llei de regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics. Aquesta Llei té per finalitat afavorir la finalització de les obres d’urbanització i la dotació dels corresponents serveis amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels seus residents, i assolir la seva integració en el municipi. Per a aconseguir aquest objectiu, la Llei va crear, a més de diferents mesures d’ordenació i gestió urbanística, els instruments financers destinats a incentivar la realització per part dels ajuntaments de les actuacions que permetran el compliment de les seves finalitats.

10 MEUR per ajudar als ajuntaments a redactar els projectes
 
Entre aquests instruments s’inclou un fons de 10 MEUR per tal d’obrir una convocatòria de subvencions dirigida als ajuntaments, amb la voluntat d’ajudar-los a elaborar els Programes d’adequació. Aquests programes consisteixen en el conjunt d’actuacions administratives necessàries per a iniciar i executar la regularització de la situació urbanística de les urbanitzacions, per a completar-ne les obres, per a proveir-la dels serveis corresponents i, si s'escau, per a reduir-ne parcialment o totalment l’àmbit inicialment previst d’urbanitzar. El programa d’adequació ha d’establir les determinacions necessàries d’ordre jurídic, tècnic, econòmic i financer per a completar el desenvolupament urbanístic de la urbanització, d’acord amb el planejament vigent o amb el que es consideri convenient redactar i aprovar.
 
La bona acollida de la convocatòria, amb 128 municipis que han presentat projectes per a 213 urbanitzacions, ha posat de manifest la necessitat de recolzar els ajuntaments en aquest procés. A l’hora de concedir aquests ajuts, que la primera convocatòria preveu atorgar a una trentena d’emplaçaments, es prioritzaran els municipis amb més urbanitzacions i es tindrà en compte la superfície del terme municipal ocupada per aquestes àrees, l’antiguitat en l’ocupació de les urbanitzacions i els dèficits de serveis bàsics, entre d’altres. Es prioritzaran així mateix, d’acord amb el que estableix la llei, els projectes que, quan això sigui possible, preveguin una reducció de l’àmbit a urbanitzar. Un cop avaluades les sol·licituds, es preveu que els ajuts es puguin adjudicar abans de finalitzar l’any.

Sol·licituds per comarca a les comarques gironines:

Alt Empordà: han sol·licitat actuacions en una urbanització els municipis de Bàscara, Colera, Maçanet de Cabrenys, Palau Saverdera, Sant Pere Percador, el municipi de Saus, Camallera i Llampaies, i també a Ventalló.

Baix Empordà: Begut, Calonge i Pals han sol·licitat actuacions en una urbanització. Castell Platja d'Aro en 4, i Santa Cristina d'Aro i Torroella de Montgrí, en 3.

Garrotxa: Maià de Montcal, Montagut i Oix, Sant Joan de Les Fonts i Santa Pau han sol·licitat actuacions en una urbanització de cada municipi.

Gironès: S'ha sol·licitat actuacions en dues urbanitzacions de Llagostera, i dues més de Sant Martí de Llèmena. Bescanó i Sant Jordi Desvalls, en una urbanització cadascun.

Selva: Caldes de Malavella ho ha sol·licitat en 3 urbanitzacions; Lloret de Mar i Massanes en dues, i Riells i Viabrea, Maçanet de la Selva i Vidreres en una.