Màrius Carol guanya el Prudenci Bertrana

El barceloní Màrius Carol ha guanyat el 42è Premi Prudenci Bertrana de novel·la amb 'L'home dels pijames de seda', un relat sobre els estius que l'escriptor americà Truman Capote va passar a la Costa Brava.

ACN / Redacció
09 d'octubre del 2009
El guanyador del 42è Premi Prudenci Bertrana, Màrius Carol, durant la cerimònia d´aquest dijous al vespre a Girona
El guanyador del 42è Premi Prudenci Bertrana, Màrius Carol, durant la cerimònia d´aquest dijous al vespre a Girona | Xavier Pi / ACN


El guanyador del 42è Premi Prudenci Bertrana, Màrius Carol, durant la cerimònia d´aquest dijous al vespre a Girona. Foto: Xavier Pi / ACN

L'obra es presenta com una 'crònica novel·lada' –com la defineix el mateix autor- i vol recuperar un dels escenaris vitals, i també més oblidats, de la vida del pare del nou periodisme: el temps que va viure a Palamós (Baix Empordà). Va ser en aquest municipi on Capote va escriure i pràcticament enllestir la novel·la 'A sang freda', que li va donar fama mundial, i on recull la història real sobre un assassinat múltiple a Kansas.

Tot i que Truman Capote va passar tres estius a Palamós (hi va arribar l'abril del 1960 i en va marxar el setembre del 62), pocs vestigis queden de l'estada de l'escriptor americà a la Costa Brava. Una placa commemorativa en un edifici del municipi, un llibre que el mateix Capote va dedicar al propietari d'un l'hostal i deu ratlles fugisseres escrites a la publicació local 'La Proa'.

Palamós, però, va ser un escenari important a la vida del pare del nou periodisme. Durant nits i matinades, Truman Capote va escriure-hi la major part de la novel·la 'A sang freda', que el catapultaria a la fama mundial.

Estirat al llit, vestit amb el pijama de seda que li agradava portar, l'escriptor americà omplia ratlles i ratlles amb un llapis per explicar al món una història real. La de l'assassinat múltiple que va tenir lloc en un petit poblet de Kansas i el procés judicial que va acabar amb l'execució dels seus dos autors.

Ara, l'escriptor Màrius Carol (Barcelona, 1953) ha novel·lat aquest 'escenari vital' que va representar la Costa Brava a la vida de Truman Capote. El relat, batejat amb el títol 'L'home dels pijames de seda' s'ha convertit en el nou nom propi del Premi Prudenci Bertrana, dotat amb 42.100 euros.


Màrius Carol ha guanyat el Prudenci Bertrana amb una crònica novel•lada dels estius que Truman Capote va viure a la Costa Brava. Foto: Xavier Pi / ACN

A l'hora d'enfocar el relat, Màrius Carol l'ha concebut com una crònica en forma de novel·la. Ajudat per l'extensa correspondència que Truman Capote va escriure durant aquest temps, l'escriptor barceloní ha intentat fer un representació històrica d'aquests tres anys. Això sí, no s'ha pogut estar d'incloure-hi algunes llicències literàries, com una trobada entre Capote i l'empordanès Josep Pla.

Megalòman i egòlatra

Truman Capote va ser tot un personatge a la seva època. Quan va arribar a la Costa Brava ho va fer acompanyat del seu amant Jack Dunphy, dos gossos, un gat i un carregament de 25 maletes. 'A més, solia passejar vestit amb un abric blanc, un barret i moltes bufandes', explica Carol.

Aquesta excentricitat fa que l'escriptor barceloní el descrigui com un personatge 'fascinant', però al mateix temps 'seductor, megalòman i egòlatra'. De fet, Carol troba que 'si passés molta estona al seu costat', se li faria 'insuportable, perquè a Capote li agradava ser el centre d'atenció'.

Màrius Carol –que es va presentar al guardó amb un pseudònim- compta amb un extens currículum com a escriptor i professional dels mitjans de comunicació. Entre les seves obres cal destacar la gran monografia 'L'enigma Dalí', 'Les seduccions de Júlia' (Premi Planeta 2002) o 'El segrest del rei'.

L'editorial Columna publicarà ara l'obra guanyadora del Prudenci Bertrana. A més, i coincidint amb aquesta 42a edició, Columna ha encetat un projecte per donar personalitat pròpia al premi. Per això, a partir d'ara cada any encarregarà a un pintor reconegut la portada del llibre guanyador.

El Muntaner, per a un relat d'iniciació


El 24è Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil ha estat per l´obra ´Guguengol´ de David Nel·lo. Foto: Xavier Pi / ACN

El jurat dels Premis Literaris de Girona ha decidit atorgar en aquesta edició el 24è Premi Ramon Muntaner de Literatura Juvenil a un altre escriptor barceloní, David Nel·lo. L'autor, que té publicats una trentena de llibres per a tots els públics, ha rebut el guardó –dotat amb 7.500 euros- per un relat sobre la iniciació ambientat en un món paral·lel.

'Guguengol no se sap ben bé on és; es tracta d'una societat tribal on el protagonista haurà de passar diferents proves per entrar a l'edat adulta', explica Nel·lo. L'escriptor, que no ha desvetllat massa detalls sobre el relat, sí que ha apuntat però que al final el protagonista s'enfrontarà a una elecció moral. L'obra guanyadora també es publicarà sota el segell de Columna. Precisament, l'any 2002, aquesta editorial va concedir el premi de novel·la juvenil a Nel·lo pel relat 'L'aposta'.

En poesia, el 32è Premi Miquel de Palol (dotat amb 2.400 euros) ha recaigut sobre la jove autora Laia Noguera (Calella, 1983) pel poemari 'Triomf'. Compost per 60 poemes, el recull és un clam 'al triomf de viure i a l'existència amb contínues reflexions', com explica l'autora. Dividit en dues parts, el recull parteix de les emocions que han despertat a l'autora peces de música clàssica de compositors com Beethoven, Mozart o Tchaikovsky.


El Premi Miquel de Palol de Poesia ha estat per la jove autora Laia Noguera pel poemari ´Triomf´. Foto: Xavier Pi / ACN

El Premi Carles Rahola d'assaig, dotat amb 6.000 euros, s'ha atorgat a l'advocat i editor blanenc Quim Torra. El seu estudi, 'Viatge involuntari per la història del periodisme català' vol ser una radiografia de la informació feta a Catalunya durant els primers anys del segle XX.


El Premi Carles Rahola d´assaig s´ha atorgat a l´advocat i editor blanenc Quim Torra. Foto: Xavier Pi / ACN

Partint de la figura d'Eugeni Xammar, Torra analitza el treball de tres periodistes morts a l'exili que, tot i no ser 'noms reconeguts' permeten abastar els diferents tipus d'informació que s'escrivia. Per una banda, el periodisme més popular de Lluís Capdevila; per l'altra, el més intel·lectual d'Àngel Ferran i, per últim, el més radical de Francesc Madrid.

El Cerverí, per a una lletra de sàtira


El 14è Premi Cerverí de lletra per a cançó inèdita ha estat per la sàtira ´Cloc-cloc de lloques´ d´Antoni Espí. Foto: Xavier Pi / ACN

Aquest 2009, el 14è Premi Cerverí de lletra per a cançó inèdita –dotat amb 1.200 euros i que l'any passat va quedar desert- s'ha atorgat a una lletra de sàtira, 'Cloc-cloc de lloques' del valencià Antoni Espí. Es tracta, com defineix l'autor, d'una lletra 'treballada mètricament, plena d'onomatopeies' que se'n riu d'aquelles persones que 'no ens agraden gens, perquè no fan més que figurar i en el fons són totalment buides'.

D'altra banda, el 15è Premi Cerverí per votació popular –que no té dotació però sí reconeixement- ha recaigut en una jove de 27 anys de Sant Sadurní d'Anoia, Anna Roig. La peça escollida ha estat 'Corro sota la pluja', una cançó que 'recorda la imatge d'un paisatge urbà sota la pluja i la persecució d'uns records dolços que vols atrapar però que esdevenen una causa perduda', segons l'ha definida Roig.


El 15è Premi Cerverí per votació popular ha recaigut en la jove de Sant Sadurní d´Anoia Anna Roig per ´Corro sota la pluja´. Foto: Xavier Pi / ACN

Per últim, el 9è Premi Lletra de pàgines web de literatura catalana s'ha concedit als impulsors de l'espai a Internet 'Una mà de contes', la producció infantil de TVC més exportada arreu del món. L'ànima mater del projecte, Manel Barrios, ha destacat que la pàgina –plena de tallers- és un 'instrument fantàstic per veure com els contes continuen avançant endavant'. L'espai compta amb uns 30.000 usuaris al mes.


Fotografia de família dels premiats en aquesta edició dels Premis Literaris de Girona. Foto: Xavier Pi / ACN