Els boletaires que es perdin hauran de pagar el seu rescat

ACN / Redacció
29 de setembre del 2009
Boletaires amb els cistells plens.
Boletaires amb els cistells plens. | Salomé Escribá / ACN

A partir de l'1 d'octubre, el Departament d'Interior farà pagar als boletaires els seus rescats en cas que es perdin per negligència o facin un ús abusiu dels serveis d'emergències. 'Un boletaire no pot confondre els Bombers amb una assegurança i trucar-los perquè està cansat', ha posat com a exemple el delegat d'Interior a Girona, Marc Vidal. Un any més, Interior recorda als boletaires els consells bàsics per anar a la muntanya sense perill de perdre's o fer-se mal. Dur roba d'abric, una mica d'aigua i menjar, consultar el temps abans de sortir, portar el mòbil amb bateria o no quedar-se al bosc si es fa fosc són algunes de les recomanacions més habituals.


Boletaires amb els cistells plens. Foto: Salomé Escribá / ACN

La temporada de bolets comença i novament el Govern demana als caçadors de bolets que extremis les mesures de precaució per no patir cap incident a la muntanya i, sobretot, perquè no es perdin. Per això, ha editat 20.000 tríptics amb l'objectiu de conscienciar la població dels riscos que pot tenir la muntanya.

Aquest any però hi ha una raó de pes perquè els boletaires encara vagin més amb compte. Si els Bombers veuen que una persona activa els serveis d'emergències sense una justificació o es perd perquè ha fet cas omís de senyalitzacions de perill, haurà de ser el propi boletaire qui pagui el rescat. I no parlem de tarifes precisament baixes. Per exemple, cada hora de treball per efectiu dels bombers costa 30 euros, cada hora de servei d'un vehicle val 39 euros i una hora d'helicòpter costa al Govern 2.200 euros.

El delegat d'Interior a Girona, Marc Vidal, ha deixat clar que en la majoria de casos els rescats estan justificat però que també es troben amb persones que 'confonen els Bombers amb el RACC'. 'Un ciutadà no pot fer ús d'una patrulla de Bombers que pot ser seria necessària per salvar una vida simplement perquè està cansat', ha assenyalat Marc Vidal. Ara bé, el delegat d'Interior, ha explicat 'en cas de dubte' sobre la justificació del servei no es cobrarà res al ciutadà.

Consells per als boletaires

El cap d'àrea d'Operacions dels Bombers a Girona, Ferran Garcia, ha detallat els consells bàsics abans d'anar a buscar bolets. Primer, ha remarcat que cal mirar les previsions meteorològiques perquè el temps és canviant a la muntanya i 'no ser un boletaire d'agenda'. 'Encara que ens haguem programat anar a buscar bolets aquest dissabte, si plou no podem sortir', ha detallat.

Garcia també ha dit que la seva 'obsessió' és que els boletaires perduts no passin la nit al ras perquè això els provoca 'molta angoixa'. Ara bé, ha advertit als caçadors de bolets que vagin ben preparats per si es perden a última hora de la tarda i els serveis aeris no poden treballar fins l'endemà. Per això, recomanen als boletaires que duguin roba d'abric, bon calçat, la bateria del mòbil sempre carregada i també aigua i alguna cosa de menjar com complexos vitamínics o sucres.

La funció del 112 també és molt important ja que, segons han recordat els Bombers, és un telèfon que és gratuït, s'activa fins i tot si no hi ha cobertura o des d'un telèfon sense targeta, i és la via directa de comunicació amb els Bombers. 'El més important és aconseguir parlar amb la persona, així el rescat és molt més senzill i ràpid', ha dit Garcia.

D'altra banda, també ha recomanat que els boletaires no marxin sense dir a ningú on van. 'Sabem que molta gent amaga els bolets i no vol dir-ho perquè no els hi treguin, però sempre algú ha de saber per la zona on s'està movent un boletaire per si es perd', ha assenyalat.

En el que portem de temporada, els Bombers ja han rebut 20 avisos de boletaires perduts. L'any passat, en van rebre un total de 66, mentre que durant el 2007 només se n'havien rebut 14 en tot l'any.