Retiraran els fondejos d'embarcacions abandonats a cala Montgó

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí començarà a partir de la setmana que ve a retirar els morts de fondeig abandonats o instal·lats de forma irregular a la praderia de posidònia oceànica que hi ha al fons de cala Montgó, una espècie protegida i d'interès en l'àmbit de la Unió Europea.

ACN / Redacció
25 de setembre del 2009

L'any passat, el consistori va encarregar un estudi per avaluar l'impacte d'aquestes estructures de formigó, molt més destructives que no pas els ancoratges tradicionals, i planificar la seva retirada. Es calcula que actualment hi ha una cinquantena de morts de fondeig abandonats.

L'augment del turisme i l'oferta nàutica a la Costa Brava han convertit Cala Montgó en un indret idoni per als fondejos de diferents embarcacions, al tractar-se d'un espai tancat i resguardats dels temporals i el vent. El fet que l'activitat de fondeig d'embarcacions no estigui regulada, amb l'excepció d'alguns espais de protecció especial, propicia l'ancoratge generalitzat durant els mesos d'estiu a les cales catalanes, sense oblidar la suma de morts fixes il·legals i no controlats que s'han instal·lat per evitar l'ús de l'àncora i que sovint acaben abandonats a sobre la posidònia.

Es calcula que en aquesta cala hi ha més de 50 morts de fondeig abandonats, una modalitat molt més destructiva que l'ancoratge tradicional perquè la força del mar mou les estructures de formigó i afecta les mates del seu voltant.

El procés de retirada
La retirada d'aquestes estructures es fonamenta en l'estudi fet l'any 2008 per avaluar l'impacte dels fondejos i els seus efectes sobre la conservació de les praderies de posidònia. Segons aquest estudi, el fet de minimitzar o eliminar l'impacte produït en punts d'extrema fragilitat i d'alt valor ecològic permetrà conservar les praderes i fins i tot incrementar la seva superfície en uns marges que podrien oscil·lar entre els 2 i els 6 centímetres per any.

El procés d’extracció s'iniciarà a primers de la setmana vinent i s'allargarà al voltant de deu dies. Els treballs s'estructuraran en 4 fases i també permetran retirar fondejos que no es troben damunt la posidònia. S'utilitzaran globus reflotadors per extreure'ls de l'aigua i es transportaran a una deixalleria o abocador.

Els treballs tenen un cost d'uns 30.000 euros finançats des del Departament de Medi Ambient. Un cop retirats, es marcaran les clarianes per poder-ne estudiar la seva evolució. També es farà un seguiment audiovisual i fotogràfic.

D'altra banda, l'Ajuntament vol evitar que en un futur els fondejos afectin la praderia. En cas que se n'hagi de col·locar algun, s'obligarà el concessionari a utilitzar ancoratges ecològics.