La Comissió de Patrimoni no aprova el pavelló de la Devesa

ACN / Redacció
24 de setembre del 2009
Parc de la Devesa de Girona
Parc de la Devesa de Girona | Zopilote0 / Flickr

Paral·lelament, l'Agility Club Girona s'ha queixat de la manca d'informació i les pressions perquè deixin les instal·lacions lliures per les obres.

'No és l'espai per fer-hi un edifici tan voluminós', ha explicat el director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Miquel Sitjar. La comissió tanca les portes a la construcció d'un pavelló perquè són equipaments que sempre precisen de volums molt notables. Sitjar ha explicat que la comissió té 'molt clar' que 'no és possible' construir un equipament esportiu tancat a la Devesa.

El projecte del polèmic pavelló ha arribat a passar tres cops per la comissió de Patrimoni abans que prenguessin una decisió. Finalment, ha rebut quatre vots en contra i dos a favor i hi ha hagut dues persones amb dret a vot que no ho han pogut fer perquè tenien algun tipus de vinculació amb el projecte. 'No volíem que impugnessin el resultat', ha explicat Sitjar.

Els arguments de la comissió se centren en que un pavelló tan voluminós -3.200 metres quadrats útils- 'no té cabuda' en un jardí històric catalogat com a bé cultural d'interès nacional. Sitjar ha explicat que la construcció de l'equipament no contribueix a millorar les característiques que fan que aquest parc s'hagi de protegir. 'A la Devesa no pot anar-hi un edifici esportiu tancat', ha sentenciat Sitjar.

La construcció d'un pavelló a la Devesa ha despertat el rebuig de ciutadans, de l'oposició a l'Ajuntament de Girona i, fins i tot, d'un dels socis de govern (ICV). El projecte ha passat tres cops per la comissió, les dues primeres vegades el van deixar sobre la taula a l'espera de rebre més informació per resoldre dubtes. Divendres, finalment, van arribar a un acord de no aprovació del projecte.

Miquel Sitjar ha explicat que durant el debat han analitzat altres volums i possibilitats de reducció però, segons la llei, els equipaments esportius sempre necessiten volums elevats i, per tant, la comissió considera que 'això no és possible' a la Devesa. Tot i que no tanquen les portes a que a la Devesa s'hi pugui construir algun edifici de planta baixa per a serveis, 'no seria un equipament esportiu perquè necessita de volums grans'.

El director de Cultura, Miquel Sitjar, ha explicat que ara l'Ajuntament de Girona pot recórrer la decisió davant el conseller o per via judicial.

L'Agility Club Girona, fora de la Devesa

El club d'agility de la ciutat, que practica aquest esport que consisteix en recórrer un circuit d'obstacles guiant un gos que els ha de superar, i que tenia les seves instal·lacions a l'antiga hípica, a la Devesa, ha vist aquesta setmana com, degut a les obres d'enderroc de les construccions del parc, se'ls retiraven els serveis bàsics, com la llum i l'aigua, interpretant-ho com una "invitació" a deixar les instal·lacions. Segons fonts del club, tot i haver sol·licitat informació a l'Ajuntament, no han rebut cap comunicació oficial sobre quina és la situació, ni cap avís per deixar les instal·lacions en alguna data concreta.