Girona multarà a partir d'octubre els amos que no tinguin els gossos censats

La Policia Local començarà a multar a partir de l'1 d'octubre els propietaris de gossos que no compleixin la nova ordenança de tinença d'animals de Girona. Els primers controls se centraran en comprovar que els amos tenen les seves mascotes degudament censades.

ACN / Redacció
21 de setembre del 2009
576_1253543075gossos
576_1253543075gossos

La nova ordenança estableix multes que oscil·len entre els 150 i els 2.000 euros i la xifra més alta sanciona els amos que tinguin gossos de races potencialment perilloses sense la corresponent llicència administrativa. El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, ha explicat que fins l'octubre l'ajuntament durà a terme una campanya per informar els propietaris d'animals repartint tríptics i situant un punt d'informació a la ciutat.

L'ordenança municipal de protecció, control i tinença d'animals va entrar en vigor el 18 d'agost però l'Ajuntament de Girona va deixar de marge fins l'octubre perquè els propietaris d'animals tinguessin temps de regularitzar els gossos 'sense papers'. Enric Pardo ha explicat que, durant aquest temps, molts amos han censat els seus animals però que també molts altres han donat de baixa les mascotes del cens. Pardo ha explicat que és perquè els propietaris hauran de pagar una taxa i, per això, molts amos que no havien donat de baixa els seus animals han aprofitat per fer-ho ara. El regidor afirma que caldrà esperar fins a finals d'any per tenir clar quants gossos hi ha a Girona.

A partir de l'1 d'octubre la Policia Local començarà la campanya de control que, d'entrada, se centrarà principalment en comprovar que els gossos estan censats. Pardo ha afirmat que aquest és 'el primer pas' per assegurar que es compleix la normativa perquè si els animals estan censats també tenen al dia els controls sanitaris i porten microxip. Segons Pardo una de les prioritats de l'ordenança és evitar els abandonaments dels animals i, amb el microxip, podran saber qui és el propietari.

La nova normativa preveu multes que oscil·len entre els 150, en els casos en què la infracció sigui lleu, i els 2.000 euros, en els casos més greus. Per exemple, si s'alimenten gats urbans la sanció serà de 150 euros; si no es recullen els excrements, la multa ascendirà fins als 300 o, si es porta el gos a la piscina pública –llevat dels exemplars pigall- s'hauran de pagar 300 euros.

La nova ordenança és especialment curosa amb tot el que fa referència a la tinença d'animals potencialment perillosos. Per això, si els seus propietaris no els inscriuen al cens, el porten pel carrer sense morrió o cadena i no tenen la llicència administrativa preceptiva, hauran de pagar entre 400 i 2.000 euros de multa.

Campanya informativa

Fins l'u d'octubre l'Ajuntament de Girona durà a terme una campanya informativa per sensibilitzar els propietaris dels animals. Repartiran fulletons, bosses de plàstic per recollir excrements i situaran punts d'informació a la ciutat. Les bosses de plàstic es dispensaran també a partir d'ara als propietaris que certifiquin que les seves mascotes estan censades. Pardo ha afirmat que servirà per optimitzar els recursos perquè l'any passat van repartir 300.000 bosses de plàstic als dispensadors però moltes vegades han estat blanc de bretolades i moltes usuaris s'han queixat que no n'hi ha quan les necessiten.

A més, el consistori preveu pròximament desenvolupar un software perquè els amos de gossos puguin actualitzar les dades del cens o fer tràmits a través d'Internet. També hi haurà un apartat on els usuaris podran veure quins gossos han trobat els serveis municipals i quins hi ha disponibles per adoptar.