Una dona de 35 anys, primera víctima mortal a Catalunya per la grip nova

Una dona de 35 anys de Lloret de Mar ha mort aquest dilluns a l'Hospital Josep Trueta de Girona per complicacions derivades de la grip nova. Es tracta de la primera víctima mortal a Catalunya i la vuitena de l'Estat a causa d'aquesta grip. La dona tenia diverses malalties cròniques importants prèvies.

ACN / Redacció
05 d'agost del 2009

Per aquest motiu, el cas encara està en fase d'estudi per veure quina incidència ha tingut la infecció gripal en aquest desenllaç. La pacient va acudir el passat 2 d'agost a l'Hospital de Blanes, i va ser derivada el mateix dia a l'Hospital Josep Trueta degut a la seva afectació respiratòria.

L'hora de la mort va ser a les 13:04 del dilluns 3 d'agost. Mentrestant, l'Hospital de Sant Pau ha notificat un nou cas d'un pacient afectat el virus de la grip A que es troba ingressat a la Unitat de Cures Intensives des del passat 26 de juliol. Es tracta d'un home de 31 anys sense antecedents de malaltia prèvia i que es troba estable dins la gravetat. Amb aquest cas, són 3 els pacients que estan ingressats a la UCI en estat greu: un home de 31 anys a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i un altre home de 31 anys a l'Hospital del Mar de Barcelona.

D'altra banda, en els darrers dies han estat donats d'alta de la UCI dos pacients greus afectats pel virus pandèmic gripal: una dona de 52 anys de l'Hospital de Bellvitge i un home de 32 anys de l'Hospital de Tarragona.

La consellera de Salut, Marina Geli, ha explicat aquest dimarts a la tarda des de Cambrils (Baix Camp) que la víctima va ingressar diumenge passat a l'Hospital Josep Trueta de Girona, derivada de l'Hospital de Blanes (Selva). Segons la consellera, la primera víctima mortal per grip nova de Catalunya 'tenia antecedents patològics previs i tabaquisme' i va ingressar 'amb una insuficiència respiratòria important', de manera que 'se li van administrar antivirals i medicació d'ampli espectre per al seu quadre infecciós'. Ha estat aquest dimarts quan s'ha confirmat que la víctima tenia el virus de la grip nova. Així, la consellera ha manifestat que 'encara es desconeix si aquest virus ha estat la causa directa de la mort, donades les patologies prèvies que patia aquesta persona'.

Pel que fa a la resta de persones ingressades en hospitals catalans amb el virus, Geli ha explicat que, de les quatre que estaven a la UVI, dues van ser donades d'alta el cap de setmana passat, mentre que aquest dilluns en va ingressar una altra. No obstant, Geli ha destacat que l'evolució dels pacients 'és totalment benigna'.

Precisament, aquest dimarts en una entrevista al diari 'El Punt', Geli ha assegurat que 'només fa tres mesos que la coneixem', referint-se a la grip nova i ha afegit que 'encara hi ha moltes incògnites sobre la grip nova'. Així mateix, la consellera ja havia remarcat que el virus és benigne però insisteix que 'cal ser prudents' i també ha parlat de precipitació a l'hora de definir els grups de risc. Finalment, Geli ha reflexionat sobre la dificultat que comporta gestionar tota la informació.