La col·lecció Josep Pla reedita «Climent»

Aquest dijous ha tingut lloc la presentació de la reedició del llibre Climent, de Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968), el primer número que enceta la nova etapa de la col·lecció "Josep Pla", que edita la Diputació de Girona.

ACN / Redacció
23 de juliol del 2009
576_1248367020climent1
576_1248367020climent1

Amb l’edició d‘aquest llibre, la Diputació de Girona ha volgut contribuir a recuperar una de les obres fonamentals de la història literària de les comarques gironines, com és el llibre Climent, que compta amb dues edicions anteriors, el 1933 i el 1969, actualment exhaurides.

Aquest és, de fet, un dels objectius prioritaris amb els quals la col·lecció "Josep Pla" ha començat aquesta nova etapa: per una banda, la reedició d’obres exhaurides o descatalogades, i per l’altra, donar sortida a materials literaris de qualitat que, per les seves condicions específiques, difícilment podrien ser atesos en el mercat editorial de caire privat.

La presentació ha anat a càrrec de Roger Zamorano, vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, i de Lluís Muntada, director de la col·lecció "Josep Pla". També hi han estat presents Pere Fages, autor del postfaci del llibre i Carles Fages, titular dels drets de l’obra de Climent.

El llibre

Climent mostra un ric fris històric del segle XIX. A partir d’elements biogràfics extrets de l’arxiu familiar, Carles Fages de Climent explica la vida de dos avantpassats seus: Enric de Climent Casadevall, un rebesavi de l’autor, i Enric Climent i Vidal, un besavi.

A través d’aquests dos protagonistes, l’autor presenta l’ordre de vida de les famílies terratinents, les lluites polítiques, les passions, l’exili, l’abús i la valentia i un principi de vitalitat sempre erigit com a criteri de conducta i llibertat personals.

L’edició es complementa amb un postfaci de Pere Fages, on es revelen diversos materials que Carles Fages desconeixia en el moment de redactar el llibre, i que donen una visió de perspectiva i complementen el mural d’aquesta nissaga empordanesa.

La nova etapa de la col·lecció "Josep Pla"

Amb la publicació de Climent, de Carles Fages de Climent, la col·lecció "Josep Pla" ha encetat una nova etapa, que s’ha impulsat gràcies a la creació d’un consell assessor. S’ha dotat d’un nou disseny, delimitant la col·lecció en quatre sèries diferenciades: narrativa, assaig, poesia i altres. Climent, de Carles Fages de Climent, correspon a la sèrie "narrativa".

La col·lecció "Josep Pla" de la Diputació de Girona té tres títols més en fase de preparació, Antologia d’estudis literaris, de Dolors Condom i Gratacós; Antologia de poemes, de Maria Perpinyà, i Memòries fins al 1935 i Memòries fins al retorn a Catalunya d’Aurora Bertrana.

El consell assessor

Per tal de garantir la cohesió temàtica i d'assegurar que la programació de títols es basi en criteris de qualitat literària, des de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Girona s'ha apostat per dotar la col·lecció d'un consell assessor, integrat per persones de reconeguda trajectòria en l'àmbit de les lletres i en el camp de l'edició, i nomenar-ne un director: l'escriptor Lluís Muntada.

Els membres d'aquest consell són: Gerard Bagué, Roger Costa-Pau, Narcís Iglésias, Joan-Lluís Lluís, Imma Merino, Felip Ortega, Miquel Pairolí, Oriol Ponsatí-Murlà, Montse Vila, Mariàngela Vilallonga i Xavier Xargay