Detectats 25 focus de mosquit tigre a les comarques gironines

El mosquit tigre va arribar a la demarcació l'any passat i si continua la tendència actual, es podrien detectat més de cinquanta focus. La població d'aquest insecte, però, està "sota control", ja que en les zones on es va trobar l'any passat s'ha pogut eradicar.

ACN / Redacció
22 de juliol del 2009
576_1248266733mosquittigre
576_1248266733mosquittigre

El Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter ha detectat vint-i-cinc focus de mosquit tigre a les comarques gironines. Aquesta espècie invasora va arribar a la demarcació per primer cop l'any passat i al llarg de l'estiu divuit trampes van donar positiu en la presència de larves. El director del Servei, Eduard Marquès, ha explicat que si la tendència d'enguany continua, preveuen superar 'amb escreix' la cinquantena de focus detectats. Marquès ha afirmat que la població de mosquit tigre està 'sota control' perquè en les zones on en van trobar l'any passat han aconseguit 'eradicar-lo'.

'No és que s'hagin reproduït, és que han aparegut en altres llocs', ha explicat el director del Servei de Control de Mosquits, Eduard Marquès, que posa de relleu que després 'd'atacar' la presència del mosquit tigre a la desena de poblacions on va arribar l'any passat, han aconseguit que l'insecte desaparegui. Però no ha trigat en aparèixer a altres punts de la geografia gironina.

Factors com el clima plujós o la mobilitat de turistes al litoral gironí han provocat que aquest any ja hagin trobat larves en vint-i-cinc paranys en una vintena de poblacions. Són municipis pròxims a la costa o zones de pas de la Selva, l'Alt i el Baix Empordà i el Gironès. Marquès ha explicat que el pic d'activitat per aquesta espècie és a finals d'estiu i principis de tardor i, per això, preveuen que els positius en les trampes es vagin succeint i arribin fins a la cinquantena de focus aquest any.

Tot i això, Eduard Marquès afirma que tenen la població de mosquit tigre 'sota control' perquè detecten els focus quan només hi ha un o dos exemplars adults i poden actuar-hi per evitar que es reprodueixi. 'Hem d'esmerçar tots els recursos per aturar aquesta espècie invasora', afirma Marquès que afegeix que hi ha un 'primer front' on han d'intensificar l'activitat per evitar que l'espècie s'expandeixi cap al nord. Es tracta de la franja de la comarca de la Selva més pròxima a les comarques barcelonines perquè a l'àmbit metropolità l'insecte ja està instal·lat.

Quan durant les tasques de control i vigilància del mosquit detecten larves del mosquit tigre en una de les trampes que tenen repartides en tots els municipis de més de 5.000 habitants i en altres 'zones de risc', activen un protocol per acabar amb la població de l'insecte. Consisteix en fumigar insecticida, aplicar tractaments larvicides a les zones on l'insecte es pot reproduir fàcilment, multiplicar els paranys a la zona per saber si s'ha reproduït i avisar als veïns del voltant sobre quines mesures han de prendre per evitar la proliferació de l'espècie.

Eduard Marquès ha explicat que aquesta darrera funció, la de conscienciar la població, és 'la més important' per frenar la proliferació del mosquit tigre. L'insecte habita i es reprodueix en nuclis urbans i aprofita els llocs amb aigua estancada. El Servei de Control de Mosquits aplica periòdicament tractaments a embornals i espais públics però així només cobreixen entre el 10 i 20% del terreny. Per això, fa una crida a la població perquè tingui conductes responsables i eviti que se li acumuli aigua en recipients a l'exterior.

'A aquests llocs ara hi crien mosquits comuns però aquests claps seran ocupats pel mosquit tigre', ha explicat Marquès que recorda que el mosquit tigre és una espècie invasora que es caracteritza perquè fa picades molt doloroses i, a més, pica de dia.

Paranys i anàlisis

El programa de control del mosquit tigre consisteix en situar paranys que recreen les condicions òptimes perquè hi criï l'insecte i fer un control periòdic controlant si hi ha o no presència de larves. Quan recullen les mostres, les analitzen al laboratori i, si dóna positiu, activen el protocol. A més, també s'encarreguen de sensibilitzar la població repartint tríptics informatius, organitzant xerrades i, pròximament, a través d'un espot de televisió on explicaran quines són les activitats de risc i com evitar la proliferació del mosquit tigre.