Lou Reed i Laurie Anderson emocionen Sant Feliu de Guíxols

Els caps de cartell d'aquesta edició del Festival de la Porta Ferrada han portat a Sant Feliu de Guíxols un concert on les cançons conviuen amb les històries i els poemes.

ACN / Redacció
13 de juliol del 2009
La parella formada per Lou Reed i Laurie Anderson han portat al Festival de la Porta Ferrada l´estrena mundial del seu espectacle ´The Yellow Pony´
La parella formada per Lou Reed i Laurie Anderson han portat al Festival de la Porta Ferrada l´estrena mundial del seu espectacle ´The Yellow Pony´ | ACN

La parella formada per Lou Reed i Laurie Anderson, dos dels rebels més creatius de la Nova York dels setanta, ha emocionat els centenars de seguidors que han seguit l'estrena internacional de l'espectacle 'The Yellow Pony'. Els caps de cartell d'aquesta edició del Festival de la Porta Ferrada han portat a Sant Feliu de Guíxols un concert on les cançons conviuen amb les històries i els poemes. L'espectacle, on el duet mescla música i conversa, ha recollit temes clàssics i altres de més actuals dels dos artistes. La paraula hi ha jugat un paper fonamental. Per això, les traduccions de les lletres -projectades en català- han estat un dels eixos clau del concert.

El 47è Festival de la Porta Ferrada s'ha convertit aquest divendres en l'escenari d'una estrena mundial. Per primer cop junts en gira, Lou Reed i Laurie Anderson han escollit el Baix Empordà com a plataforma per presentar l'espectacle 'The Yellow Pony'.

Acompanyats pel músic Louis Suddarh Calhoun, el duet s'ha convertit en protagonista absolut dalt de l'escenari, en un concert on han compartit treballs clàssics i obres recents. L'espectacle, de marcat caràcter íntim i amb tocs d'improvisació, ha combinat música, històries i cançons.

'The Yellow Pony' es concep com un diàleg, on no només la música hi juga un paper fonamental, sinó que la paraula també reclama el seu protagonisme. De fet -la mateixa parella ja ho va advertir- calia parar molta atenció al text. Per això, mentre l'oïda gaudia dels acords que sortien de l'escenari, els ulls del públic llegien les traduccions -al final, en català- que es projectaven en una pantalla.

El concert s'ha presentat com un ampli recorregut per l'obra dels dos artistes. Però 'The Yellow Pony' ha anat més enllà de les cançons, i també ha inclòs improvisacions, recitals i duets referits a l'amor més críptic i a d'altres temàtiques.

La banda sonora de la meva vida

La paraula 'mite' ressonava aquest vespre entre el públic que anava ocupant els seients de l'espai Port de Sant Feliu de Guíxols. Lou Reed ha marcat generacions, i la llegenda del rock no seria la mateixa sense cançons com 'Walk on the wild side' o 'Perfect day', entre moltes altres.

Per a Valentí Valls, de Barcelona, el músic novaiorquès 'és un dels millors rockers de l'època' i la seva música representa 'tota la meva joventut i uns bars molt emblemàtics'. Joan Martínez, que ha vingut des de Castellar del Vallès, reconeix que Lou Reed l'ha marcat. 'Ha estat qui ha fet la banda sonora de la meva vida' declara.

'És un mite, i cançons seves van ser un número 1 fins i tot temps després d'editar-se', explica la Cristina Vaqué, de Barcelona. Per la seva banda, la Irene Puig, de Sant Feliu de Guíxols, indica que ha vingut il·lusionada la concert perquè 'no l'havia sentit mai en directe'.

Col·laboració

Des dels anys noranta, la parella formada per Lou Reed i Laurie Anderson ha col·laborat professionalment en diferents ocasions. Després de l'estrena a Sant Feliu de Guíxols, l'espectacle 'The Yellow Pony' es podrà veure a Santiago de Compostela el 12 de juliol, i a Madrid el dia 14 de juliol.