Niña Pastori, Maria del Mar Bonet i Juan Perro al 38.2 de Cadaqués

Redacció
29 de juny del 2009
Cartell del Festival 38.2 de Cadaqués
Cartell del Festival 38.2 de Cadaqués

Després de 36 edicions, el festival es va traslladar l'edició passada de l'església a s'olivar de Sa Conca, davant el mar, i també ha deixat de programar només música clàssica i ha diversificat els seus gèneres. De l'1 al 9 d'agost també actuaran a Cadaqués l'acordionista Richard Galliano en format quartet, Lluís Vidal amb una relectura jazzística de Mompou i l'Orquestra Simphony de Praga.

El festival s'obrirà el dia 1 amb un espectacle de producció pròpia i encarregat al pianista i compositor argentí Guillermo Klein. Coincidint amb el centenari de la mort d'Isaac Albéniz i també el Centenari de la Costa Brava, el festival ha decidit obrir les portes amb un espectacle que compta amb la Girona Jazz Project per interpretar les peces d'Albéniz, passades pel sedàs de Klein.

Un altre dels espectacles destacats és la unió de quatre artistes reconeguts en el seus àmbits i instruments i que s'uneixen en un quartet de luxe: Richard Galliano a l'acordió, Gonzalo Rubalcaba al piano, Richard Bona al baix i Clarence Penn a la bateria, tots amb el jazz com a denominador comú.

El festival reserva enguany un espai a la música folk, amb la participació dels catalans Quico el Célio, el Mut i el Noi de Ferreries, que duran el seu espectacle humorístic, però ple de sàtira i crítica, al festival. El dia 4 actuarà l'andalusa Niña Pastori amb el seu nou àlbum 'Esperando verte' i l'endemà, el festival també dóna l'oportunitat a grups catalans –Ix! I Raydibaum- que fan pop rock a actuar-hi. 'No m'imagino aquests grups a cap altre festival d'estiu, que no aposten per la música que ha d'atreure els joves', ha declarat el director, Saki Guillem.

La reconeguda Maria del Mar Bonet actuarà per primera vegada –tot i la seva dilatada carrera i el seu lligam amb el Mediterrani- a Cadaqués el dia 6 d'agost, l'endemà ho farà Juan Perro –alter ego de Santiago Userón, ex Radio Futura- en un espectacle que, segons Guillem, agrada per la seva 'simplicitat encantadora'. El 8 d'agost Lluís Vidal, juntament amb Perico Sambeat al saxo i Chris Kase a la trompeta interpretaran peces de Frederic Mompou, reversionades per Vidal. La clausura del festival la farà l'Orquestra Simfònica de Praga, en un esforç de producció del festival que, per primera vegada, programa música simfònica.

L'alcalde de Cadaqués, Joan Borrell, ha remarcat que han superat amb èxit el primer any de la relectura del festival i que continuaran en aquesta línia que creuen encertada. A més, ha destacat l'esforç fet tant per la direcció artística com tècnica ja que s'ha mantingut el pressupost –entorn dels 330.000 euros- però la qualitat del festival és 'igual o millor'. Borrell també ha volgut silenciar les veus crítiques que l'any passat van denunciar que s'estaven 'talant arbres de manera discriminada' a l'olivar on es fa el festival: 'Es van haver de moure algunes oliveres per qüestions d'espai però l'endemà del final del festival totes estaven al seu lloc i en perfecte estat', ha justificat.