Puigcercós avisa que no hi ha cap proposta «seriosa» de finançament

Joan Puigcercós ha alertat que a poc més de quinze dies de finalitzar el nou termini marcat pel president del govern espanyol per aprovar el model de finançament 'encara no hi ha cap proposta seriosa sobre la taula que compleixi els mínims que marca l'Estatut'.

ACN / Redacció
29 de juny del 2009
El president d´Esquerra, Joan Puigcercós, ha assistit aquest diumenge a la Festa d´Esquerra del Gironès, que s´ha celebrat al pavelló polivalent de Llagostera.
El president d´Esquerra, Joan Puigcercós, ha assistit aquest diumenge a la Festa d´Esquerra del Gironès, que s´ha celebrat al pavelló polivalent de Llagostera. | ACN



Puigcercós, que ha assistit aquest diumenge a la Festa d'Esquerra del Gironès, ha reiterat que el que ha vist i llegit la formació republicana fins a dia d'avui els sembla 'del tot insuficient, en quant a model i en quant recursos'. 'I això inclou totes les aproximacions i filtracions que ens arriben per part del govern de l'Estat', ha puntualitzat.

'ERC va ser un partit molt crític en com es va gestar la part final de l'Estatut i en el model de finançament insuficient pactat per Mas i Zapatero amb la connivència de PSC i ICV', ha assenyalat el president d'Esquerra. 'Ara bé, a aquest model insuficient li hem de treure el màxim resultat i, a dia d'avui, això no passa', ha lamentat Puigcercós. 'De fet, pel que fa al rànquing de recursos per càpita a nivell de l'Estat, Catalunya ha anat retrocedint i no és que superi el 100 sinó que estem a 92,5', ha criticat el president d'ERC, que ha assegurat que l'ultimàtum de Zapatero del 15 de juliol per acordar un nou finançament amb les comunitats autònomes també quedarà en paper mullat.

Llei d'Educació i finançament

'A banda, no crec que el senyor Zapatero estigui en condicions de posar cap ultimàtum amb la minoria parlamentària que està a Madrid', ha ironitzat Puigcercós, que ha posat l'exemple de la propera Llei d'Educació de Catalunya, que s'aprovarà al Parlament la setmana que ve, com un exemple de la necessitat del nou finançament. 'Probablement serà la llei més important d'aquesta legislatura i per ERC té un significat especial', ha reflexionat el president d'Esquerra. 'Amb la LEC s'aconseguirà blindar la llei d'immersió lingüística, no hi haurà tercera hora de castellà i tindrem la seguretat jurídica que cap jutge ni entitat anticatalana podrà impugnar el model d'escola catalana', ha enumerat Puigcercós.

'A més, la Llei d'Educació de Catalunya també preveu incrementar els recursos en el sistema educatiu ja que en 6 anys el PIB dedicat a l'educació haurà d'arribar al 8%. En l'actualitat, no s'arriba al 4%', ha afegit el president d'ERC. 'Però aquesta llei tant important no servirà de res sense recursos i aquí entra el debat del finançament', ha manifestat Puigcercós, que ha posat l'exemple del famós pla Zapatero que vol donar ordinadors a tots els escolars de l'Estat, pagats al 50% entre l'Estat i les comunitats autònomes. 'Amb l'actual finançament, la Junta d'Andalusia ha sol·licitat 100.000 ordinadors mentre que el Govern de Catalunya només en pot pagar 10.000, i encara amb l'ajuda de les AMPA. Aquesta és la realitat del finançament', ha criticat el president d'ERC.

'Tindrem una LEC potent però quan entrem en els fets concrets, que és tenir ordinadors per a les escoles, amb el finançament actual la Junta d'Andalusia adquirirà 100.000 ordinadors i Catalunya només 10.000', ha afirmat Puigcercós. 'Aquí podem veure com el dèficit fiscal i el model de finançament actual ens ofega i ens treu oportunitats', ha finalitzat el líder republicà.