estiu

El mosquit tigre ja és aquí: uns quants consells per combatre'l

En aquesta època ja proliferen aquests insectes a Catalunya

| 13/06/2018 a les 10:41h
Arxivat a: , programa d'actes, minut a minut, Via Catalana, la V, Via Catalana 2014
El mosquit tigre es caracteritza per tenir part del cos ratllat
El mosquit tigre es caracteritza per tenir part del cos ratllat
Amb l'increment del calor el mosquit tigre comença a proliferar. Les seves picades són més molestes que les del mosquit tradicional, motiu pel qual la diferència entre els afectes de la punxada d'un insecte o un altre es nota fàcilment.

Per prevenir la proliferació del mosquit tigre el més important és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves aquàtiques. Això s'aconsegueix eliminant els punts d'aigua on poden créixer. Hi ha una sèrie de consells que cal seguir:

- Buidar regularment o retirar qualsevol recipient de l'exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.

- Tapar, mitjançant una tapa o una tela de mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima), els recipients a l’exterior que es consideri imprescindible mantenir amb aigua.

- Mantenir netes de restes vegetals les canaleres de recol·lecció d’aigües de les teulades, així com els embornals dels patis.

- Evitar acumulacions d'aigua en les zones de drenatge o canals de desguàs.

- Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua, i evitar els forats naturals presents en troncs.

- Mantenir completament eixutes les basses o les piscines quan estiguin buides. En cas que estiguin plenes, aquestes s’han de mantenir tapades o en condicions higienicosanitàries mitjançant els tractaments de l’aigua adients per evitar la proliferació de larves de mosquits. Les piscines de plàstic s'han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les.

- Col·locar peixos a les basses.

L’arribada del mosquit tigre a Catalunya l’any 2004 va promoure el desenvolupament de diverses accions des dels organismes implicats dels territoris afectats (ajuntaments, consells comarcals, diputacions i Generalitat de Catalunya), amb la finalitat de reduir les molèsties que provoca i minimitzar-ne la propagació. No obstant això, la dispersió del mosquit s’ha anat estenent al llarg d’aquests anys, i han augmentat les institucions implicades en la prevenció i el control. Així mateix, cada cop es tenen més coneixements i experiència entorn d’aquest problema.

Què és el mosquit tigre?

Aquest mosquit procedent del sud-est asiàtic no és perillós, però si força molest, per les picades que produeix, més nombroses i doloroses que les dels mosquits autòctons. A Catalunya no actua com a portador de cap malaltia. És de color molt fosc, quasi negre, amb una ratlla blanca al dors, des del cap fins el tòrax. També és característic perquè presenta unes bandes de color blanc platejat a les potes. La seva mida acostuma a ser d'entre 2 i 10 mil·límetres i actua a primera hora del matí i abans de fer-se de nit.

Des de 1979 està en procés de disseminació arreu del món. S'escampa mitjançant el transport global de mercaderies, principalment de pneumàtics, però també de productes de jardineria (per exemple, el bambú de la sort). El seu hàbitat natural són els forats dels arbres o petites masses d'aigua estancada, com poden ser bidons, gerros, plats de testos o cubells. Sempre, això sí, en medis propers a la presència humana. No els agrada posar els ous en aigües en moviment ni en masses d'aigua gaire grans. Les zones més sensibles són les urbanitzacions i polígons i als habitatges amb patis i jardins dels nuclis urbans. El seu radi de vol és relativament curt, amb un màxim de 400 metres (normalment 150 metres). Per això és molt probable trobar-lo prop del seu punt de cria. Tot i això, es pot desplaçar més lluny a través del transport passiu per l'acció del vent o a l'interior de vehicles.

El període d'activitat del mosquit tigre asiàtic a la zona litoral de Catalunya, que és la més afectada, comprèn des del mes de maig fins al mes de novembre. El motiu és que durant aquests mesos les temperatures mínimes mensuals solen ser superiors als 10ºC, el mínim que el mosquit tigre necessita per desenvolupar el seu cicle. D’altra banda, a les zones centrals i pirinenques de Catalunya, els mesos d’afectació són menors.

A partir de la primavera, comencen a eclosionar les larves, que són de vida aquàtica però de respiració aèria, i l'estiu és l'estació més favorable per al seu desenvolupament. En canvi, quan baixen les temperatures les larves i els adults es moren. Els ous postos pels últims adults de la temporada són resistents a climes freds i secs, i estan inactius fins a la primavera següent.
Petards en una revetlla de Sant Joan a Barcelona
Petards en una revetlla de Sant Joan a Barcelona | ACN
01/01/1970
Els Mossos ja les estan investigant, tres d'elles han ocorregut a Barcelona, una a Girona
01/01/1970
La Policia Local investiga els fets per saber des d'on s'ha llençat
Els quinquers que repartiran la Flama del Canigó arreu del país
Els quinquers que repartiran la Flama del Canigó arreu del país | Marcel Urgell
01/01/1970
El foc del cim surt per primer cop dels Països Catalans i arriba als exiliats, amb un text escrit per Jordi Cuixart
PDECat
Reunió del grup parlamentari de Junts per Catalunya a Valls
Reunió del grup parlamentari de Junts per Catalunya a Valls | Junts per Catalunya
24/06/2018
El congrés es debatrà entre el reforç del partit amb una direcció que dobli els dotze membres actuals i la confluència o la refundació amb Puigdemont com a referent
entrevista
Carme-Laura Gil.
Carme-Laura Gil. | Adrià Costa.
24/06/2018
L'exconsellera d'Educació carrega contra Santi Vila: "És deslleial: no es pot estar en un govern i després escriure un llibre per explicar tafaneries" | Sobre la figura històrica de Jordi Pujol, assegura: "No el jutjo, valoro la seva obra de govern, va redescobrir la nació"
barcelona
Espai Àgora dedicat a Andrés Benítez, al barri del Raval.
Espai Àgora dedicat a Andrés Benítez, al barri del Raval. | Aida Morales
24/06/2018
Els veïns s'organitzen per mantenir el solar abandonat que es va ocupar per convertir-lo en "un referent de convivència" després de la mort de l'empresari en ser detingut pels Mossos
Barcelona: nova xarxa de bus
Mapa de les tres línies de la nova xarxa de bus que s'estrenen aquest juny
Mapa de les tres línies de la nova xarxa de bus que s'estrenen aquest juny | TMB
24/06/2018
La nova fase elimina sis de les línies existents (41, 42, 50, 51, 66 i 143) i genera queixes a Sant Antoni i el Carmel
Immigració
El vaixell de Proactiva Open Arms
El vaixell de Proactiva Open Arms | Europa Press
24/06/2018
El president de la Generalitat s'ha sumat a l'alcaldessa en un tuit on denuncia la situació a les aigües mediterrànies
Entrevista
Joël Dicker torna a la càrrega amb «La desaparició de Stephanie Mailer»
Joël Dicker torna a la càrrega amb «La desaparició de Stephanie Mailer» | La Campana
24/06/2018
L'autor d'"La veritat sobre el cas Harry Quebert" publica "La desaparició de Stephanie Mailer", una novel·la coral que gira al voltant d'un cas que podria no estar resolt, malgrat haver-se tancat fa vint anys