Autor/a
Santiago Vilanova

Santiago Vilanova

Periodista

Nascut a Olot (1947). Soc periodista, escriptor, artista pintor i consultor ambiental. Exdirector de Diario de Barcelona (1983-1984). President de l'associació Una Sola Terra i actual ponent de la secció  d'Ecologia i Recursos Naturals de l'Ateneu Barcelonès. Vaig ser cofundador d'Alternativa Verda-Moviment Ecologista de Catalunya i d'Els Verds-Alternativa Verda el 1999.

Col·laborador d'opinió del diari El Punt-Avui. És autor de més de quinze llibres d'assaig i novel·les sobre ecologisme i energia nuclear. Entre les obres més recents destaquen L'Estat ecològic (Base, 2013), L'ànima del volcà (Base, 2015), Salvem els nostres volcans (Curbet, 2017) i l'assaig L'emergència climàtica a Catalunya. Revolució o col·lapse (Edicions 62, 2021).

18/04/2024

La Revolució dels Clavells i l'urbanisme social

«Els olotins han participat molt poc en la definició del model de ciutat, fet que ha comportat un domini de la tecnocràcia urbanística i una ciutat al paire de les immobiliàries»

23/02/2024

Els plàtans del passeig de Barcelona

«Necessitem que l'Ajuntament es comprometi a plantar cada any centenars d'arbres d'espècies autòctones per mitigar el canvi climàtic»

20/12/2023

​El llegat ganxó de Berga i Boada

«A principis del segle XX, Berga i Boada tenia al cap unir les seves dos estimades ciutats mitjançant una nova pedagogia aplicada al món de les arts i de la cultura»

26/10/2023

El cas del moai d'Olot

«Es podria reactivar i repensar l'agermanament d'Olot amb l'Illa de Pasqua creant una sala específica en l'Espai Cràter o un nou museu amb obres d'artesania de l'illa»

06/06/2023

40 anys d'Alternativa Verda

«Bona part de la consciència ecològica existent avui en les noves generacions recull aquell llegat en defensa d'una economia comarcal que respecti els recursos naturals»

06/04/2023

La Garrinada, final de trajecte?

«Caldria reclamar que el conjunt dels 40 volcans catalogats sigui un ecosistema declarat patrimoni de la humanitat»

09/02/2023

Serrat, Pla i 'Olot Misión'

Considero que 'Pare' i 'Plany al mar' quedaran com un llegat ambientalista dirigit a les futures generacions

04/10/2022

La protecció garrotxina del Montseny

«Lluís Paluzie mereix el reconeixement per la seva ingent tasca proteccionista i per haver convençut als polítics de l'època de la rellevància del Montseny»

24/05/2022

«Els límits al creixement»: cinquanta anys

«Dennis Meadows té avui 79 anys i acaba de fer balanç: “El desenvolupament sostenible […] és un oxímoron […] No podem tenir creixement físic sense provocar estralls ecològics en el planeta".»

10/05/2022

El «Big Ear» i el «Catalangate»

«Estem davant d'un espionatge, que tot i la seva gravetat, és de baix nivell tecnològic i s'inscriu en la disminuïda capacitat de l'estat espanyol de posseir estructures d'intervenció en comparació a les que tenen altres membres de l'OTAN amb les estacions de la National Security Agency (NSA) a Europa»

08/04/2022

Sobre el procés, la guerra i les nuclears

«Un gradual sistema de tancament dels reactors amb la complicitat de les elèctriques (Iberdrola i Endesa), hauria deixat sense llum Barcelona i tota la seva àrea d’influència»

08/03/2022

«Alcarràs» i l'energia solar

«Un cas com el que s'hi explica no pot ser possible amb la vigent llei catalana d'impuls de les energies renovables, que impedeix construir un parc fotovoltaic en sòls com els que cultiva la família de la pel·lícula»

24/01/2022

Joan Fuster i la nuclear de Cofrents

«Insinuava una certa connexió entre ecologisme i irracionalisme. L’escriptor, per exemple, no va confiar mai en les solucions “alternatives”, com ara la bicicleta per al transport urbà o les energies renovables»

El més llegit