Olot+ és una candidatura transformadora i inclusiva. Ho hem dit des del principi per activa i per passiva, i no ens cansarem de repetir-ho. Ens expliquem. Transformadora perquè tenim propostes que creiem que poden ajudar a transformar Olot. I inclusiva, perquè Olot + no se circumscriu a cap ideologia, per molt que alguns ens vulguin encasellar en alguna. Nosaltres parlem de projectes, no d'ideologia, perquè parlar només d'ideologia vol dir que no tens projectes i t'has d'excusar amb aquest argument.
Propugnem que cal millorar la seguretat ciutadana i ho fem perquè és una demanda que ens han fet arribar molts ciutadans. I ni ells ni nosaltres ens basem en percepcions, sinó en dades que aquest mateix mitjà recollia fa un parell de mesos sobre
l'increment dels delictes d'ençà del final de la pandèmia. Un 22% més, una cinquena part més de denunciats –que no vol dir dels comesos- no és una percepció, és una dada objectiva.
Però millorar la seguretat ciutadana només és una de les propostes d'Olot+. La possibilitat –real- d'instal·lar el Centre de la Cançó Catalana a Olot, si Olot+ pot incidir en el pròxim govern municipal, és una proposta que cal que la resta de partits sospesin seriosament perquè la ciutat pot guanyar un atractiu molt important que la convertiria en un referent als Països Catalans. No seria un museu, tot i que es basaria en dos fons espectaculars: un, el de Ràdio Olot, mitjà de referència –i Olot, com a ciutat- pels precursors de la Nova Cançó; i el d'un periodista considerat com la persona que més bé coneix aquest moviment dels Països Catalans, posseïdor d'una col·lecció fabulosa de vinils i que demana discreció fins que l'Ajuntament no se li adreci directament. No pretenem fer un museu com una fotografia estàtica i inamovible en el temps sinó que veiem el Centre de la Cançó com un catalitzador d'activitats per a la ciutat, i no basat únicament en la Nova Cançó sinó en la cançó i la música catalana actual que, malgrat la reculada de la llengua en diversos àmbits, en aquest gaudeix de prou bona salut.
També proposem cobrir la plaça de Braus per tenir un espai al centre de la ciutat amb una capacitat important que permeti diverses activitats. I crear l'Oficina d'Acollida al Nouvingut, que és un servei que també tenen altres poblacions catalanes, per ajudar a integrar els nouvinguts i no donar-los només una targeta sanitària i una ajuda precària, sinó per ajudar-los a sortir-se'n. En aquest sentit, podem aprendre'n de les lliçons de la integració de la immigració dels anys 60. Certament, estem davant d'un panorama diferent, però la generositat en la integració, de la qual Olot + n'és partidària, ha d'anar acompanyada d'un pla de carrera amb objectius concrets.
Així mateix, pensem que cal crear una zona d'oci nocturn pel jovent. No pot ser que per trobar-lo hagin d'anar a altres poblacions, amb tots els maldecaps i riscos que això comporta. Evidentment, cal estudiar bé com i on es crea, però no és lògic que el jovent d'Olot hagi de sortir de la ciutat per satisfer una necessitat pròpia de l'edat.
Com que no és raonable exposar totes les propostes que tenim en un article pensat per ser com el "minut d'or" dels debats – a dos dels quals no se'ns va permetre participar-, per acabar només afegir que estem compromesos a millorar la gestió de l'aigua potable de la ciutat, ja que en les pèrdues de les canalitzacions urbanes es perd un 40% de l'aigua potable, el doble de la mitjana catalana, així com fer una ordenança perquè totes les noves edificacions –i les municipals que sigui factible fer-ho- recullin i reutilitzin les aigües pluvials per a usos no de boca.
Si voleu veure totes les nostres propostes, ho podeu fer en
aquest enllaç de NacióGarrotxa, que ha tingut la gentilesa de penjar. Humilment, us demanem que ens feu confiança i ens voteu perquè creiem fermament que aportarem idees i debats nous a la ciutat, amb l'únic objectiu de millorar-la.