Greta Thunberg a les escoles garrotxines

per Santiago Vilanova, Olot, Catalunya | 4 d'octubre de 2021 a les 08:38 |
En els cinemes olotins s´estrena I amb Greta, un documental del director Nathan Grossman, sobre l´activista sueca Greta Thunberg que als 15 anys va iniciar un moviment internacional d´estudiants denunciant la inacció dels governs nacionals i locals per mitigar el canvi climàtic. La seva acció davant del Parlament i l´inici d´una vaga escolar cada divendres (que generà el moviment "Fridays for Future") va tenir una repercussió mundial gràcies a Internet i les xarxes socials.

Celebro la iniciativa d'Olot.doc, una mostra dedicada al cinema documental, l´ànima de la qual és Joaquim Castells, de la productora Aixisfilms. Hi seran presents alumnes d´ESO, Batxillerat i Graus; de l´Escola d´art, Escola Pia, INS Montsacopa, Cor de Maria, entre d´altres centres. Puc avançar-me escrivint que serà una ocasió per fer recordar a tots ells i elles que, sigui quina sigui la seva futura professió en el futur, no podran prescindir de vincular el seu treball a la transició ecològica i energètica; una revolució cultural colossal a la qual les escoles i els centres docents han de començar a preparar-los.


La Garrotxa va ser un referent de l´ecologisme català, amb grups com Acció Ecologista de la Garrotxa i Alternativa Verda, junt amb altres entitats cíviques, implicats en la defensa de la zona volcànica, del Fluvià, de les deus i d´un urbanisme respectuós amb l´entorn. Aquella acció pionera solia ser menystinguda pels empresaris i grups polítics dels darrers anys del franquisme i de la transició.

Es considerava que l'ecologisme anava contra el progrés i el desenvolupament de la comarca. Aquella opinió a començat a capgirar-se amb els darrers informes científics sobre l´impacte del canvi climàtic i sobre la crisi ecològica. Ho va escriure Victor Hugo: "No existeix en el món res més poderós que una idea a la qual li ha arribat el seu temps". Efectivament, ha arribat el temps de la consciència ecològica planetària; de veure la Terra com un ésser viu on tot el que succeeix a la biosfera està interrelacionat.


Enquestes recents mostren que la generació de la Greta Thunberg està molt angoixada pels efectes que el canvi climàtic tindrà sobre les seves vides i la dels seus fills. El canvi climàtic és el repte més gran de la història de la Humanitat i de Catalunya i ens cal una governança a la seva alçada. Aquest és un repte, però, que no podem resoldre amb la mateixa forma de pensar que l´hem provocat.

El "creixement ecològic" és un oxímoron. Els empresaris, treballadors i polítics garrotxins s´han de posar les piles per resoldre aquest atzucac. En lloc de creixement i consumisme energètic, decreixement que no implica menys qualitat de vida; límits de capacitat de càrrega; alimentació de quilòmetre zero; transport no contaminant; agricultura biològica i energies del sol. Ara bé, ens cal canviar el model amb diàleg i concertació. Som una comarca que hauria de ser capdavantera en l´economia ecològica i hem quedat endarrerits per una visió del creixement dels nostres dirigents asclada en el segle XX.


Greta Thunberg ens ho diu en el documental: "Estem vivint com si tinguéssim vàries Terres". Ningú està fent prou per millorar la situació. Tot i tothom ha de canviar. El futur dels escolars que veuran "I am Greta" ens hi obliga. I ells també s´hi hauran d´involucrar.

 

Santiago Vilanova
Periodista
Santiago Vilanova Tané (Olot, 1947) és periodista, escriptor, artista pintor i consultor ambiental. Exdirector de Diario de Barcelona (1983-1984). President de l'associació Una Sola Terra i actual ponent de la secció  d'Ecologia i Recursos Naturals de l'Ateneu Barcelonès. Col·laborador d'opinió del diari El Punt-Avui. És autor de més de quinze llibres d'assaig i novel·les sobre ecologisme i energia nuclear. Entre les obres més recents destaquen L'Estat ecològic (Base, 2013), L'ànima del volcà (Base, 2015) i Salvem els nostres volcans (Curbet, 2017).
04/10/2021

Greta Thunberg a les escoles garrotxines

02/12/2020

Una lectura ecològica de l'obra de Raimon, que fa vuitanta anys

14/01/2020

Isabel-Clara Simó va donar veu als nous moviments socials des de «Canigó»

20/11/2019

Record de Gabriel Jackson a Olot

24/04/2019

Fra Jeroni Clota, un missioner olotí a Tahití

08/03/2019

L'Espai Cràter, el gran repte olotí

Participació