Sí, la resolució anul·lada pel TC té valor jurídic

per Germà Capdevila, 3 de desembre de 2015 a les 00:00 |

«Us imagineu La Fayette dient als nobles francesos que la Declaració dels Drets de l'Home i el Ciutadà només tenia contingut polític però cap efecte jurídic?»

per Germà Capdevila, 3 de desembre de 2015 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La sentència del Tribunal Constitucional revocatòria de la resolució del Parlament que trenca la submissió al sistema legal espanyol no ens hauria de fer perdre ni cinc minuts. La raó està continguda en el mateix text aprovat per la cambra catalana. Des del moment en què el Parlament, en exercici de la sobirania delegada pel poble català, aprova que ja no està subjecte a les decisions dels tribunals espanyols, amb menció explícita del Tribunal Constitucional, és evident que la sentència d'ahir no té cap efecte. La resolució del Parlament és el punt de partida d'una nova legalitat, en la qual els tribunals espanyols no tenen cabuda.

És per això que és un gran error fer servir l'argument que diu que la resolució és de contingut polític, però que no té cap efecte jurídic. Un error en el què va caure el mateix Parlament en el recurs kafkià presentat davant el TC, que semblava escrit per Lewis Carroll, i venia a dir una cosa semblant a "Amics del TC: Hem dit que us desconeixem, però no en feu cas, que no té cap efecte ni hi obliga ningú". Haurem d'esborrar aquest recurs de la memòria del procés. Malauradament, també van fer servir aquest argument altres líders polítics i la mateixa Associació de Municipis per la Independència, que explicava en un comunicat que les mocions de suport aprovades pels ajuntaments són "declaracions polítiques de caràcter simbòlic sense cap efecte jurídic". 


És hora de ser valent i assumir les conseqüències de la ruptura que volem fer efectiva. Per això mereix una ovació el resum clar i català de Daniel Cornellà, alcalde de Celrà (un dels municipis acusats de sedició i rebel·lió): "Un cop hem començat la desconnexió amb l'administració espanyola, la seva justícia polititzada, etcètera, ens és ben igual el que ens diguin. No tenim cap problema perquè desobeirem qualsevol de les ordres que ens arribin". En resum, el batlle assumeix que la resolució del Parlament té plens efectes jurídics, el més important dels quals és que els tribunals espanyols ja no tenen jurisdicció sobre els actes relacionats amb el procés d'independència.

Hem de dir-ho alt i clar: la resolució manté la seva vigència i té plens efectes jurídics. És la línia defensada per la vicepresidenta Neus Munté. No només perquè el TC tingui "legitimitat zero" o perquè el jutge ponent de la sentència hagi estat diputat del PP durant 17 anys, sinó senzillament perquè amb la resolució del Parlament vam fer el primer acte de desconnexió. El TC ja no ens afecta.


Us imagineu el general La Fayette excusant-se davant la noblesa francesa per la Declaració dels Drets de l'Home i el Ciutadà? "Tranquils, és una declaració política, no té cap efecte ni obliga ningú". Un imagineu Thomas Jefferson justificant davant dels anglesos que la seva Declaració d'Independència només era un document polític, però que no obligava jurídicament ningú? Jo tampoc. La resolució del Parlament és plenament vigent, perquè emana de la sobirania popular i perquè el seu text trenca l'obediència a la Justícia espanyola. Les institucions i els líders catalans han d'actuar en conseqüència. 

 

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
Més articles de l'autor
25/11/2022

El torn del PSC

18/11/2022

Pressupostos necessaris

13/11/2022

El trumfo d’Aragonès

06/11/2022

Pressupostos, taula i municipals

30/10/2022

La incapacitat d’Espanya

23/10/2022

Catalunya enmig de la tempesta

16/10/2022

El llegat de Companys, avui

09/10/2022

On queda el 52%?

02/10/2022

Cinc anys després

23/09/2022

La fàbrica espanyola d’independentistes

Participació