«Botifarra» trasllada Ésdansa al País Valencià

Cinc-centes persones gaudeixen de l'artista de Xàtiva. Aquest dissabte, l'espectacle internacional

La Garrotxa.info
26 d'agost del 2011
Actuació de Botifarra a Ésdansa aquest dijous.
Actuació de Botifarra a Ésdansa aquest dijous. | Ésdansa
Actuació de Botifarra a Ésdansa aquest dijous. Foto: Ésdansa

Les expectatives que havia generat la presència de Pep Gimeno “Botifarra” a la Trobada de Cantadors i Sonadors del festival de les Preses es van complir, i amb escreix. L'artista de Xàtiva, acompanyat de cinc instrumentistes de corda (Paco Lucas, Juanjo Blanco, Nèstor Mont, Pere Ródenas i Cristóbal Rentero), va oferir dijous a la nit als aproximadament prop de 500 espectadors de la Carpa Ésdansa un repàs al seu repertori, a base de temes recuperats del cançoner tradicional del País Valencià, especialment de la comarca de la Costera.

Van cantar disset cançons, començant per una masurca i acabant amb una havanera i una jota, la majoria de les quals formen part dels dos discs de Botifarra: Si em pose a cantar cançons i Te'n cantaré més de mil. Van ser molt aplaudides El romanç de Senyera, El velaroti (un cant exclusiu de funerals, en desús des del 1924), Cant de batre (d'origen morisc) i el Romanç de Sant Antoni (que es recita sense acompanyament instrumental).Entre tema i tema, Gimeno va anar desgranant rodolins, dites i refranys, demostrant el seu domini de la tradició oral del país.

Aquest dissabte, l'espectacle internacional

Demà, dissabte 27, és la jornada d'Ésdansa que té el programa més atapeït. En destaca l'espectacle de Dansa Internacional d'Arrel Tradicional (Recinte Ésdansa, 22:00h, 12 euros). Hi ballaran Amazònia, del Brasil; Amawumbo, de Zimbabwe; KTF, d'Indonèsia; i l'Esbart Marboleny (interpretaran un fragment de Comte Arnau, que hauran presentat aquest divendres a la nit).

Les altres propostes del dissabte són, per ordre cronològic: el taller de percussió corporal de Sergi Ramis (Petit Ésdansa, 11 h), El Cafè del Festival, amb Sergio Cobos i Pédexumbo (Carpa Ésdansa, 18:00h), el Festacarrer (rua amb les sis companyies internacionals que participen a Ésdansa, a les 19:00h pels carrers de les Preses) i la Nit Ésdansa, amb els grups Kornichka, d'Eslovàquia, i els catalans Txarangö (Carpa Ésdansa, 00:00h).