El 94% dels nous contractes a menors de 30 anys és temporal

LaGarrotxa.info
26 d'agost del 2011
576_130527460102A12MDK
576_130527460102A12MDK | ACI-Creativo
Els joves, castigats per la crisi. Foto: ACI-Creativo

Segons un estudi elaborat pel sindicat CCOO, prop del 94% dels nous contractes a menors de 30 anys és temporal, un tant per cent que es podria incrementar amb el nou paquet de mesures laborals que el govern espanyol vol aprovar. El sindicat, a més, denuncia que aquesta situació està creant "una segona ciutadania", amb drets laborals reconeguts, però als quals no poden accedir "de forma lliure".

L'informe elaborat per Acció Jove de CCOO a Catalunya demostra amb xifres que el col·lectiu més perjudicat per la crisi econòmica i per l'entrada en vigor de la reforma laboral ha estat el dels joves menors de 25 anys.

Per demostrar-ho, l'informe apunta que en els darrers cinc anys l'atur en aquest col·lectiu d'edat ha passat dels prop de 50.000 aturats de l'any 2007, als gairebé 137.000 del segon trimestre d'aquest any, un 41,9%. A més, els responsables de l'informe asseguren que l'entrada en vigor de la reforma laboral ha fet que el 94% dels nous contractes que es fan a menors de 30 anys siguin temporals, una xifra que es podria incrementar si el govern espanyol aprova demà divendres el nou paquet de mesures laborals, que segons el sindicat suposaria "dir barra lliure a la temporalitat".

Sobre l'increment de la temporalitat, Aïna Vidal, responsable d'Acció Social i Comunicació de CCOO a Catalunya, ha afirmat que està creant "una segona ciutadania" amb els drets laborals reconeguts, però als que no hi poden accedir de "forma lliure". En aquest sentit ha aclarit que el fet que molts joves encadenin contractes temporals els priva, per exemple, d'accedir a les indemnitzacions dels EROS, és a dir, als seus drets com a treballadors quan els acomiaden.

Altres dades que demostren la feblesa d'aquest col·lectiu d'edat en plena crisi econòmica és que en els últims cinc anys el total d'aturats en busca d'una primera feina ha passat dels 18.000 de l'any 2007, als gairebé 67.000 del segon trimestre d'aquest anys, sent el col·lectiu de menors de 25 anys el que més ha incrementat, concentrant prop del 50% del total. Una dada que demostra, segons els responsables de l'estudi, que molts joves han hagut d'avançar la seva entrada al mercat laboral per culpa dels efectes de la crisi en les famílies.

Per tot això, els responsables de l'informe han denunciat que amb les darreres reformes del mercat de treball el govern espanyol ha demostrat "que no governa en benefici de la ciutadania" i sí en benefici de la patronal i els especuladors. A tall d'exemple, han comentat la possibilitat que el govern espanyols aprovi l'alternativa d'encadenar contractes de formació fins als 30 anys, una reforma que "condemnaria els joves a més anys de precarietat" i que "desvirtuaria" un contracte que havia de servir per incorporar els joves al mercat laboral.

Per revertir l'actual situació, CCOO reclama polítiques actives d'ocupació efectives per a les persones aturades que millorin la seva ocupabilitat i reinserció al mercat de treball. La principal reivindicació del sindicat és la retirada immediata de la reforma laboral, i l'aposta decidida pels contractes formals, amb totes les cotitzacions a la Seguretat Social, en contra de beques fraudulentes, "ocupació en negre" i falsos autònoms.

També reclamen formació i atenció per als joves en situació d'atur que no van acabar els estudis i que desitgin retornar al sistema educatiu. Una demanda que es traduiria en un contracte dual d'ocupació i qualificació professional per a joves d'entre 16 i 25 anys amb retribucions per sobre del salari mínim i on no es poguessin fer hores extra ni tasques no relacionades directament amb la seva formació.