Corominas exigeix a Madrid claredat sobre els diners dels Ajuntaments

L’alcalde d’Olot demana una resposta al Govern central sobre la participació en els impostos de l’Estat

La Garrotxa.info
23 d'agost del 2011
L'alcalde d'Olot clama aclariments a Madrid.
L'alcalde d'Olot clama aclariments a Madrid. | Arxiu ND
L'alcalde d'Olot clama aclariments a Madrid. Foto: Arxiu ND

L’alcalde d’Olot, Josep M. Corominas, ha demanat públicament als responsables en matèria econòmica del Govern central una resposta sobre la participació dels ajuntaments en els impostos de l’Estat, que són una de les principals fonts d’ingressos municipals. I més concretament pel que fa al pressupost de 2012.

A través d'un comunicat, Corominas, explica que "durant aquest darrers anys, aquesta participació ha estat superior als ingressos inicialment previstos, per la qual cosa ara l’Estat en reclama el retorn. L’any 2010, la xifra a tornar va ser propera als 500.000 euros, i aquest 2011, la quantitat pendent del 2009 puja fins als 1,2 milions, a pagar en quatre exercicis".

"L’any passat, aquest fet va generar intranquil·litat, i es va calmar quan l’Estat va incrementar en un 5% la participació dels municipis en els impostos estatals", assegura Corominas. "Enguany, però, havent convocat eleccions generals per al 20-N i en un escenari de pressupostos prorrogats, aquest mecanisme no el tindran, i per tant, tancar un pressupost mínimament decent serà molt complicat", afegeix l’alcalde, que a més els exigeix mesures similars a les d’un any enrere, "ara que encara estan en l’exercici del govern".

La situació actual es fonamenta en el càlcul que l’Estat fa de la participació dels ajuntaments en els impostos, a partir de la previsió d’ingressos. Les xifres de 2008 i 2009 es van pensar en un context de bonança econòmica, i el resultat va ser que les previsions inicials no es van complir i que, en conseqüència, l’Estat va reclamar el 2010 i també aquest 2011 els diners que va aportar de més.