Nova eina multimèdia per conèixer la realitat forestal de Catalunya

Ecodiari
11 d'agost del 2011
L'aplicació multimèdia dels boscos de Catalunya té l'objectiu de fer conèixer quina és la realitat forestal de Catalunya d’una forma dinàmica, senzilla i ecològica.
L'aplicació multimèdia dels boscos de Catalunya té l'objectiu de fer conèixer quina és la realitat forestal de Catalunya d’una forma dinàmica, senzilla i ecològica. | Gencat.
L'aplicació multimèdia dels boscos de Catalunya té l'objectiu de fer conèixer quina és la realitat forestal de Catalunya d’una forma dinàmica, senzilla i ecològica. Foto: Gencat.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha posat en funcionament al seu web una aplicació multimèdia que pretén donar a conèixer quina és la realitat forestal de Catalunya d’una forma dinàmica, senzilla i ecològica.
 
La posada en funcionament d’aquesta aplicació didàctica coincideix amb la celebració de l’Any Internacional dels Boscos 2011, una iniciativa de caràcter mundial, impulsada per les Nacions Unides, a la qual Catalunya, país de boscos, també s’hi ha volgut sumar.
 
Paral·lelament, aquesta aplicació s’ha desenvolupat tenint en compte els coneixements tractats al llarg del projecte europeu FUTUREforest (INTERREG-IVC), on participa el Servei de Gestió Forestal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. En aquest projecte s’incorpora el canvi climàtic i els seus possibles efectes dins de la gestió forestal.
 
La nova aplicació pretén explicar les múltiples funcions dels nostres boscos i fa un recorregut pels principals tipus de boscos que trobem a Catalunya, segons la seva altitud mitjana i segons la seva freqüència a la part solana o a la part obaga.
 
Per cada tipus de bosc hi ha un escenari on es relaciona la informació sobre la seva gestió, els seus atributs, les seves principals amenaces o les oportunitats que ofereixen.
 
La informació pot estar en format de vídeo o de text en una fitxa, i pot fer referència a funcions tradicionals d’aprofitaments o a d’altres funcions més actuals, com les relacionades amb el vessant social, recreatiu i mediambiental. L’aplicació també disposa d’ exemples reals d’actuacions realitzades en boscos catalans per enginyers del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.
 
Funcionament de l’aplicació
 
Per accedir a la informació, l’usuari s’ha de desplaçar pels diferents escenaris de manera lateral (clicant a les fletxes) o mitjançant el menú RECORREGUT(tira amb la imatge de tots els escenaris). Si el que es vol és trobar una informació més concreta, es pot utilitzar el menú TEMÀTIQUES on s’agrupen tots els continguts en tres blocs: funció social, funció mediambiental i funció econòmica. És precisament aquí on es pot localitzar la informació que interessa i  porta a l’escenari que li correspon. Sempre que es vulgui, es pot veure la posició de l’escenari en què es troba l’usuari, a partir de l’esquema que hi ha a la pestanya SITUACIÓ.
 
Finalment, si cliqueu a la icona en forma de casa, es pot tornar al principi per tornar a sentir les instruccions bàsiques de funcionament de l’eina.