Les Garrotxes dedica el dossier del seu últim número a l'aigua

Redacció
26 d'abril del 2011
Ja és als quioscos i llibreries el número 7 de Les Garrotxes, revista semestral de patrimoni i etnografia de la Garrotxa, el Pla de l’Estany, l’Alta Garrotxa, la Vall de Camprodon i la Vall de Llémena. El dossier. En aquest lliurament, el dossier –de 47 pàgines– està dedicat a l’aigua, un tema que es tracta des del seu vessant de l’aprofitament econòmic. A través de testimonis directes, es relata el funcionament dels molins, així com de les primeres indústries i centrals elèctriques.

Al voltant d’aquestes activitats –estruncades totjust fa unes dècades– es va desenvolupar tota una manera de viure, de la qual les colònies industrials –també tractades al dossier– en són l’exemple més clar.

Entrevista a Joan Vilardell

Al marge del dossier, aquest número de Les Garrotxes –de 116 pàgines– conté les seccions habituals: l’escriptor i periodista Pius Pujades dedica els Primers relleus a Sant Aniol de Finestres; a La Conversa s’entrevista l’historiador i activista cultural banyolí Joan Vilardell, un dels impulsors de la creació de la comarca del Pla de l’Estany; la gent del Cordonet de Pera són els protagonistes del Retrat de família; i en els Perfils es ressegueixen les vides del ramader de Vilert Llorenç Anglada; en Josep de la rectoria de Beget (pagès i bosquetà); el fuster, excursionista i antic empleat de l’hotel Rigat de Camprodon Joan Miró; i la modista olotina Maria Masó.

Patrimoni

A les pàgines de Patrimoni s’ofereixen reportatges sobre el camí ral d’Olot a Vic pel Grau (a la secció d’etnografia); la casa pairal can Vayreda d’Olot (arquitectura); la fàbrica de paper Carlets d’Olot (història); els Porcioles de Crespià (nissagues); la mocada i el greix de rabequet (gastronomia); la veneració de Santa Quitèria al Pla de l’Estany (tradicions); els campaners de Riudaura (música); el fenomen dels estanyols intermitents de la zona lacustre de Banyoles (aigua); la nina, el llagardaix que se sol confondre amb una serp (fauna); i l’espígol (plantes i remeis).

D’altra banda, l’escriptor Josep Valls i el fotògraf Joan Juanola fan la seva mirada al paisatge des de Coll d’Ares; la Memòria fotogràfica recull imatges d’orquestres i músics; i es proposen dues rutes a peu, per Sant Julià del Mont i per la muntanya de la Mare de déu del Mont. Completen aquestes Garrotxes articles sobre l’actualitat –entre ells, els referits a novetats editorials– i un reportatge sobre el Centre Excursionista de Banyoles.

Les Garrotxes és una publicació de l’editorial Gavarres i la dirigeix el periodista Ramon Estéban. Una cinquantena d’autors han escrit en aquest número, entre periodistes, fotògrafs i especialistes de cada matèria. Al llarg de les pròximes setmanes s’aniran fent presentacions a diversos pobles i ciutats.

Per a més informació:
[email protected]