Recullen les iniciatives per revaloritzar el camp gironí

N'informa el darrer butlletí del Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA) en el seu darrer butlletí

Redacció
06 d'abril del 2011
575_1302011887cilma_darrer
575_1302011887cilma_darrer
En el seu darrer butlletí trimestral el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA) recull més de 25 exemples com la promoció de marques de proximitat i qualitat, l'impuls de consorcis de dinamització econòmica i la defensa dels espais agraris periurbans.

La publicació del butlletí número 11 hivern- primavera 2011 del CILMA coincideix amb la seva aposta per la lluita contra el canvi climàtic i la reducció d'emissions de CO2 a través de l'eficiència energètica i les energies renovables. Per això està impulsant el desplegament del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses a les comarques gironines i, en aquesta tasca de cuidar el medi ambient, el CILMA vol posar l'atenció sobre els espais agraris.

El reportatge central del butlletí, escrit per Jack Massachs, coordinador a Girona de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, analitza els diferents casos de promoció i implantació d’un model econòmic i de consum que potencia el sector agroalimentari local i la promoció de marques de proximitat i de qualitat.

Per exemple, el Consorci Ripollès Desenvolupament està treballant amb l’Associació de Ramaders del Ripollès, amb els criadors del poltre o del xai ripollès, per crear marques de qualitat. A nivell institucional, d'altra banda, el Departament d’Agricultura i Ramaderia ha creat una guia per a la compra a pagès, un mapa català amb més de 500 productors que fan un producte diferenciat, de proximitat i de qualitat.

Pel que fa a les iniciatives municipals, una mostra són Olot i Les Preses, que formaran part d’un projecte per a la creació de llocs de treball en la recuperació d’oficis antics per acabar fent una cooperativa intercomarcal que conrearà 10 Ha, amb l’objectiu de comercialitzar cistelles ecològiques i crear acords per a la venda de productes a menjadors escolars.

En l’àmbit associatiu hi ha moltes iniciatives, com la de l'Associació de les Cuines de la Vall de Camprodon que vol recuperar, preservar i desenvolupar la gastronomia i els productes locals de la Vall, o el projecte de custòdia agrària de la IAEDEN-Salvem l’Empordà per revaloritzar el producte agrari, la conservació de les finques agràries i arribar als consumidors compromesos amb els productes locals.

El butlletí del CILMA també inclou articles d'opinió, com el de Josep Maria Rufí, alcalde de Torroella de Montgrí i Diputat de Medi Ambient i Territori de la Diputació de Girona, on defensa que cal definir i legislar els espais agraris per mantenir una part substancial del sector primari. També el de Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos, que explica com s'ha gestat la redacció d'una Carta de l'Agricultura Periurbana i quins són els seus objectius.

A banda dels casos explicats en el reportatge, també es presenten nou exemples de sostenibilitat relacionats amb els espais agraris, com la gestió dels espais naturals i el paisatge agrícola de la ciutat Girona; el projecte de recuperació de les races autòctones gironines; o el Parc Agrari de Sabadell i la seva iniciativa d'alimentació de Quilòmetre 0, entre d'altres.

Com és habitual, el butlletí recull les notícies del CILMA i d'altres interessants, un apartat de legislació i normativa i l'agenda. També presenta una entitat gironina que en aquesta ocasió és el Centre per a la Sostenibilitat Territorial, creat el 2006 i que exerceix degrup de pressió per aconseguir una cultura més sostenible.