L'última pipada

Alguns restauradors es mostren satisfets amb la nova llei antitabac, i els propietaris de pubs i discoteques afronten un temps d'incògnita

Redacció
02 de gener del 2011
Des d'avui no es pot fumar en recintes tancats.
Des d'avui no es pot fumar en recintes tancats. | ACN
Des d'avui no es pot fumar en recintes tancats. Foto: Adrià Costa

A partir d’avui 2 de gener, els fumadors ho tenen una mica més difícil per trobar un lloc on poder encendre un cigarret amb tranquil·litat. Entra en vigor la llei antitabac aprovada de forma definitiva al Congrés espanyol el 21 de desembre. Així doncs, des d’avui està prohibit fumar en tots els espais públics tancats i fins i tot en alguns a l’aire lliure, com per exemple els parcs i llocs d'oci infantil, col·legis i recintes hospitalaris.

Amb la nova llei antitabac, ja no és possible l'estampa de sobretaula tant típica d’un cafè i un cigarret. En tots els locals d’oci, restaurants i bars està prohibit fumar a partir d'avui. Ja no hi ha sales o espais reservats per fumadors, i la prohibició d’encendre un cigarret s’estén a tot el local. Per això, l’aprovació d’aquesta llei perjudica sobretot els restauradors i hotelers que el 2005 van fer obres en els seus locals per adaptar-se a aquella primera norma que restringia els espais per fumadors i que ara no rebran cap tipus d'indemnització. Algunes associacions d'hotelers també han augurat grans pèrdues econòmiques per al sector amb l'entrada en vigor de la nova llei.

Però tot i això, alguns restauradors es mostren partidaris de la regulació, com Quintin Quinsac, propietari d'un restaurant de Tarragona. "Crec que és una cosa que ja s'hauria hagut de fer abans, tot i que els empresaris que van haver de fer obres el 2005 els haurien hagut d'indemnitzar". Quinsac defensa la llei pensant, sobretot, en els seus treballadors. "Penso amb la seva salut, tots els treballadors del país tenen dret a un espai sense fum, per què no tenen aquest dret els cambrers?", reflexiona Quinsac.

Temps d’incògnita per als locals d’oci nocturn

A banda de no fumar durant els àpats, els addictes a la nicotina també hauran d’acostumar-se a aparcar els cigarrets durant les estones d’oci nocturn. La llei antitabac canviarà els hàbits adoptats quan se surt de festa, i obre un període d’incertesa per als propietaris dels locals d’oci nocturn. "Tots sabem que seria més sa no fumar, però gairebé el 60% de la gent que surt de nit fuma, i serà molt difícil fer complir aquesta llei", explica Maria León. La propietària del local d’oci nocturn Totem, de Tarragona, assegura que a partir d’avui s’enfronten a un "temps d’incògnita" i no s’atreveix, encara, a quantificar ni a valorar la repercussió que tindrà la nova llei. "No sabem com podrem fer complir la normativa, i per això demanem la col·laboració del públic".

Els responsables del local poden advertir als clients que no es pot fumar, però si algú s’hi nega i encén un cigarret, han d’avisar la Guàrdia Urbana o els Mossos d’Esquadra. "Quan arribin, la persona en qüestió ja haurà acabat de fumar o haurà marxat", lamenta León. L’altre problema que adverteix la propietària d’aquest local d’oci és que els clients que surtin al carrer a fumar poden provocar xivarri. "Ja tenim una persona a la porta que procura que això no passi, però potser a partir d’ara no donarà a l’abast". En definitiva, caldrà esperar uns quants mesos per veure com es desenvolupa tot plegat. "Suposo que tothom necessitarà un temps d’adaptació per normalitzar aquesta nova situació", apunta León, i per això demana paciència.

Resignació pels fumadors i satisfacció pels no fumadors

Sens dubte, la nova llei antitabac no deixa de ser controvertida, i les opinions, sempre que es contraposen drets i llibertats, són diverses. Molts fumadors es mostren bel·ligerants i contrariats amb la nova llei, però d’altres no s'hi posen pedres al fetge i asseguren que s'hi adaptaran. "Si hem de sortir a fumar al carrer, doncs sortirem, no tinc cap problema", explica un jove fumador. Per la majoria de no fumadors, és una notícia ben rebuda. "A mi em sembla bé, em molesta molt el fum i així ara no em caldrà patir si és un local de fumadors o no, sobretot quan vaig amb els meus fills", defensa convençuda una mare de família.