La vaga dels controladors tanca els aeroports

Restringit tot l'espai aeri de l'Estat espanyol excepte Andalusia. Caos a l'aeroport del Prat

Redacció
04 de desembre del 2010
Cues a l'aeroport del Prat.
Cues a l'aeroport del Prat. | ACN
Cues a l'aeroport del Prat. Foto: ACN

Una vaga sorpresa dels controladors, que han abandonat massivament els seus llocs de treball ha suposat la paralització dels aeroports catalans i del conjunt de l'Estat espanyol. De fet, hores d'ara, tot l'espai aeri espanyol està restringit excepte Andalusia. El ministre espanyol de Foment ha anunciat que a partir de dos quarts de deu -quan entra en vigor el decret llei aprovat avui- els militars podrien assumir el control de les torres dels aeroports. Tot i això, tot sembla indicar que no assumirien el paper dels controladors sinó que intentarien obligar-los a reprendre la seva tasca.

Mentrestant AENA recomana als passatgers que no vagin als aeroports que tenen el tràfic interromput. Tot això succeeix després que el consell de ministres hagi aprovat una normativa amb les hores de servei que han de complir els controladors i coincidint amb la convocatòria d'una roda de premsa per part d'USCA, el sindicat majoritari dels controladors.

El relat dels fets que fa AENA és que amb prou feines dues hores després d'iniciar-se el torn de tarda, a les 17.00 hores i coincidint amb la roda de premsa del president d'USCA, el sindicat majoritari, els controladors aeris han començat a comunicar "la seva incapacitat per continuar oferint el servei", abandonant el seu lloc de treball.

"Aquesta irresponsable decisió està provocant greus pertorbacions en el tràfic aeri" de tot l'Estat, afirma AENA i va més enllà alertant els controladors que "la decisió de paralitzar el tràfic aeri és d'una extrema gravetat que, a més de constituir una falta molt greu que pot ser sancionada amb l'acomiadament disciplinari dels controladors que es neguin a treballar, constitueix un delicte segons l'article 409 del Codi Penal".

AENA ha fet una crida a la incorporació immediata dels controladors, restablint la normalitat del servei i abandonant "el xantatge al que sotmeten a la societat espanyola prenent als ciutadans com a ostatges".