Taiwan obre l'Ésdansa

Per avui hi ha programada l'estrena d'Àcid Folklòric, el muntatge més atrevit del festival

Joan Guirado/Redacció
20 d'agost del 2010
Una de les components de la tribu taiwanesa.
Una de les components de la tribu taiwanesa. | Joan Guirado
Una de les components de la tribu taiwanesa. Foto: Joan Guirado

La companyia Formosa Aboriginal Song & Dance Troupe ha estat la responsable, aquesta mitjanit, d'obrir els espectacles de l'Ésdansa 2010 després de la trobada de cantadors i sonadors que s'ha fet anteriorment a la carpa. Aquest grup va recrear un ritual de la Tribu Amis de l'illa de Taiwan, al clot de l'infern del Parc de Pedra Tosca, un espai natural perdut en la negror de la nit, que li va donar més vida a un espectacle basat en el moviment i una melodia cantada pels propis dansaires, sempre amb els mateixos acords. Unes quatre-centes persones es van atansar fins aquesta espai per viure en directe aquest espectacle. Al finalitzar, els membres de la companyia van convidar als assistents a sumar-se a la festa i a ballar amb ells.

Avui divendres a les deu de la nit i al Recinte Ésdansa, tindrà lloc un dels esdeveniments més atrevits del festival de les Preses d'aquest any, l'estrena d' Àcid Folklòric , un muntatge de Societat Doctor Alonso (SDA), que comptarà amb la col·laboració de l'Esbart Marboleny. En tractar-se d'un espectacle a càrrec d'aquesta cèlebre companyia de dansa contemporània, la seva estrena ha generat molta expectació. La proposta de SDA, dirigida per Tomàs Aragay, és una lectura molt personal i experimental de la festa popular i tradicional. La seva posada en escena, gens convencional, segur que sorprendrà els espectadors i no els deixarà indiferents. 
 
D'altra banda, Àcid Folklòricés important en la trajectòria del festival perquè és el primer muntatge sorgit de la convocatòria dels Ajuts per la Creació i Producció Residansa. Àcid Folklòricés una coproducció del Festival Temporada Alta, el Centro Párraga de Múrcia, la Fira Mediterrània de Manresa, el Mercat de les Flors, el CCC l’Escorxador d’Elx i Ésdansa. Amb el suport del CONCA i l’INAEM – Ministerio de Cultura 
 
El programa de divendres comença al matí amb els tallers del Petit Ésdansa, protagonitzats per les companyies Kosta Abrasevic, de Sèrbia, i Crane, d'Uganda. Pels volts del migdia, Stukat del Bolet oferirà un concert a la mainada que participa als tallers del Petit Ésdansa. 

Per últim, a la secció Nit Ésdansa (a les dotze de la nit, a la Carpa Ésdansa), actuaran l'esmentada Kosta Abrasevic i el Ballet Las Américas, de Colòmbia. 
Arxivat a