Royalverd, una empresa garrotxina en total expansió

Joan Guirado
11 d'agost del 2010
Els jugadors del Barça sobre la gespa de Royalverd i amb l'anunci de l'empresa de fons al Camp Nou.
Els jugadors del Barça sobre la gespa de Royalverd i amb l'anunci de l'empresa de fons al Camp Nou.
El de l'Espanyol, és un dels estadis que gestiona Royalverd. Foto: Joan Guirado
Plantar un camp de futbol no és una feina fàcil. Perquè els jugadors puguin fer-lo servir amb les condicions òptimes cal un estudi detallat de quina és la gespa més adequada, a més a més d'una tècnica laboriosa de preparació del camp, col·locació de la gespa i de manteniment posterior.

L'empresa especialitzada en gespa esportiva Royalverd aposta per un tipus de producte molt concret: gespa de Bordeus. 'Per a nosaltres, el millor substrat és a Bordeus. Allà, la sorra és molt bona per a la producció de gespa: és sorrenca i més aviat fosca', explica el conseller delegat de l'empresa, Eudald Morera. 'També és força homogènia i no té gaire pedres', afegeix. Durant un any, l'empresa cultiva unes 200 hectàrees de gespa en aquesta zona de França fins que està a punt per trasplantar-se. Aleshores, unes màquines arrenquen la gespa en forma de tires rectangulars.

Des de França i en camions frigorífics que mantenen la gespa a quatre graus de temperatura, l'empresa transporta tones de verd fins a l'estadi de destí. Un cop al camp, Royalverd inicia els treballs de col·locació de la gespa. Unes màquines desenrotllen progressivament les catifes de gespa, procurant que no quedi cap junta de dilatació entre elles i que el resultat final sigui una manta de verd uniforme.

Aquesta feina sol durar uns deu dies. Un cop acabada, només 24 hores després, els jugadors ja poden utilitzar el camp per jugar-hi un partit de futbol amb les condicions òptimes sobre terreny. Aquesta garantia, però, no és casual. Segons Morera, el secret per poder deixar enllestit un camp en poc temps té a veure amb el sistema de col·locació i amb la mida de les catifes de gespa.

'Utilitzem un sistema innovador que estén catifes de gespa de 4 centímetres de gruix, 1,2 metres d'amplada i 17 metres de llargada', explica el conseller delegat. El pes d'aquestes gleves, de més d'una tona, permet que tan sols un dia després de col·locar la gespa, ja es pugui jugar sobre terreny.

Aquest sistema sense precedents a l'estat espanyol, segons explica Morera, es vol complementar ara amb una nova fita: reduir terminis. I és que l'empresa estudia elaborar un mètode de treball que permeti renovar tota la gespa d'un camp de futbol en menys de 60 hores. 'Ens hem presentat a un concurs per convertir l'estadi de la Reial Societat, a Sant Sebastià, que acollirà un concert els propers mesos, en un camp de futbol a punt per poder-hi jugar en un termini d'entre 48 i 60 hores', explica Morera.

Segons el conseller delegat, superar aquest repte no només serà una acreditació per a l'empresa. Es tracta, en realitat, d'una necessitat cada vegada més estesa dins el seu sector de mercat. 'Cada vegada més, els clubs treuen rendiment dels estadis fent activitats al marge del futbol', explica.

'Manca d'inversió pública i de liquiditat dels clubs esportius'
Tot i la línia ascendent en facturació, 15 MEUR el 2009, el conseller delegat de Royalverd reconeix que 'la manca d'inversió pública i de liquiditat dels clubs esportius' ha frenat el creixement de l'empresa garrotxina. La caiguda d'inversió pública ha repercutit en la demanda que ha rebut l'empresa de les Preses, ja que bona part dels camps de futbol de què s'encarrega són municipals.

Tot i la frenada, però, Morera confia que aquest any la facturació augmenti un 15% més. 'Hem incorporat força clients, i també hem augmentat el número d'obres que hem fet', explica el conseller delegat.

Part d'aquesta previsió optimista té a veure també amb l'expansió que l'empresa ha fet darrerament a Europa. Royalverd ha començat a obrir-se per captar clients a França, Itàlia i Portugal. De moment, ja ha fet algunes obres d'envergadura a l'exterior, com la col·locació de gespa del nou tramvia de Tolosa del Llenguadoc. Només en aquesta obra, l'empresa ha hagut de col·locar més de 60.000 metres quadrats de gespa (l'equivalent a vuit o nou camps de futbol).

Orígens familiars
Royalverd és una empresa familiar nascuda l'any 2003. Des d'aleshores, ha anat creixent tant en infraestructures com en número de treballadors. Actualment, disposa d'una trentena de treballadors i té tres grans instal·lacions. Una primera a Bordeus, on té unes 200 hectàrees d'extensió per produir-hi gespa, i que comparteix amb una altra empresa francesa. Una segona a Verges (Baix Empordà), on cultiva la gespa que destina a treballs de jardineria. I, finalment, una darrera a les Preses, on té la seu administrativa i gestora, a més a més de magatzems per guardar-hi maquinària.

L'empresa és, en realitat, part indestriable d'una altra anomenada Grup Morera. Mentre Royalverd s'encarrega de transportar i col·locar la gespa, el grup Morera s'ocupa de la part més comercial i de producte.
Arxivat a