Debat suau sobre la sentència del TC

Joan Guirado
13 de juliol del 2010
Els representants dels cinc partits, amb Albert Brosa al mig, abans del debat.
Els representants dels cinc partits, amb Albert Brosa al mig, abans del debat. | Joan Guirado
Els professionals d'OTV últimant tots els detalls, a falta de sis minuts pel directe. Foto: Joan Guirado

Unanimitat en els partits catalanistes en què tocava fer una manifestació per defensar els drets de Catalunya, després de la sentència del Tribunal Constitucional.
En un debat especial del programa Pros i Contres d'Olot Televisió, dirigit i presentat per Albert Brosa, representants de CiU, PSC, Esquerra, ICV i PPC han posat sobre la taula la seva visió respecte la retallada del TC sobre l'Estatut català. Tots, a excepte del Partit Popular de Catalunya, han conclòs que la sentència no és bona per Catalunya, que retalla les competències de la Generalitat a l'hora d'autogestionar-se i que, fins i tot, en alguns casos "si la sentència finalment s'acaba tirant endavant es farien passos enrere en alguns aspectes", segons el portaveu d'ICV, el diputat gironí Lluís Postigo.

Malgrat que tots li anaven en contra, qui s'ha mostrat més contundent i amb les idees més clares al llarg del debat ha estat el diputat i candidat per Girona del PPC Enric Millo, que ha afirmat que "el tema de l'Estatut és un lio dels socialistes" i ha culpat a José Luís Rodríguez-Zapatero "d'enganyar-nos a tots els catalans". Enric Millo s'ha reafirmat en la postura de que "l'Estatut d'ara és l'Estatut de tots", constitucional i que si es vol encabir quelcom del que va arribar al TC abans de la retallada "s'ha deixar clar si es vol modificar o no la Constitució".

Des d'Iniciativa, Lluís Postigo ha criticat que "una colla de senyors que conformen el TC puguin passar per sobre de la voluntat del poble català" i ha preguntat que "què té més importància alhora d'aprovar una llei que la voluntat d'un poble".

Els representants dels cinc partits, amb Albert Brosa al mig, abans del debat. Foto: Joan Guirado
Els socialistes, en boca del diputat i alcalde de Camprodon Esteve Pujol creuen que "ens hem de posar d'acord tots els partits polítics del Parlament per què no toquin ni una sola coma d'aquells articles que volen retallar". Pujol, que considera que el tema "és prou seriós" com per arribar a un consens, també ha deixat clar que "en aquestes eleccions tots els programes han de ser molt transparents amb què volen per Catalunya" per facilitar així "als catalans i les catalanes el que han de votar". En la mateixa línia ha parlat la republicana Maria Mercè Roca, que ha dit que "cada partit s'haurà de pronunciar". Precisament, el diputat de Convergència i president del partit a Girona Eudald Casadesús ha avançat que "nosaltres parlarem del dret a decidir". El diputat convergent també considera que "ara toca que es pronuncii el nostre Parlament" i que hi hagi eleccions "a inicis de la tardor".

Respecte la manifestació de dissabte passat a Barcelona, Casadesús creu que "va superar tots els pronòstics". L'exalcalde de Ripoll ha explicat que "tots els que hi érem hi vam anar per motius ben diferents, però a la vegada, tots teníem un sentiment de catalanitat molt fort". Esteve Pujol ha recordat que "el PSC va estar a la manifestació i va recolzar el poble" i també opina que "no podem malbaratar el que va suposar aquesta manifestació". Els ecosocialistes han recordat que "no hi ha precedents d'una manifestació així en tota l'etapa democràtica". El popular Enric Millo ha reafirmat les paraules de la presidenta del PPC Alícia Sánchez Camacho on afirmava que "la Catalunya real es va quedar a casa" i ha posat en dubte que hi hagués 1,5 milions de persones ja que, segons Millo, "per metres quadrats és impossible". No obstant ha reconegut "que hi havia molta gent que defensava les seves idees democràticament, amb civisme i festivament". El popular s'ha preguntat "si el President de Catalunya, el president de tots, havia d'encapçalar una manifestació independentista". Esteve Pujol li ha contestat dient que "a la manifestació hi havia pluralitat generacional i d'idees".
Arxivat a