83 empreses inicien un programa d’implantació de polítiques de RSE

En el marc de “Gestio Sostenible Rural”, que es consolida com el principal projecte d’aplicació pràctica de la RSE a Catalunya

Redacció
30 de juny del 2010
Vuitanta‐tres petites i mitjanes empreses de 12 territoris rurals de Catalunya han iniciat aquest any 2010 un programa d’integració de polítiques de Responsabilitat Social Empresarial, en el marc del projecte de cooperació interegional “Gestió Sostenible Rural”, que finança el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, amb el suport explícit del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya. El conjunt d’aquestes empreses, que se sumen a les 10 que ja van iniciar el procés durant l’any 2009, són potencials beneficiàries d’un ajut públic del PDR (Eix 4 2007‐2013), i obtindran, com a mínim, un 5% de subvenció addicional pel seu compromís de millora en l’àmbit econòmic, ambiental i social de la seva gestió empresarial. Amb aquesta xifra total de 93 organitzacions, “Gestió Sostenible Rural”, coordinat pel Grup d’Acció Local d’Adri‐Noc, se situa com el principal programa d’aplicació pràctica de la RSE que es desenvolupa actualment a Catalunya. 
Tècnics especialitzats en RSE dels dotze territoris han realitzat durant els darrers dos mesos una diagnosi econòmica, ambiental i social a les vuitanta tres empreses seleccionades d’entre un total de 287 sol∙licituds, i els han proposat un pla individualitzat de millora en els tres àmbits, a implementar durant els propers dotze mesos. El desenvolupament de les accions proposades en aquest pla de millora permetrà a aquestes organitzacions obtenir, en el menor dels casos, un 5% d’ajuda addicional a la inversió subvencionada pel PDR. La major part de les accions fan referència a la implantació de sistemes de gestió avançats (planificació estratègica, sistemes de qualitat, processos d’innovació...), a l’anàlisi dels impactes ambientals de l’activitat i a la implantació de mesures correctores, i a la satisfacció dels grups d’interès (millora de les condicions soicolaborals dels treballadors, aplicació de polítiques de conciliació, anàlisi de la satisfacció del client, a la compra responsable...). 
 
Les vuitanta‐tres empreses, que pertanyen fonamentalment al sector turístic, agroalimentari i de serveis, estan situades a les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa, Osona, Pla de l’Estany, Berguedà, Bages, Vallès Oriental, Ripollès, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, les Garrigues, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Conca de Barberà, Alt Camp, Anoia, Alt Urgell, Cerdanya, Noguera, Segrià, Priorat, Baix Camp, L’Urgell, Pla d’Urgell, Segarra, Solsonès, Montsià i Baix Ebre. Ates el caràcter interegional del projecte, en properes convocatòries d’ajuts PDR, està previst que s’incorporin al procés d’integració de polítiques de RSE organitzacions de les Illes Balears i de les comarques de Sobrarbe, Ribagorza, Baix Aragó i Matarranya, de l’Aragó. Al final del període, el programa confia arribar a un total de 600 empreses. 
 
Gestió Sostenible Rural, que es desenvoluparà fins l’any 2012, és un projecte de cooperació en el qual hi participen 18 Grups d’Acció Local de Catalunya, Balears i Aragó, que pretén impulsar la sostenibilitat i la RSE de les activitats econòmiques dels territoris rurals, avançar cap a la creació de Territoris Socialment Responsables i afavorir la intercooperació i la creació de sinergies entre territoris rurals sostenible.  
Arxivat a