Manel Nadal visita el Camí Ral de Vic a Olot un cop finalitzada la restauració

Les obres en el tram que comunica la Vall d’en Bas i Rupit i Pruit han costat 466.000 euros.

Redacció VIC
14 de juny del 2010
Manel Nadal, caminant pel cami ral, aquest dissabte.
Manel Nadal, caminant pel cami ral, aquest dissabte. | Generalitat de Catalunya
Manel Nadal, caminant pel cami ral, aquest dissabte. Foto: Generalitat de Catalunya

El secretari per a la Mobilitat del DPTOP, Manel Nadal, ha visitat aquest dissabte, juntament amb els alcaldes d’Olot, Lluís Sacrest; de la Vall d’en Bas,  Miquel Calm; i de Rupit i Pruit, Sebastià Juanola; el Camí Ral en el tram que comunica la Vall d'en Bas i Rupit i Pruit un cop finalitzades les obres de restauració. Aquests treballs han suposat la millora i rehabilitació d’un tram de 3,6 quilòmetres de longitud d’aquesta antiga via de comunicació, entre el Molí Vell d’Hostalets d’en Bas i l’Hostalot, situat al terme municipal de Rupit i Pruit, amb una inversió del DTOP de 466.000 euros.

L’antic pont entre Osona i la Garrotxa

 
Amb l’objectiu de potenciar el turisme de qualitat i de recuperar el patrimoni cultural de les comarques d’Osona i la Garrotxa, el DPTOP ha impulsat la recuperació i millora de l’antiga traça del Camí Ral al llarg de 3,6 km.
 
Aquest camí entre Vic i Olot va ser durant molts anys l’única via de comunicació entre les comarques d’Osona i la Garrotxa. Apte per a vianants i cavalleries, el camí se situa dins l’àrea d’especial interès natural de Collsacabra i esdevé una obra d’enginyeria precisa integrada en una orografia especialment abrupta.
 
El camí ral va assolir el seu màxim esplendor durant l’edat mitjana, quan es va convertir en una via de comunicació imprescindible per als comerciants de la zona. Al segle XX, amb la construcció de noves carreteres, va caure en desús, i es va utilitzar principalment com a camí ramader.
 
Així, amb el pas del temps i l’erosió, aquest camí de gran valor paisatgístic s’havia anat deteriorant, amb la proliferació de vegetació abundant, i la pèrdua de la traça original en diversos punts.
 
Amb l’objectiu de rehabilitar el camí i recuperar en la mesura del possible  l’antic traçat, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques va impulsar l’execució de diferents actuacions en aquest camí, entre els termes municipals de la Vall d’en Bas i Rupit i Pruit. El projecte incloïa també les Marrades del Grau d’Olot, un tram especialment singular en pendent, que s’enfila des dels Hostalets d’en Bas fins a l’Hostal del Grau. Les obres, amb un pressupost de 466.000 euros, van començar el mes d’agost de 2009 i han durat vuit mesos.
 
Millora de 3,6 quilòmetres

 
El projecte de recuperació del camí ral ha suposat la millora i rehabilitació d’un tram de 3,6 quilòmetres de longitud, entre el Molí Vell d’Hostalets d’en Bas i l’Hostalot, situat al terme municipal de Rupit i Pruit.
 
Els treballs s’han dut a terme respectant especialment la singularitat de l’entorn de l’espai d’especial interès de Collsacabra i la morfologia original del camí, integrant l’obra en el paisatge, amb materials escollits d’acord amb les característiques i particularitats d’aquesta àrea.
 
L’actuació ha permès recuperar la vialitat a peu i a cavall del camí original, a partir de l’antic traçat allà on ha estat possible. Les principals intervencions han estat:

    * Condicionament de la Font de les Marrades: s’ha creat una àrea de descans i s’ha condicionat la font existent a les Marrades. Els treballs han inclòs la pavimentació amb un empedrat diferenciat camí, d’un nou abeurador per a cavalls que al mateix temps serveix de banc de pedra, i la col•locació d’una barra per lligar els animals, així com nova senyalització.

    * Rehabilitació del Pont Vell de l’Hostalot: s’ha millorat la seguretat d’aquest punt singular del camí, que creua la riera del Grau. Així, respectant el seu disseny original, de finals del segle XI, s’ha recuperat la barana de pedra per a garantir la seguretat i s’ha restaurat el paviment.

    * Eixamplament del camí: s’ha recuperat l’ample fins els 2 metres diversos trams que sumen una longitud de 475 metres al llarg del camí, a partir de l’eliminació de la vegetació invasora i la neteja i la compactació del terra.

    * Neteja i esbrossada: allà on el camí ja és prou ample, en diversos trams que sumen una longitud d’1,7 quilòmetres, s’ha procedit a netejar el pas per a treure la vegetació que l’envaïa, com ara arbres caiguts i altres espècies que havien proliferat durant els anys.

    * Rehabilitació del paviment de pedra: els trams amb paviment de pedra més malmesos, entre els quals s’incloïa les Marrades del Grau d’Olot, s’han rehabilitat d’acord amb el seu estat original, arribant a amplades d’entre 2 i 2,4 metres, en una longitud total de 569 metres.

A més, a la zona de les Marrades, s’han reconstruït els murs de pedra per garantir la contenció del terreny en aquest tram amb un desnivell important, que han quedat integrats en l’entorn.

    * Variant de traçat a prop de l’Hostalot: A prop de l’Hostalot, s’ha creat una petita variant del camí de 139 metres de longitud, per allunyar el recorregut de l’edifici existent i separar-lo dels pas de vehicles, afavorint, així, la seguretat i la comoditat en aquest punt. Aquest tram és de 2 metres d’amplada, amb acabat superficial de terra compactada.

    * Col•locació de panells informatius: al llarg del tram inclòs en aquest projecte, s’ha instal•lat una nova senyalització per a informar sobre la ubicació i orientació, així com d’altres punts d’especial interès al llarg del camí, com ara el Coll del pixador dels matxos, la Cova dels bandolers, la Font de les Marrades, la Font del Grau, i l’Hostal del Grau, entre d’altres.

Una guia pas a pas

 
D’altra banda, el PTOP i l’Ajuntament d’Olot van presentar recentment La guia del camí ral de Vic a Olot, editat de manera conjunta. La guia permet recórrer el camí amb la necessària informació de les diverses fites patrimonials i paisatgístiques al llarg del mateix, tram a tram, en un total de nou etapes a peu. L’Ajuntament d’Olot en fa la distribució.

- Veure mapa
- Més informacióde la guia
- Notícies publicades del camí ral