La crisi, la immigració i l'oci principals temes de debat a l'Ajuntament

Joan Guirado
12 de maig del 2010

ELS PROTAGONISTES

Joan Albesa: Neguitós.

Josep Maria Corominas: Incisiu.
Pere Gómez: Descol·locat.

Llorenç Planagumà: Antisistema.

Moisès Font: Argumentat.

Joaquim de Trincheria: Realista.

Els sis partits representats a l'Ajuntament d'Olot s'han assegut aquest dimecres al voltant de la taula del Pros i Contres d'Olot Televisió, per abordar quin és el model de l'Olot de futur que vol cada partit, a un any vista de les municipals.

Una de les principals preocupacions és el model econòmic que ha de seguir la ciutat, seguint el model industrial o apostar més pel Turisme. CiU han estat especialment crítics amb la gestió de la promoció econòmica, mentre que el PP considera que el Turisme guanya cada cop més terreny a la indústria. Plataforma per Catalunya i Alternativa per la Garrotxa pensen que la ciutat no ha fet bé la feina per afrontar la situació actual, mentre que a Esquerra el que més els preocupa és que els ciutadans no siguin els que hagin de pagar la crisi. Des del PSC, consideren que la ciutat "està preparada per afrontar els reptes de futur".

A NIVELL ECONÒMIC el portaveu de Convergència i Unió Josep Maria Corominas, ha opinat que "només faltaria que no s'hagués tancat bé el pressupost d'aquest any passat" recordant que "és el pressupost de la gran puja de les contribucions". A Corominas el preocupa que "els socialistes a Olot diguin que els impostos que es paguen no son gaire elevats" i ha apuntat que de cares al futur "els ingressos baixaran i s'hauran de tornar els crèdits" que el consistori olotí ha demanat en els darrers anys per tirar endavant diferents projectes. D'aquests crèdits, i tal com ha recordat Corominas, alguns encara no s'han començat a pagar. El portaveu del PSC, Joan Albesa, ha respòs al portaveu convergent considerant que "és trist veure les intervencions del sr. Corominas". Respecte l'endeutament que apuntava el regidor del CiU, ha dit que "l'endeutament de la ciutat ha set per capitalitzar nous equipaments pels ciutadans" i ha afirmat que "estem en condicions de poder afrontar uns deutes importants". Albesa ha recordat que "durant els anys de major eufòria econòmica el consistori ha fet coixí" unes paraules subscrites pel portaveu del PPC Joaquim de Trincheria, que ha recordat que "des de l'època de la Isabel Brussosa (CiU) s'ha anat estalviant per quan les coses no anessin bé". El portaveu dels populars també ha opinat que "molts deutes han set fruit de grans oportunitats", no obstant ha criticat també que projectes com el "PlanE -impulsat pel Govern Espanyol- han set els que ens han portat a la crisi". Joaquim de Trincheria ha apuntat també a que projectes com aquest d'estímul de l'economia, o el xec-nadó han estat alguns dels principals focus causants de la situació econòmica greu que viu Espanya. Precisament avui, José Luís Rodríguez Zapatero ha anunciat retallades en aquest sentit.
Sobre el president del Govern d'Espanya també n'ha parlat Corominas. El regidor convergent ha dit que "veig que l'estil Zapatero està arribant aquí amb frases com no patiu, tot va bé, d'aquí ens en sortim". Moisès Font, de Plataforma per Catalunya, també s'ha afegit a les paraules de CiU dient que "vostè, sr. Albesa, té un missatge molt optimista i realment no s'acaben de creure la situació de crisi".

Des d'Esquerra Republicana, Pere Gómez, ha assegurat que "estaríem en contra d'augmentar més la pressió fiscal dels ciutadans". Gómez ha recordat que per culpa d'"un endeutament important es limita les inversions". El portaveu d'Alternativa i regidor d'Habitatge Llorenç Planagumà considera que "estem en temps de canvi i que, si s'encaren bé les coses, aquesta situació pot acabar reforçant".

LA IMMIGRACIÓ ha estat un dels punts més calents del debat. El regidor d'Alternativa per la Garrotxa ha reiterat en un parell d'ocasions que "penso que amb un partit com Plataforma per Catalunya és una irresponsabilitat tractar aquest tema aquí", unes paraules que han alterat al portaveu del partit ultradretà. Moisès Font considera que "a Olot no s'ha fet res per arreglar el tema de la immigració" i Joan Albesa li ha respòs dient que "hi ha alguna força política que ha fet de la immigració la seva bandera". Des de CiU, Josep Maria Corominas creu que "grans problemes de convivència no n'hi ha" i creu que "l'Ajuntament és el gran perjudicat en el tema del padró per una llei que no està ben feta".

LA GENT. La gran majoria de grups a l'oposició a l'Ajuntament d'Olot consideren que cal revitalitzar els barris de la ciutat. El portaveu del Partit Popular de Catalunya, Joaquim de Trincheria, considera que "hi ha barris que tenen personalitat i d'altres que no gaire". "Hi ha zones on hi ha un casal de barri, però que no hi ha vida" ha afegit Trincheria que considera que "és on s'ha de treballar més". Des del Govern, el regidor d'Habitatge i Participació i portaveu d'Alternativa per la Garrotxa Llorenç Planagumà, creu que "cal anar aprofundint en el tema dels consells de barri". Per la seva banda, el regidor d'Urbanisme i portaveu del PSC ha explicat que "la voluntat ha estat actuar en tots els barris de la ciutat". "És una voluntat traduïda amb fets", segons Albesa.

Aquest bloc ha anat lligat amb el de l'oferta lúdica que en aquests moments té la ciutat. Des de Convergència i Unió, recorden que "els joves es veuen empesos a marxar de la ciutat el cap de setmana" perquè Olot no ofereix prou oferta com altres municipis propers. En aquest sentit, el regidor d'Esquerra Pere Gómez creu que "una de les coses per les quals ha servit Bracons ha estat perquè els nostres joves vagin a buscar l'oci nocturn cada cap de setmana a Vic". Joan Albesa considera "la sala polivalent del nou arxiu ha d'ajudar" a oferir més oferta als joves". Trincheria ha recriminat que "no em digui que s'han carregat el Puig del Roser per fer una pista de ball". El portaveu del PP també ha recordat que "es van equivocar amb el model del Núria" i que el preocupa molt que "els joves se'n vagin per aquestes carreteres a la nit on s'hi poden quedar".

Respecte l'obertura de nous locals a la ciutat, el portaveu de CiU creu que "no s'ha de ser restrictiu alhora de donar llicències" i que "nosaltres recolzem la iniciativa privada". Corominas ha elogiat el model d'oci d'altres ciutats "on es concentren a les afores i són autèntics èxits i, a més, és on hi van els nostres joves". Joan Albesa creu que "s'ha de trobar l'equilibri entre lleure i tranquil·litat".El portaveu de la federació nacionalista ha criticat també el model cultural d'Olot amb "una cultura molt avanguardista i minoritària" i per contra "no es recolzen prou coses que interessen a tothom". Malgrat aquesta crítica, tots els partits han coincidit amb la vitalitat cultural de la ciutat i, amb l'esforç que realitzen moltes penyes i entitats perquè això sigui possible.

LES FRASES

"L'Olot del 2010 no té res a veure amb el de fa deu anys", Joan Albesa (PSC)

"Ens trobem en un final d'etapa, amb un equip de Govern enrocat en gestionar seu final", Josep Maria Corominas (CiU)

"Tenim una ciutat molt viva", Pere Gómez (ERC)

"El repte d'Olot és passar del segle XX al segle XXl", Llorenç Planagumà (ApG)

"Olot no s'ha preparat per la crisi social i econòmica", Moisès Font (PxC)

"Olot no té gaires grans monuments i el del Puig del Roser és un monument horrible", Joaquim de Trincheria (PPC)


Arxivat a